1-) Tarihi Doku

Arkeolojik araştırmalardan elde edilen verilere göre Yalova Prehistorik çağda bir geçit yeridir. Bu bölgede M.Ö. 1200 yılında Frigler, M.Ö. 700 yıllarında da Bithynler egemen olmuşlardır. M.Ö. 74’te Roma’lıların yönetimine giren yöre, MS.395 yılında Roma ikiye ayrılınca Yalova, Doğu Roma yani Bizans sınırları içinde kalmıştır.  1075 yılında İznik’i alarak başkent yapan Kutalmışoğlu Süleyman Şah kısa sürede Yalova, Karamürsel ve İzmit’i de alarak İstanbul kapılarına dayandı. Ancak 1086’da Süleyman Şah’ın ölümünden sonra başlayan Haçlı seferleri sırasında tüm bölgeyle birlikte Yalova’da büyük yıkıma uğramıştır. 27 Temmuz 1302 tarihinde yapılan Bafeus Muharebesinden sonra Yalova ve civarı kesin olarak Türk hâkimiyetine girmiştir. 1995 yılında ise İstanbul İl’inden ayrılarak müstakil il yapılmıştır. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde yer alan Yalova, kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa ve Gemlik körfezi yer almaktadır. Yalova doğu kıyılarındaki düzlükler dışında, dağlık bir araziye sahiptir. Bölgenin güneyi; batıdan doğuya doğru İzmit - Sapanca arasında Kocaeli Sıradağları ile birleşen Samanlı Dağlarıyla kaplanmış durumdadır. Birçok tepelerin bulunduğu bu dağlık arazide en yüksek tepe (926m.) Beşpınar tepesidir. Yalova ilinin kuzeyinden güneybatısına kadar olan sınırları Marmara Denizi ile çevrilmiştir. Kıyılar girintili çıkıntılı bir özellik göstermez.

Yalova   İzmir’e 396 km, İstanbul’a  93 km ve Ankara’ya  418  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 149.068 il genel nüfusu ise 270.976 olarak tespit edilmiştir. Yalova’nın, merkez ilçesi dahil olmak üzere Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal olmak üzere 6 İlçesi, 8 beldesi ve 43 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

   Marmara bölgesinin doğusunda yer alan Yalova ilinin iklimi, makro-klima tipi olarak; Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Yalova iklimi, kimi dönemlerde karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır. Yalova bölgesinde kuzeyden ve güneyden gelenlerle, sakin nitelikli olmak üzere başlıca üç tür hava akımı egemendir. İlde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır.

Yalova’nın iklimine bağlı olarak bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Samanlı Dağları’nın kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler, bu kütlenin etekleri boyunca kesintili şeritler ve parçalar halinde bulunurlar. Yalova’nın güneyindeki dik yamaçlar tümüyle gür bir orman örtüsü ile kaplıdır. Ormanlar ilin yaklaşık %58’ini kaplar. Ormanlık alanlarda genellikle kayın, meşe, gürgen, kızılcık, kestane ve ıhlamur ağaçları görülür.

 

4-) Ekonomi

Yalova ilinin ekonomisi temel olarak tarım sektöründe çiçekçilik ve seracılık, sanayi sektöründe tekstil, kimya ve kağıt gibi alanlar ile turizm sektörüne dayanmaktadır. Ekonomik gelirlerin önemli bir kısmını tarım ve turizm sektöründen elde edilen gelirler oluşturmaktadır. Seracılık ve süs bitkileri üretimi; kapsadığı alan bakımından küçük paya sahip olmakla birlikte; tarımsal üretimde sağladığı ekonomik girdi bakımından yüksek bir paya sahiptir. Ülke kesme çiçek üretiminin yaklaşık % 20’ lik bölümü Yalova tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan üretim sadece yurt içi pazarlarda tüketilmemekte, aynı zamanda ihracat yapılmaktadır. Yalova ekonomisinde son yıllarda öne çıkan sektörler; kimyasal ürünler imalâtı, (karbon elyaf) gemi inşa sanayi, sağlık turizmi, (medikal, termal, yaşlı ve engelli turizmi) süs bitkileri üretimi ve kivi üretimi olarak sayılabilir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Yalova, karayolu bağlantıları bakımından geniş bir ağa sahiptir. Bursa, Kocaeli ve İstanbul gibi komşu illere olan bütün bağlantılar asfalt yollarla sağlanmaktadır. Yalova-Bursa bağlantısı ile Yalova’dan, İç Anadolu Bölgesi, Ege ve Akdeniz Bölgelerine ulaşmak mümkündür. Yalova-Kocaeli karayolu bağlantısı ise, Yalova’nın aynı zamanda İstanbul’a ve İç Anadolu’ya açılan diğer önemli bağlantısıdır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 3 km mesafedeki otogara, özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Yalova Otogar: Fevzi Çakmak Mah.77100 Merkez/Yalova,

Tel: 0 (226) 814 07 07

 

2-) Demiryolu

Yalova’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Yalova’da havayolu ulaşımı çevre iller üzerinden sağlanmaktadır. Bursa- Yenişehir Hava Limanı ve Kocaeli- Cengiz Topel Hava Limanı ile yurt içi uçak seferlerinden, İstanbul - Atatürk Hava Limanı ve Sabiha Gökçen Hava Limanları ile de hem yurt içi hem de yurt dışı uçak seferlerinden faydalanılabilir.

 

4-) Denizyolu

Yalova, bir kıyı ili olması sebebiyle denizyolu ulaşımına açık olup, denizyolu ile genellikle İstanbul- Yalova arasında, şehir hatları yolcu vapurları ve deniz otobüsleri ile sadece yolcu taşımacılığı, feribot seferleri ile yük, yolcu ve araç taşımacılığı yapılmaktadır. Yalova’dan İstanbul ve Kartal’a düzenli deniz otobüsü seferi yapılmaktadır. Ayrıca, Yalova – Yenikapı, Yalova – Pendik ve Topçular – Eskihisar vapuru seferleri yapılmaktadır.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Tarih ve turistik mekanlarıyla adından söz ettiren Yalova Türkiye’nin önemli termal merkezlerinden biridir.  Yalova'da bulunan Yalova-Termal ve Armutlu Kaplıcaları Türkiye'nin 1. derecede önemli ve öncelikli kaplıcalarındandır. Ayrıca Yalova Türkiye’de ipek dokumacılığının yapıldığı sayılı yerlerden biridir. Yalova’da santimetreye atılan düğüm açısından ünlü İran halıları ile boy ölçüşebilecek kalitede halılar dokunmaktadır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Yalova yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Yolunuz Yalova’ya düştüğünde yöreye özgü hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler satın alabilirsiniz. Bu noktada hat sanatı işlemeleri, Çınarcık İşi İğne Oyası, Sabun Çiçekler ve halı kilim dokumaları alınabilir.

  Bu arada Yalova’da usta ellerden çıkan  Çini işlemelerini de alabilirsiniz.