1-) Tarihi Doku

Târihi çok eski devirlere dayanan Ordu Anadolu’ya hâkim olan Hititlerin  ve onların yıkılışından sonra bölgeye hakim olan Frikya ve Lidya devletlerinin sınırında bir şehir olmakla beraber  hakimiyetlerine girmemiştir. İyonyalı tâcirlerin  ticârî koloniler kurduğu Ordu yöresi M.Ö. 6. asırda Persler, tarafından ele geçirilmiştir. Makedonya Kralı İskender, M.Ö. 4. asırda Pers Devletine son verince; İran asıllı fakat Rumca konuşan ve eski Yunan kültürünün potasında erimiş Pontus Devleti, bu bölgeyi ele geçirmiştir.  Roma İmparatorluğu M.Ö. 1. asırda Pontus Devletine son vermesiyle Romalıların daha sonra ise Bizanslıların egemenliğine giren bölge 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir.  1204 yılında Dördüncü Haçlı Seferi sonrasında kurulan Trabzon Rum İmparatorluğunun ve 1346’da Canik Beyliğini kuran Hacıeminoğullarının idaresine geçen şehir, Fâtih Sultan Mehmed zamanında 1461 yılında Trabzon Rum Pontus Devletini ortadan kaldırması ile bu bölge kesin olarak Osmanlı Devletine bağlanmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Karadeniz bölgesinin giriş kapısı konumunda olan Ordu’nun kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat, Sivas, doğusunda Giresun, batısında Samsun illeri bulunmaktadır. Ordu il merkezi, dağların denize dik olarak indiği melet vadisinin oluşturduğu alüvyon ovasına 500. rakımlı Boztepe'nin eteklerine kurulmuştur. Toplam yüzölçümü 5961 km² olup, üzerinde Melet, Civil Deresi, Akçaova Deresi gibi büyüklü küçüklü akarsuların oluşturduğu yer yer alüvyon düzlükler bulunmaktadır.  

Ordu  İzmir’e 1239  km, İstanbul’a  887 km ve Ankara’ya  552 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Ordu’nun TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 217.640 il genel nüfusu ise 754.198 olarak tespit edilmiştir. Ordu’nun, merkez ilçesi Altınordu dahil olmak üzere Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gürgentepe, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye  olmak üzere 19 İlçesi ve 772 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Tipik Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Ordu’da kışlar ılık yazlar ise serin geçer. Sahilden içeriye indikçe karasal iklimin etkileri görülür. Karasal iklimin etkili olduğu iç ve güney kesimlere çok kar yağar ve uzun süre kalır. Canik Dağları, kuzeyden gelen soğuk kuzey rüzgârlarına set olur. Bu rüzgarların getirdiği yağmur bulutlarının Ordu içinde yağmura dönmesinde rol oynar.

Karadeniz ikliminin doğal sonucu olarak Ordu il toprakları yaz ve kış yemyeşildir. Kıyılarının ılık ve bol yağışlı olması, bitki örtüsünün zengin olmasını temin etmektedir. Kıyı şeridi 1500 m yüksekliğe kadar meyve ağaçları, ormanlar ve fundalıklarla kaplıdır. Ordu’nun Karadeniz kıyısında Akdeniz bitkilerine rastlanır. Geniş fındık bahçeleri yanında incir, mandalina, portakal ve limon gibi meyvelerle mersin ve defne ağaçları oldukça çoktur.

 

4-) Ekonomi

Tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahip olan Ordu, sanayi yönünden yeterince gelişememiştir. İl ekonomisinde sanayi sektörü tarım ve hizmet sektörlerine oranla küçük bir paya sahiptir. Tarım sektörünün büyük ölçüde fındık üretimine dayalı olmasına bağlı olarak Ordu’da gıda sanayi yatırımlarının çoğu fındık kırma, işleme ve fındık mamulleri üretimine yöneliktir. İl ekonomisinde hayvancılık, tarımdan sonra gelmektedir. Hayvancılık, özellikle ilin güney kesimlerinde yer alan ve tarımsal üretimin düşük olduğu buna karşı hayvancılık için uygun meralara sahip ilçe ve köylerde yapılmaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Kara yolu ulaşımı çok faal olan Ordu’nun en önemli karayolu bağlantısı, kıyıya paralel olarak uzanan ve tüm doğu Karadeniz İllerinden geçen sahil karayoludur. Sinop’tan Hopa’ya kadar kıyıya paralel olarak uzanan devlet yolu, Ordu il sınırlarından  geçmektedir.  Ordu, Trabzon ve Samsun-Ankara yolu ile İstanbul’a, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum transit yolu ile de Doğu Anadolu’ya bağlanmaktadır . Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Ordu  Otogar:  Yeni Mahallesi, İsmet Paşa Cd. No:158, 52200 Merkez/Ordu

Tel: 0 (452) 225 01 39

 

2-) Demiryolu

Ordu’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Ordu’da hava yolu ulaşımı 2015 yılında faaliyete geçen ve  Türkiye'nin ilk deniz üstü havalimanı olan Ordu-Giresun Uluslararası Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır.  Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilmiş sivil kategorideki havalimanıdır.  Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’in yanı sıra Kıbrıs ve Almanya’ya uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Ordu merkeze ise 18 km mesafede bulunan havaalanına özel araçla veya HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Ordu-Giresun Havalimanı: Hoşköy Mah. Ordu Cad. No:28/52 Gülyalı/Ordu

Tel: 0452 226 28 52

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Karadeniz'in bu şirin şehri yaylaları ve yeşil doğası ile marka haline gelmiştir. Bunun yanında  Ordu Türkiye fındık üretiminin yüzde 35'ini, dünya fındık üretiminin de yüzde 25'ini karşılamaktadır.  Ayrıca Dünya'da beyaz bentonitte taşının en büyük rezerv Türkiye'de, Türkiye'de de en büyük rezerv Ünye ve Fatsa ilçelerindedir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Ordu yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Şehrin semt pazarlarından fındık, fındık ürünleri, mısır unu, kestane balı ve çay gibi şehrin meşhur lezzetlerinden alabilirsiniz. Perşembe ilçesi ve Tirebolu’dan toplanan bu çayların tadını asla unutamayacaksınız.

Ordu’da hala sürdürülen geleneksel el sanatları var. Baston, oyalı yemeniler, ahşap sepet, yakma resim, el üretimi kaval ve klarnet gibi ürünler bulabilirsiniz. Ordu merkezdeki pek çok mağazadan hediyelik eşyalar, süs eşyaları ve takılar satın alabilirsiniz.