1-) Tarihi Doku

Trabzon yöresinde çeşitli dönemlerde yapılan arkeolojik kazı ve yüzey taramalarında Yontma Taş Çağı’na ait malzemeler, Mezolitik Orta Çağ'a ait mağaralar Kalkolitik Çağ’a ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Bronz Çağı’nda Karadeniz kıyısında Kaşkalar adlı domuz besleyen ve kendir eken savaşçı bir halkın varlığı Hitit kaynaklarında bildirilmektedir. İyon kökenli Miletoslular Batı Anadolu’dan sonra M.Ö. 7. yüzyılda Karadeniz’e de gelerek Merkezi Sinop olan ve Trabzon’unda dâhil olduğu kıyılarda koloni kentleri kurmuşlardır. M.Ö. 6. yüzyılda ise Trabzon Perslerin egemenliğine girerek, Pont Kapadokyası adı verilen satraplık içinde kalmıştır. Makedonya Kralı Büyük İskender M.Ö. 334 yılında tüm Anadolu’da Pers hakimiyetine son vermesinden sonra Trabzon, M.Ö. 280 yılında merkezi Amasya olan Pontus Devletinin, M.Ö. 66 yılında Roma İmparatorluğunun ve daha sonra da Bizans İmparatorluğunun sınırları içinde kalmıştır. Fatih Sultan Mehmet 1461 yılında Trabzon’u ele geçirerek Osmanlı topraklarına katmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan Trabzon kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, doğusunda Rize, batısında Giresun ili bulunmaktadır. Doğu Karadeniz Dağlarının oluşturduğu yayın ortasındaki Kalkanlı dağlık kütlesinin kuzeye bakan yamaçlarında bulunan Trabzon deniz seviyesinden başlayarak güneye doğru artan yükseklik bölgede 3000  metreyi bulur. Yüksek kesimlerde genellikle dağlar, tepeler ve yaylalar yer almaktadır. Samsun’dan sonra bölgenin ikinci büyük kentidir.

Trabzon İzmir’e 1416  km, İstanbul’a  1061 km ve Ankara’ya  729  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Trabzon’un TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçesi Ortahisar’ın nüfusu 328.457, il genel nüfusu ise 808.974 olarak tespit edilmiştir. Trabzon’un, merkez ilçesi Ortahisar dâhil olmak üzere Akçabat, Yomra, Araklı, Vakfıkebir, Arsin, Tonya, Beşikdüzü, Şalpazarı, Çarşıbaşı, Sürmene, Çaykara, Dernekpazarı, Of, Düzköy, Maçka, Hayrat ve Köprübaşı olmak üzere 18 İlçesi ve 704 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Trabzon ilinde iki farklı iklim tipi görülmektedir. Kıyı kısmında ılık ve yağışlı bir iklim tipi yaygınken, iç kesimlerde karasal iklim özelliği hakimdir. Trabzon kıyı kesiminde denizin etkisiyle ılıman iklim görülmektedir. Dolayısıyla yazlar orta sıcaklıkta kışlar ılık geçmektedir. Kafkas Dağları Trabzon’u güneyden çepeçevre kuşatarak kuzey batının soğuk rüzgarlarını ve Sibirya’nın soğuk havasıyla Kuzey Doğu Anadolu’da soğuyan havanın bölgeye girmesini engellemektedir.

Trabzon yöreye hâkim olan Karadeniz ikliminin etkisi altında bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Trabzon ormanları Doğu Karadeniz bölgesini en iyi temsil eden ormanlardır. Karadeniz Bölgesi’ni diğer bölgelerden ayıran en önemli özellik, yağışın fazla olmasından dolayı zengin türlerden oluşan Avrupa Sibirya kökenli nemli ılıman ve nemli soğuk koşullarda yetişen bitki topluluklarının bulunmasıdır. İl topraklarının % 45’i orman, % 33’ü ekili-dikili alanlar ve geri kalanı çayır ve mer’alardan oluşmaktadır.

 

4-) Ekonomi

Trabzon ekonomisinin büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 75’i tarım, hayvancılık, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla geçinir. Başlıca tarım ürünleri çay, patates, mısır, fındık, tütün, buğday ve fasulyedir. Trabzon’un iklim şartları hayvancılığa çok müsaittir. Sığır, koyun, kıl keçisi ve kümes hayvanı beslenir. Arıcılık gelişmektedir. Kafkasya, Orta Asya ve batı arasında bir köprü görevi üstlenen Trabzon, ticarette önemli bir yol oynamaktadır. Şehirde gelişen turizm potansiyeli, modern limanı, havalimanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve özel üniversiteleri ile çağdaş bir kent durumundadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Trabzon Doğu Karadeniz Bölgesinde Samsun’dan sonra ikinci ulaşım merkezidir. Hava, kara ve deniz ulaşımı iyi durumdadır. Trabzon ve ilçelerinin büyük kısmı Sinop’tan Hopa’ya kadar uzanan sahil yolu üzerindedir. Şehir, Trabzon-Gümüşhane-Erzurum yoluyla Doğu Anadolu ve İran’a bağlanır. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa başta olmak üzere yurdun birçok yöresinden doğrudan otobüs seferleri bulunmaktadır. Şehir merkezine 4 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Trabzon Otogar:  Sanayi Mahallesi, Devlet Karayolu No:86, 61100 Merkez/Trabzon

Tel: 0 (462) 325 20 81

 

2-) Demiryolu

Trabzon’a demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Trabzon’da hava yolu ulaşımı 1957 yılında faaliyete geçen  Trabzon Havalimanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Yurtiçinde Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya’ya karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Ayrıca yurtdışı seferleri de düzenlenmektedir. Trabzon’a 5 km mesafede bulunan havaalanına özel araç veya HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Trabzon Havalimanı: Konaklar Mah. 61010 Merkez/Trabzon

Tel: 0462 328 09 40-49

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Karadeniz'in simge şehri olan Trabzon tarih ve doğal güzellikleri, mutfağı ile her daim meşhur olan bir şehirdir. Şehrin sembol mekânlarından olan Uzungöl ile sofralarının vazgeçilmezi olan hamsisi, mısır ekmeği, Trabzon ekmeği ve Trabzon usulü telkâri işlemeli takıları meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Trabzon yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Zengin kültürünün bir yansıması olarak Trabzon’a gittiğinizde yöresel çarşı ve pazarlardan hediyelik eşya satan dükkânlardan kemençe, beton helva, telkâri işlemeler, mısır ekmeği, kuşak ve yöresel elbiseler, şal, hasır bilezik ve telkâri usulü dokuma eşyalar, alabilirsiniz. Ayrıca Kemraltı Çarşısına ve Bakırcılar Çarşısına uğrayıp Sürmene çakısı, bakır ibrikler, güğümler, süt tasları, kapaklı hamsi tavaları, maşrapalar, kapaklı sahanlar, tencereler ve mangallar satın alabilirsiniz.

 Trabzon usulü Telkâri işlemeli takılar ve hediyelik eşyalar da yoğun rağbet gören yöresel hediyelik eşyalar arasındadır.