1-) Tarihi Doku

Eskişehir İç Anadolu'ya uzanan tarihî yolların kesiştiği bir mevkide bulunması nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski dönemlerde şehir Dorylaion olarak bilinmektedir.  MÖ 14. yüzyılda Hititler Eskişehir merkezli büyük bir devlet kurmuşlardır. Eskişehir'in önemi ve yeri dolayısıyla Hititler döneminde Eti’lik (Beylik) olduğu görülmektedir. MÖ 12. yüzyılda Anadolu’ya giren Frigler Anadolu'ya yayılmış ve Dorylaion adı ile bölgeye yerleşmiştir. Friglerden sonra bölgeyi Lidyalılar daha sonra da Persler hâkimiyeti altına almıştır. MÖ 4. yüzyılda Makedon kral İskender'in eline geçen Eskişehir, İskender'in ölüm tarihi olan MÖ 323 yılına kadar İskender'in İmparatorluğu altında kalmıştır. MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne geçen bölge, Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra Bizans İmparatorluğunun hâkimiyetinde kalmıştır. 1074'te Selçukluların eline geçen şehir Anadolu Selçukluları zamanında, Selçuklular ile Haçlılar arasında yapılan savaşlara sahne olmuştur. Bu zamanda şehrin adı "Sultanönü" olarak anılmaktadır. 1289'da Anadolu Selçukluları tarafından Osman Gazi’ye verilen şehir, Orhan Gazi zamanında Karamanlıların eline geçmişse de I. Murat tarafından  yeniden Osmanlı topraklarına dâhil edilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatında yer alan Eskişehir’in, kuzeyinde Bolu, doğusunda Ankara, güneyinde Konya ve Afyonkarahisar, batısında Kütahya ve Bilecik illeri bulunmaktadır. Yaklaşık %22'sini dağların oluşturduğu ilin, yeryüzü şekilleri içinde ovaların payı %26 dolayındadır. Eskişehir ilinin topografik yapısını, Sakarya ve Porsuk havzalarındaki düzlükler ile bunları çevreleyen dağlar oluşturur. Havza düzlüklerini, kuzeyden Bozdağ-Sündiken Sıradağları, batı ve güneyden ise İç Batı Anadolu eşiğinin doğu kenarında yer alan Türkmen Dağı, Yazılıkaya Yaylası ve Emirdağ kuşatmaktadır.

İç Anadolu’nun önemli geçiş güzergâhlarından biri olan Eskişehir, İzmir’e 412 km, İstanbul’a  330 km ve Ankara’ya  233  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 887.475 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir Belediye statüsünde bulunan Eskişehir’in, Odunpazarı ve Tepebaşı olmak üzere 2 merkez ilçesi dahil olmak üzere Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, İnönü, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi ve Sivrihisar olmak üzere 14 İlçesi, 15 beldesi ve 371 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Eskişehir, coğrafi şartları, yükseltileri, yeryüzü şekilleri, denize olan uzaklığı gibi nedenlerden dolayı karasal iklim özelliğine sahiptir. Bir taraftan da Ege ve Marmara bölgelerine yakın olması nedeniyle bu bölgelerin ikliminin etkilerini taşımaktadır. Eskişehir'in ilçelerinden Seyitgazi'nin küçük bir bölümü Ege'nin, Sarıcakaya İlçesi'nin tümü ile Merkez ve Mihalıççık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nin etkisindedir. Ancak Eskişehir, coğrafi karakterini genellikle İç Anadolu Bölgesi'nden alır. Eskişehir'de kışlar parçalı bulutlu, kar yağışlı, baharlar orta derecede yağışlı ve yazlar ise az bulutlu ve açık geçer.

İç Anadolu stepleri, Kuzey Anadolu ve Batı Anadolu ormanları, Eskişehir´in bitki örtüsünü oluşturmaktadır. Orta Anadolu Bölgesinin karakteristik bitki örtüsü içerisinde yer alan Eskişehir’in, % 26,3'ünü çam, meşe, gürgen, ardıç, katran ve köknar ağaçlarının oluşturduğu ormanlar teşkil etmektedir. Orman olmayan arazilerde, su kenarlarında söğüt, ahlat ve kavak ağaçlarına rastlanmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olan Eskişehir, ekonomisi ile de ön plana çıkmaktadır. Orta Anadolu'nun batıya açılan kapısı olarak tanımlanan Eskişehir; şehir nüfusunun kırsal nüfusa göre hızla büyümesi, yetiştirilmiş bir iş gücü potansiyelinin varlığı, ilin coğrafi bakımdan dâhili pazarlara yakınlığı, enerji ve hammadde kaynaklarının uygunluğu, sanayi için gerekli altyapı yatırımlarının yeterli olması ve ulaşım kolaylıkları nedeniyle gelişmiş bir sanayiye sahiptir. Orta Anadolu’nun Ankara’dan sonra ikinci büyük şehri olan Eskişehir ekonomisinin %54’ünü hizmetler, %39’unu sanayi ve %7’sini ise tarım sektörü oluşturmaktadır. İl ekonomisinde ana sektörlerin dağılımında, hizmetler ve sanayi sektörlerinin öne çıktığı görülmektedir.    

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Eskişehir, İstanbul’un İç Anadolu ile Ankara’nın da Güney Marmara ve Batı Anadolu ile bağlantısını sağlayan yollar üzerinde önemli bir durak konumundadır. Eskişehir’in ana karayolu bağlantısı İstanbul-Eskişehir-Ankara devlet yoludur. Adapazarı'ndan ayrılan bu yol güneye inerek Bilecik’ten geçer ve Bozüyük’ten doğuya yönelerek Eskişehir il sınırı içine girer. Tüm ili kuzeybatı-güneydoğu yönünde geçen bu yol il ulaşımının omurgasıdır. Merkez ilçe ve Sivrihisar bu yol üzerinde yer alır. Şehrin diğer karayolu bağlantıları bu yoldan ayrılır. Eskişehir’de ulaşımı olmayan köy bulunmamaktadır. Eskişehir Otogarı’ndan kentin kalbine ulaşım konusunda tramvay, otobüs firmalarının servisleri veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

 

Eskişehir Şehirlerarası Otobüs Terminali:  Şeker Mh. Çevreyolu, Sivrihisar Cad. Tepebaşı/ Eskişehir

Tel: (+90-222) 227 88 00 - 227 88 01

 

2-) Demiryolu

Eskişehir demiryolu ulaşımı bakımından geniş imkânlara sahip olan şehirlerin başında gelmektedir. Her yöne giden ekspres ve posta trenlerinin kilit noktası durumundadır. 1955 yılında hizmete açılmış ve Tepebaşı ilçesinin Hoşnudiye semtinde bulunan şehir merkezine yürüme mesafesindeki Eskişehir Tren Garını kullanarak hem hızlı tren seferlerinden hem de bölgesel demir yolu ulaşım imkânlarından yararlanabilirsiniz. Bölgesel tren seferlerinin gerçekleştirildiği yerleşimler arasında Afyon, Kütahya ve Tavşanlı da bulunmaktadır. Ankara ve İstanbul’dan her gün karşılıklı hızlı tren seferleri yapılmaktadır. Ankara-Eskişehir Hızlı Tren hattından günde karşılıklı 5 sefer; Ankara-İstanbul Hızlı Tren hattında ise   günde 6 tane karşılıklı sefer bulunmaktadır.  Ayrıca İzmir Mavi Trenini kullanarak  İzmir/Eskişehir güzergâhında trenle seyahat edebilirsiniz. Her gün karşılıklı seferler yapılmaktadır.

 

Eskişehir Tren İstasyonu: Hoşnudiye Mh. İstasyon Caddesi, Tepebaşı/ Eskişehir

Telefon: 0 (222) 225 80 80/336 - 0(222) 225 55 55

 

3-) Havayolu

Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü'nde Eskişehir Anadolu Havalimanı bulunmakla birlikte yolcu sayısının yetersiz olması nedeniyle yurtiçi seferleri, kaldırılmıştır. Sadece Brüksel-Eskişehir, Eskişehir-Brüksel arası uçak seferleri vardır. Tren Garına uzaklığı 6,4 km’dir. Eskişehir otogarına uzaklığı 5,8 km’dir. Eskişehir’e en yakın havaalanı 272 km uzaklıkta bulunan Ankara Esenboğa Havalimanıdır.

 

Eskişehir Anadolu Havalimanı: Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi İkieylül Kampüsü 26470 Eskişehir

Tel: 0.222.323 88 03 – 0.222.3222070

 

Şehrin Meşhur Yönleri

İç Anadolu Bölgesinin kültür ve sanat şehri olmasıyla ünlü olan Eskişehir’in diğer şehirlerden öne çıkaran en önemli yönü şehirde kültür ve sanat adına büyük katkı sağlayan müzeleri ve kültür parklarıdır. Aynı zamanda öğrenci ve eğitim şehri olan Eskişehir’in tek başına bir gezi konusu olabilecek müzelerini ve kültür parklarını muhakkak gezmenizi tavsiye ederiz. Diğer taraftan ülkemizin tek Uçak Motor Fabrikası (TUSAŞ) ve Dizel Lokomotif motoru üreten tek fabrikası (TÜLOMSAŞ) ile yine ülkemizin en yüksek kapasiteli Buzdolabı (ARÇELİK) ve kompresör fabrikası Eskişehir’de bulunmaktadır. Ayrıca bisküvi üretimi ve soba üretiminde de Eskişehir ülke genelinde ağırlıklı bir paya sahiptir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Eskişehir’in kültürel zenginliği yöresel ürünlerine de yansımıştır.  Eskişehir’in yöresel çarşılarında birbirinden güzel ve orijinal hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Eskişehir’in sembollerinden biri haline gelen lületaşından yapılmış süsler, lületaşından yapılan pipolar, teşbihler bunların başında gelmektedir.

 Ayrıca Kurşunlu Cami ve Külliyesi içindeki sıcak cam üfleme atölyesinde yapılan cam süsler,

Eskişehir’in yöresel yiyeceklerinden met helva ve şehrin yöresel eşyalarından sorkun çömleği de Eskişehir’de satılan orijinal hediyeler arasındadır. Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Arasta yöresel alışveriş için ideal mekânlardır. Diğer taraftan Odunpazarı; geleneksel el sanatları konusunda bakır işlemeciliği, kalaycılık, antika ve ahşap oymacılığı meraklılarının önemli bir uğrak noktasıdır. Beyler Sokağı’nda yer alan antikacı, Kurşunlu Camii Sokağı’nda yer alan ahşap oyuncakçı, bölgeye akın eden ziyaretçilere Odunpazarı’ndan küçük ama çok özel anı objeleri ile sevdiklerine hoş bir sürpriz yapma imkânı sunmaktadır.