1-) Tarihi Doku

Yozgat il merkezinin kuruluşu MS. 16. yüzyıla rastlamakla birlikte yapılan birçok araştırmalar sonucunda bölgede Kalkolitik dönemden itibaren yerleşimler olduğu anlaşılmıştır.  Alişar Höyüğü’nde 5000 sene önceye ait eserler bulunmuştur. Yozgat il toprakları Anadolu’da ilk siyasî birliği kuran ve Anadolu’da tarih devrinin başlangıcı kabul edilen Hititlerin sınırları içinde ve en kalabalık yerleşme merkezlerinden biriydi. M.Ö. 1500-2000 yılları arasında kurulan Hitit Krallığının merkezi Hattuşaş, Yozgat il sınırları içindedir. Hititlerden sonra bölge sırasıyla Friglerin, Medlerin, Perslerin, Makedonların, Romalıların, Bizanslıların hakimiyeti altında kalmıştır. 1077 yılında Kutalmışoğlu Gazi Süleyman Şah tarafından fethedilerek Anadolu Selçuklu Devletinin hâkimiyeti altına giren bölge bir dönem İlhanlılar ve Eratna beyliği hâkimiyeti altında kaldıktan sonra Sultan Yıldırım Bayezîd Han bu bölgeyi 1398’de Osmanlı Devletine katmıştır. 16. yy' da buraya yerleşen Bozok Türkmenleri nedeniyle Bozok ismiyle kaynaklara geçen şehre, 1927 yılında T.B.M.M. kararıyla Yozgat ismi verilmiştir. 

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu’nun Orta Kızılırmak bölümünde bulunan Yozgat; kuzeyde Çorum, Amasya, Tokat, doğuda Sivas, güneyde Kayseri, Nevşehir, batıda Kırşehir, Kırıkkale illeri ile komşudur. Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur. İl alanı, doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice ırmağı vadisi, kuzeyden ise Deveci dağlarıyla çevrilidir. Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır.

Yozgat İzmir’e 813 km, İstanbul’a 661 km ve Ankara’ya 210 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 106.280, il genel nüfusu ise 421.200 olarak tespit edilmiştir. Yozgat’ın, merkez ilçesi dahil olmak üzere Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli, Yenifakılı ve Yerköy olmak üzere 14 İlçesi, 22 beldesi ve 558 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Yozgat’ta İç Anadolu Bölgesi’nin yarı kurak karasal iklimi hâkimdir. Deniz etkisine kapalı olduğu için, yazlar sıcak ve kurak; kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ile kış; gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Sert iklim koşulları, Yeşilırmak havzasına giren Çekerek Vadisi’nde biraz yumuşamakta, az da olsa Karadeniz ardı ikliminin etkileri görülmektedir.

Yozgat’a hâkim olan karasal iklimin sonucu olarak şehrin doğal bitki örtüsü bozkırlardır. Yozgat il topraklarının % 56’sı ekili-dikili alanlardan, % 28’i ormanlardan, % 15’i çayır ve meralardan ibarettir. Akdağlar, Bozok Yaylasının tepeleri ile Merkez ilçede 962 hektarlık bir bölge orman ve fundalıklarla kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Yozgat’ın ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkân vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. İlde yoğun olarak, tahıllar ve baklagiller yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve soğan türü ürünler yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, il tarımında sebze üretiminin önemi azdır. İklimin sert oluşu ve depolama olanaklarının azlığından dolayı, meyve üretimi büyük boyutlarda değildir. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir.  İl ekonomisinde tarımın yanı sıra hayvancılıkta önemli bir gelir kaynağıdır. Bozkırların geniş yer kaplaması küçükbaş hayvancılığın yaygınlaşmasına ortam hazırlamıştır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Yozgat İç Anadolu ile Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan Ankara-Kars karayolu ile Samsun-Kayseri-Mersin karayolları üzerinde bulunmaktadır. Bu yollar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

GİRESUN OTOGAR: Karatepe Mahallesi, Fuar Cd. No: 78, Merkez/Yozgat

Tel: 0 (354) 212 58 08

 

2-) Demiryolu

Ankara-Kayseri ve Doğu Anadolu bölgesine bağlantıyı sağlayan demiryolu Yozgat merkezden geçmese de Yerköy, Şefaatli ve Yenifakılı İlçelerinden geçmektedir.  Ancak yapımı devam eden Ankara-Sivas yüksek Hızlı Tren Yozgat’tan geçmektedir.

 

3-) Havayolu

Yozgat şehrinde havalimanı bulunmamaktadır. Fakat birçok şehre yakın mesafede olduğu için alternatif olarak otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara, Kayseri, Sivas ve Amasya havalimanlarını alternatif olarak kullanabilirsiniz.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

İlkçağlardan beri yerleşim yeri olan ve Bozok yaylası olarak da adlandırılan Yozgat, bozulmamış doğası, misafirperver ve sıcakkanlı insanları, sahip olduğu tabiat güzellikleri, mesire yerleri, yüksek ovaları, tarihi, kültürel, turistik değerleri ve kaplıcalarıyla gezilip görülmesi gereken illerimizden biridir. Tescilli yemekleri testi kebabı ve arabaşı, şehrin sembolü haline gelmiştir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Yozgat yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Yozgat’a özgü kilimler ve süslü mini çeyiz sandıkları alınabilecek ürünlerdendir.  Aynı şekilde Yozgat’ın yöresel ekmeği olan Parmak Çöreğini almayı unutmayınız.