1-) Tarihi Doku

Tarihin derinliklerinden günümüze dikkate değer izler taşıyan bir yer olan Çorum’da, en eski tarihlerden bugüne kadar gelmiş değişik medeniyetlere ait kalıntılara rastlanmaktadır. Çorum il toprakları tarihi devirlerin en başından beri insan yerleşimine sahip olmuştur. Hititler Anadolu egemenliğine bu bölgeden başlamışlardır. Kadim Hititlerin başkenti Hattuşaş Çorum ilindedir. Hatti ve Hitit gibi Anadolu’nun en eski uygarlıklarına ev sahipliği yapan Çorum, dünya tarihini etkileyen bazı bulguların ortaya çıkarıldığı, dünyanın ilk yazılı antlaşması Kadeş’in kil tabletten kopyasının bulunduğu adeta açık hava müzesi gibidir.

Bölgede bu uygarlık kalıntıları bitişik veya üst üste bulunmaktadır. Bir Hitit höyüğü yanında bir Frig, Roma, Bizans devri mezarı veya taban mozaikleri, diğer yanda Selçuklu Kervansarayına ait yıkıntı yerleri ve onun yanında Osmanlı eserlerine rastlamak mümkündür. Bütün bunlar Çorum bölgesinin uygarlık tarihinde eski bir medeniyet merkezi olduğunu ortaya koymaktadır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Çorum Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yüksek, parçalanmış ve aşınmış dağ sıralarıyla İç Anadolu platolarından oluşan bir geçit alanında yer almaktadır. Çorum’un  %40’ı dağlardan ve yüksek platolardan, %50’si meyilli ve hafif meyilli arazilerden, %10’u da düz ovalardan oluşmaktadır. Doğuda Amasya, güneyde Yozgat, batıda Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzeydoğuda Samsun, güneybatıda Kırıkkale ile çevrilidir.

İç Anadolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı olan Çorum, İzmir’e 823  km, İstanbul’a  614 km ve Ankara’ya  244  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 297.224 il genel nüfusu ise 530.864 olarak tespit edilmiştir.

Çorum’un, merkez ilçesi dahil olmak üzere Boğazkale, Dodurga, İskilip, Osmancık, Kargı, Sungurlu, Ortaköy, Oğuzlar, Uğurludağ, Lâçin, Mecitözü, Alaca, Bayat olmak üzere 14 İlçesi, 2 beldesi ve 759 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Çorum, Karadeniz ikliminden İç Anadolu iklimine geçiş yeri üzerinde yer almaktadır. Bundan dolayı ilçeler arasında iklimsel farklılıklar vardır. Çorum’un Bayat, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Oğuzlar, Osmancık ve Uğurludağ ilçelerinde Karadeniz iklimi görülürken Çorum merkez, Alaca, Boğazkale, Mecitözü, Ortaköy ve Sungurlu ilçelerinde İç Anadolu iklimi görülmektedir. İlkbaharda ve sonbaharda az miktarda yağmur yağmaktadır.  Bunun dışında yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlıdır. Yağışlar genelde ilkbahar ve kış aylarında toplanmaktadır.

Çorumdaki iklimsel farklılık bitki örtüsüne de yansımıştır. Karadeniz ile İç Anadolu iklimlerinin kesişme yeri olan Çorum’da bitki örtüsü de bu iklim farklılığına göre şekillenmektedir. Güney kesimlerinde İç Anadolu Bölgesinin uzantısı olan step bitki toplulukları yer almaktadır. Ormanlık alanlar İskilip, Osmancık ve Kargı İlçelerinde yoğundur. Buralarda yer alan ormanlar aşağı kesimlerde meşeden, yukarılarda karışık ağaçlardan oluşmaktadır. Tarım yapılmayan arazi % 2 olmasına rağmen, yazları sıcak ve kurak geçmesi sebebiyle yeşillik bilhassa yaz ve sonbaharda görülmez.

 

4-) Ekonomi

Çorum, bulunduğu coğrafyadaki diğer illerde olduğu gibi, ekonomisi temel olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 85’i tarım sektöründe çalışır. Sanayi sektöründe son dönemde ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.  Çorum karasal ikliminin hâkim olmasından kaynaklı olarak tarımda hububat ziraatı ön plana çıkmaktadır. Ekiliş alanları itibariyle buğday ve arpa önemli bir üretim potansiyeline sahiptir. Kızılırmak’ın suladığı alanda pirinç tarımı yapılmaktadır. Çorum’da modern tarıma geçiş hızla devam etmektedir. Tarımla uğraşmanın doğal neticelerinden biri de olarak Çorum’un ekonomik yapısında, hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır.  Özellikle tavukçuluk ve arıcılık her geçen gün ilerlemektedir.  Çorum yeraltı kaynakları çok zengindir.  Osmancık, İskilip, Bayat hattı zengin linyit yatakları ile kaplıdır. Bu hat üzerinde Türkiye Kömür İşletmelerince işletilen Alpagut Dodurga linyitleri Çorum ve çevresinin kömür ihtiyacını karşılamaktadır. Sanayileşme açısından değerlendirildiğinde Çorum’da 19 adet un fabrikası ve 46 adet tuğla ve kiremit fabrikası mevcuttur. Çorum ilinde küçüklü büyüklü yaklaşık 102 adet fabrika mevcuttur. Bunların 100 tanesi özel sektöre, 2 tanesi kamu sektörüne aittir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Çorum İç Anadolu’dan Karadeniz’e geçiş güzergâhı üzerinde bulunmaktadır. Bu nedenle Karadeniz ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan kara yolları vasıtasıyla geniş bir ulaşım ağına sahiptir.  Çorum  coğrafi olarak Orta Karadeniz Bölgesi'nin iç kesiminde, en önemli devlet karayolu üzerinde yer almaktadır. Çorum'a Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun üzerinden ulaşmak mümkündür.   Çorum Otogarından Türkiye’nin her tarafına günlük seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. İlçelere de ulaşım yine otogardan sağlanmaktadır. Şehir içine ulaşım taşımacı firmalara ait servisler ve özel halk otobüsleriyle sağlanabilmektedir. Otogar çevreyolu bulvarındadır. Otogardan merkeze servisler veya özel halk otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

ÇORUM OTOGAR:  Çepni Mah. Yeni Sanayi Cad. Merkez/Çorum

Tel0 (364) 213 66 70

 

2-) Demiryolu

Çorum’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Ancak Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projesi tamamlandığında demir yolu ulaşımına kavuşmuş olacaktır.

 

3-) Havayolu

Çorum’da hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu kapsamda Çorum’a 67 kilometre uzaklıktaki Amasya Merzifon Havalimanı uzak yerlerden yapılacak ulaşımlar için kullanılabilir. Amasya Merzifon Havalimanından Çorum şehir merkezine ulaşımı sağlayan servisler bulunmaktadır. Aynı şekilde Amasya Merzifon Havalimanı’na servis otobüsleri Devlet Tiyatro Salonu önünden hareket etmektedir.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Çorum’u dünya çapında tanınır hale getiren Hattuşaş ve Alacahöyük Antik Kentleridir. Bunun yanında Çorum leblebisi de ülke çapında meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Çorum’da her ilçenin kendine has yöresel ürünleri ön plana çıkmaktadır. Çorum ilinden alınabilecek şeylerin başında, şehrin sembollerinden olan Çorum leblebisi ve bakır hediyelik eşya gelmektedir.

Bunun yanında İskilip’te ağaç oyma işleri, Alaca Büyük Camili Köyünde kilim,

Ortaköy İlçesi Karahacip beldesinde kilim, heybe, patik, çorap ve el örgü ürünlerini bulmak mümkündür.
Osmancık ve Kargı’da üretilen pirinçler de, farklı lezzetleriyle mutlaka tadılması önerilen ürünlerdendir.