1-) Tarihi Doku

Tarih boyunca Hitit, Frig, Lid, İon, Roma ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetleri sinesinde yaşatmış olan Denizli şehri ilk defa, Suriye Kralı II. Antiokhos tarafından Milattan önce 261 - 245 yılları arasında bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde,  Eskihisar Köyü civarında   kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nin adını vermiştir. Şehir M.S. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü Kaleiçi mevkiine taşınmıştır.  Daha sonra Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı yönetimi yörede hâkim olmuştur.  Şehir, Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 20’den fazla höyük ve Tümülüsleri, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinden kalma çok sayıda tarihî değerleri, beyaz ve kırmızı renkte travertenleri ve termal tesisleri ile önemli bir uygarlık merkezidir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Denizli, Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit teşkil etmektedir. Denizli ilinin, her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli doğudan Burdur, Afyon, batıdan Aydın, Manisa, kuzeyden Uşak, güneyden Muğla illeri ile komşudur.  Şehir yüzey şekilleri bakımından dalgalı bir yapıya sahiptir. Alçak ve yüksek ovalar, yaylalar ve dağlar birbirini tamamlamaktadır. İl topraklarının yaklaşık %47,1’ini dağlar, %28,2’sini ovalar, %23,2’sini platolar ve %1,5’ini ise yaylalar oluşturmaktadır.  Yüksek ovalar gerçekte bir yayla gibidir. Arazisi denizden yüksektir. En büyük akarsu Büyük Menderes' tir.

Bölgeler arası önemli bir kavşakta bulunan Denizli,  İzmir’e 224  km, İstanbul’a  649 km ve Ankara’ya  477  km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir tarafına giden yolların kavşak noktasında yer almaktadır. Büyükşehir statüsünde bulunan Denizli’nin TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçesinin nüfusu 212.358 il genel nüfusu ise 1.037.208 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir statüsünde bulunan Denizli’nin merkez ilçeleri Merkezefendi ve Pamukkale ve diğer ilçeleri Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas olmak üzere  toplam 19 ilçesi  ve 624 mahallesi bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Denizli’de, Ege Bölgesinde olmasına rağmen, iklim olarak Ege Bölgesi’nin iklimi tamamen görülmez. Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Denizli’de genel olarak, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. İlde dağlar daha çok denize dik uzandığından, denizden gelen rüzgârlara açık bulunmaktadır. Tüm bu iklim verileri ve iklim koşullarının uygunluğu Denizli’ye doğal çekicilik katmaktadır.

Denizlinin bitki örtüsünü Akdeniz iklimine has makiler oluşturmaktadır. Denizlinin %59u ormanlarla kaplıdır. Çayır ve meralar %10, ekili ve dikili arazi %43'tir. Ekime müsait olmayan kısmı sadece %1'dir. Ormanlarda karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe, kestane, çınar, dişbudak, kızılağaç, günlük gibi ağaç türleri bulunur. Ormanların başladığı sınırların altında kalan dağ eteklerindeki geniş alanlar çalılık ve fundalıklarla kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Verimli topraklar üzerinde kurulu olan ve tarihi Anadolu'daki en eski uygarlıklara kadar uzanan Denizli bugün, Türkiye'nin nüfusu bakımından, 20., ekonomik aktivitesi bakımından 13., sanayisinin gelişmişliği bakımından 9. ilidir. Tekstilin başkenti olan Denizli, ülkemizin lokomotif illerinden biri olup bir sanayi merkezi olarak ön plana çıkmıştır. Tekstil, turizm ve mermer başta olmak üzere, tüm ekonomik faaliyetlerde dünya ile rekabet edebilir hale gelen Denizli, özellikle dışa açık ve ihracata dayalı sanayileşmesi ile tekstil dışı sektörlerde de ön sıralara gelmiştir. “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” çalışmasında Denizli her yıl en az 10 firma ile temsil edilmektedir. Havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez olan Denizli, bu alanda ülkenin yıllık ihracatının yaklaşık üçte birini karşılamakta olup pamuklu tekstil alanında dünya başkenti olarak kabul görmektedir. Türkiye’nin 2. büyük mermer havzasına sahiptir.

Enerji Merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Denizli, yenilenebilir enerji potansiyeli açısından zengin bir ildir. Denizli tarımsal ürünlerin ihracatında tüm ülkelere ürün göndermede yetkilendirilen illerdendir. Yaş meyve ve sebzede diğer ülkelere direkt olarak ihracat yapılmaktadır. İç ve dış turizme on iki ay hizmet sunabilen Denizli en çok turist çeken iller sıralamasında ülkemizde ilk 5 il içerisinde yer almaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Denizli’nin tarihi incelendiğinde konumu itibari ile Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir kavşak noktasında, ticaret ve haberleşmenin merkezi olduğu görülmektedir. Geçiş noktası olmasını nedeniyle de Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biridir. Karayolu ulaşım ağının geniş olduğu Denizli’ye Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden seferler düzenlenmektedir. Denizli geçiş güzergâhı olduğu için buradan dilediğiniz yere gitme imkânınız bulunmaktadır. Denizli’de şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır.  Şehir içinde bulunan otogardan, Denizli merkeze servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

Denizli Otogarı: Sümer Mah. İzmir Blv. No:32, Merkez/Denizli

Tel: (0258) 261 10 88

 

2-) Demiryolu

Denizli demiryolu ulaşım imkanları iyi olan bir şehirdir. Denizli Tren Garını kullanan Pamukkale Ekspresi her gün düzenli olarak Denizli-Eskişehir-Denizli arasında hizmet vermektedir. Pamukkale Ekspresi Denizli’den Eskişehir’e giderken Afyon, Kütahya illerinden de geçmektedir.  Ayrıca Isparta (Burdur) - İzmir (Basmane) hattında her gün karşılıklı olarak seferler düzenleyen Göller Ekspresi de Denizli’den geçmektedir. Göller Ekspresi güzergahında Isparta, Burdur, Denizli, Aydın ve İzmir illeri bulunmaktadır.

 

Denizli Tren Garı: Sümer Mah. İzmir Asfaltı Bulvarı No:42, Merkezefendi/Denizli

Tel: (0258) 268 28 31

 

3-) Havayolu

 

Denizli havayolu ulaşımı Denizli şehir merkezine 65 km mesafedeki Denizli Çardak Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Özellikle yaz sezonunda sıkça kullanılan Denizli Çardak Havalimanı, iç ve dış hat uçuşlarına ev sahipliği yapmakta ve yıllık iki milyon beş yüz bin yolcu kapasitesiyle hizmet vermektedir. Havaalanından İstanbul’a her gün, kışın haftada iki gün karşılıklı sefer yapılmaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım taksiler, havayolu yolcu taşımacılığı ve servis araçları ile sağlanmaktadır.

 

Denizli Çardak Havalimanı: Cumhuriyet Mah., Küme Evler Sk. No:1, Çardak/Denizli

Telefon: 0258 846 11 39

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Denizli’nin ülke ve dünya çapında adından söz ettiren yönleri tarihi ve doğal güzellikleridir. Beyaz cenneti andıran Pamukkale Travertenleri ve Ege’nin en güzel Antik kentlerinden biri olan Hierapolis Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadırlar. Dünyanın 7 Harikası listesinde de adını almış Pamukkale Travertenleri Denizli’nin ve ülkemizin reklam yüzü olmuştur. Yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçi bunlar için Denizli’ye akın etmektedir. Bunun yanında Denizli’nin sembolü haline gelen Horoz da Denizli’nin bir diğer meşhur değeridir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Denizli’de şehri gezmeye gelenlerin ilgisini çekebilecek nitelikte olan çok fazla sayıda dükkân ve hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Ayrıca el sanatlarının gelişmiş olmasından ötürü köy pazarlarında da yöresel ürünler kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bu noktada Denizli şehrinin simgesi olan horoz  temalı süs eşyaları, tekstilinde öne çıkan havlu ve peştamallar,

Denizli tütünü, Çivril’in elması, Honaz’ın kirazı ve yanık yoğurdu

hediyelik olarak götürülebilecek ürünler arasındadır. Hem hediyelik yöresel ürün alma ve hem turistik gezi yapmak istiyorsanız tarihi Kaleiçi Çarşısına gitmenizi öneririz.