1-) Tarihi Doku 

Yerleşim tarihi 300 bin, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan bir şehir olan İstanbul, 1204-1261 arasındaki Haçlı istilası haricinde (330-1922) Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun üç imparatorluğa başkentlik yaparak, 16 yüzyıl boyunca batıda Tuna Nehri’nden doğuda Pers İmparatorluğu’na kadar olan geniş coğrafyasında bölgenin tek hâkimi olmuştur.  Bugünkü İstanbul’un temelleri M.Ö. 7. yüzyılda atılmıştır. “Byzantion” şehri Megaralılar tarafından M.Ö. 667’de kurulmuştur. Uzun süre şehir devlet yapısı gösteren Byzantion, stratejik konumu gereği ekonomik gelişme sayesinde tüm antik Yunan bölgesine hâkim bir güç olmuştur. Daha sonraki süreçte Roma İmparatorluğu’nun önemli şehirlerinden biri haline gelen şehrin adı değişmiş ve Konstantinopolis olarak Roma İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur.  M.S. 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu çok genişlemiş; İstanbul, stratejik konumundan dolayı, İmparator Büyük Konstantin tarafından Roma’nın yerine yeni başkent olarak seçilmiştir.  Yakın çağın başladığı dönemde İkinci Roma ve Yeni Roma adları ile anılan kent, daha sonra "Byzantion" ve geç devirlerde Konstantinopolis olarak adlandırılmıştır. Halk arasında ise kentin adı tarih boyunca "Polis" olarak anıla gelmiştir.  Batı Roma İmparatorluğu’nun 5. yüzyılda çökmesi nedeniyle, İstanbul, uzun seneler Doğu Roma İmparatorluğu’nun (Bizans) başkenti olmuştur. İstanbul, 53 günlük bir kuşatma sonrası, 1453' te Türklerin hâkimiyetine geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti buraya taşınmış, ülkenin çeşitli yerlerinden getirilen göçmenlerle şehir nüfusu artırılmış, boş ve harap olan şehrin imar çalışmalarına başlanmıştır. 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı Sultanlarının Halife olmalarından ötürü, İstanbul tüm İslam dünyasının da merkezi olmuştur. 

 
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Avrupa ile Asya kıtaları arasında köprü görevi gören, bunların birbirine en çok yaklaştığı iki uç üzerinde kurulmuş bir şehir olan İstanbul, Avrupa kıtasında Çatalca, Asya kıtasında ise Kocaeli; güneyden Marmara ve Bursa, güneybatıdan Tekirdağ ve kuzeybatıdan Kırklareli ile çevrilidir. Şehrin adını aldığı ve Haliç ile Marmara arasında kalan yarımada üzerinde bulunan asıl İstanbul 253 km², bütünü ise 5712 km² 'dir. 

İstanbul, Ankara’ya 450  km ve İzmir’e 480 km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’un TUİK verilerine göre il genel nüfusu ise 15.519.267 olarak tespit edilmiştir.  

İstanbul iline bağlı 39 ilçe, 1 büyükşehir belediyesi ve 964 mahalle bulunmaktadır.  İstanbul’un ilçeleri Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar ve Zeytinburnu’dur. 
 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

İstanbul coğrafi konumu ve fiziki coğrafya özellikleri nedeniyle aynı enlemde yer alan birçok yerleşmelerin ikliminden daha farklı iklim özelliklerine sahiptir. İstanbul’un il bütününün yer aldığı alandaki iklim tipini, belirgin bir iklim tipi içinde değerlendirme imkânı yoktur.  İstanbul’ da Akdeniz ile Karadeniz iklimleri arasında geçiş iklimi olan Marmara iklim tipi gözlenir. Güneyde Marmara Denizi kıyılarında yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık geçerken, kuzeye çıkıldıkça, Karadeniz kıyılarında yazlar daha ılık ve yağışlı, kışlar serin geçer.  Yağışlar genelde sonbahar ve kış aylarında düşer.

Akdeniz ile Karadeniz arasındaki geçiş ikliminin özelliklerini taşıyan İstanbul’un bitki örtüsü iklimsel değişikliğe bağlı olarak farklılık göstermektedir. Marmara kıyılarında Akdeniz ikliminin etkisi altındaki kısımlarda maki toplulukları görülür. Genellikle yerleşim alanlarının genişlemesi sonucu güney kıyılarda doğal bitki örtüsünü belirleyebilecek örnekler çok azalmıştır. Anadolu yakasında, kabaca Boğaz’ın ortasından Gebze’ye çekilen tasar çizginin güneyinde kalan bölümünde, bodurlaşmış, seyrek meşe ormanlarıyla karışık olarak kocayemiş, defne, funda, akçakesme, kermez meşesi, ardıç, laden ve katırtırnağı görülür. Ormanlar içinde en meşhuru İstanbul’un 20 km kuzeyindeki Belgrat Ormanıdır.
 

4-) Ekonomi 

Ülkemizin sanayi ve üretim merkezi olan İstanbul, dünyanın birçok ülkesinden fazla olan nüfusuyla büyük bir ekonomik güçtür. İstanbul geçmişten günümüze Türkiye ekonomisinin geçirdiği tüm dönüşümlerde merkezi rol oynamıştır. Bunda, İstanbul’un yurtdışından gelen akımların ülkemize giriş kapısı olması kadar, yurt içinde yaratıcılık ve yeniliğin odaklandığı, girişimciliğin yoğunlaştığı bir merkez olmasının etkisi büyüktür. Türkiye’deki sanayinin üçte biri, ithalatın üçte biri, ihracatın beşte biri İstanbul’dan yapılmaktadır. Türkiye’nin en büyük sanayi, ticaret, ulaşım, reklam ve iktisadî kuruluşları İstanbul’dadır. İstanbul’da gayri sâfi hasılanın % 40’ ı sanayi, % 30’ u ticaret ve geri kalanı diğer sektörlerden sağlanır. Tarımın payı sâdece % 1 dir. Türkiye bütçesinin ana kaynağı İstanbul’dur. Toplam vergilerin yaklaşık % 37’ si İstanbul’dan toplanmaktadır. İstanbul’u Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Kocaeli takip etmektedir. İstanbul’da her ailede ortalama 2 kişi çalışmaktadır.

 

ULAŞIM 

İstanbul büyükşehir olması nedeniyle ulaşım imkanları en geniş şehirlerin başında gelmektedir. Şehir içi ulaşım metro, hafif raylı sitem, otobüs, dolmuş, banliyö ve vapur gibi toplu taşıma araçlarıyla sağlanırken şehirlerarası ulaşımda havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan faydalanılmaktadır.  İstanbul ulaşım imkanları açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Merkezden her ilçeye otobüsle, metroyla, vapurla ve özel dolmuş seferleriyle ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası ulaşımda da karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşımının en işlek olduğu şehirlerin başında gelmektedir. 

 

1-) Karayolu 

Türkiye’nin kültür, turizm ve sanayi başkenti konumunda bulunan İstanbul bölgenin bütün illeri ve diğer illerle iyi bir kara yolu bağlantısı bulunmaktadır. İstanbul’u Ankara, İzmir ve Edirne’ye bağlayan otoyollar ve devlet yolları bulunmaktadır. Bu yollar aynı zamanda İstanbul’u diğer ülkelere de bağlamaktadır. İstanbul’dan karayolu ile Yunanistan, Makedonya, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya (Moskova) Romanya, Bulgaristan ve Ürdün (Amman)’e seferler yapılmaktadır. Ankara Yurtiçi ulaşımının hareket noktası, Anadolu yakasında Harem, Avrupa yakasında ise Esenler’ de bulunan uluslararası otogardır. Her iki otogara da toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

İstanbul Esenler Otogarı: Altıntepsi Mh., 34035 Bayrampaşa/İstanbul 

Tel: 0 212 658 0505 

 

İstanbul Harem Otogarı: Selimiye Mah. Üsküdar Harem Yolu Üsküdar/İstanbul

Tel: 0 216 333 37 63

 

2-) Demiryolu

Demiryolu ulaşımı bakımından da Türkiye’nin en geniş imkanlarına sahip şehirlerinden olan İstanbul, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tren yolu hatlarının buluşma noktasında yer almaktadır. Bu noktada Ankara’dan hareket eden Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Treni Ankara-İstanbul arasında karşılıklı 8 (4+4) sefer düzenlenmekte olup Eryaman, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı duraklarına uğramaktadır. Konya-İstanbul-Konya arasında karşılıklı günlük iki sefer düzenleyen Konya-İstanbul Yüksek Hızlı Treninin durakları sırasıyla Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı olmaktadır. Bunun yanında Ankara-Halkalı-Ankara arasında her gün karşılıklı olarak çalışan Ankara Ekspresi Ankara, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, İzmit, Pendik, Söğütlüçeşme ve Halkalı istasyonlarına uğramaktadır. Bunların haricinde Halkalı-Kapıkule ve Halkalı -Uzunköprü arasında işletilen bölgesel trenler bulunmaktadır.

 

İstanbul Gar Müdürlüğü: Hoca Paşa Mah. Ankara Cad. Sirkeci Garı Eminönü, Fatih, İstanbul 

Tel: 0212 527 18 16

 

Halkalı Tren Garı:  İstasyon Mahallesi, Yarımburgaz Caddesi Küçükçekmece/İstanbul 

Tel: (212) 678 48 00 /9336

 

Haydarpaşa TCDD 1. Bölge Müdürlüğü: Rasim Paşa Mahallesi Tren Garı Yolu Sokak 34716 Kadıköy / İstanbul 

Tel: 0216 348 80 20

 

3-) Havayolu

İstanbul’a ulaşım için kullanılabilecek bir diğer önemli alternatif ise havayoludur. İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı İstanbul'u diğer Türk ve dünya şehirlerine bağlayan hem yerel hem de uluslararası havalimanlarıdır. Türkiye’deki havaalanı olan bütün illere doğrudan veya aktarmalı olarak havayolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Özellikle İzmir, Ankara, Antalya ve diğer turizm merkezlerine gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de İstanbul Adnan Menderes Havalimanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.

İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında bulunan İstanbul Havalimanı şehir merkezine 35 km mesafede yer alıyor. İstanbul Anadolu yakasında yer alan Sabiha Gökçen Havaalanı; Kadıköy'e 40 km, Pendik'e 12 km, Taksim'e ise 50 km mesafededir. Her iki havalimanlarından şehir merkezine ulaşım taksi, servis, HAVAŞ,  İETT otobüsleri ile sağlanmaktadır. 

 

İstanbul Havalimanı: Tayakadın, Tayakadın İhsaniye Yolu No:1, 34283 Arnavutköy/İstanbul

Tel:  0 212 444 14 42 

 

Sabiha Gökçen Havalimanı: Terminal Binası Kurtköy Pendik 34906 İstanbul 

Tel: 0216 588 88 88

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Yüzyıllar boyunca birçok kültüre, farklı dini inanışa ev sahipliği yapmış olan ve Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, İmparatorluklara başkentlik yapmış olan İstanbul tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle bir bütün olarak Türkiye’nin ve dünyanın gözde şehridir. Şehri ikiye bölen İstanbul Boğazı tarih boyunca bütün medeniyetlerin hayalini kurduğu bir yerdir. Bunun yanında Ayasofya, Sultanahmet Camii, Galata Kulesi, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi ve boğaza sıralanmış 100 yılı aşkındır var olan yalıları gibi tarihi mekânları dünya çapında meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Türkiye’nin kültür ve moda başkenti olarak tanımlanan İstanbul’da çok sayıda modern ve dünya çapında kaliteli alışveriş merkezleri, mağazalar, geleneksel dükkânlar ve semt pazarları bulunmaktadır İstanbul’a yolunuz düştüğünde İstanbul’un yöresel ürünlerini ve İstanbul ile alakalı hediyelik eşyaları bulabileceğiniz ideal mekânların başında Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı ve Sultanahmet Meydanı gelmektedir. Buralardaki dükkanlarda birçok hediyelik eşya ve İstanbul temalı ürünlere rastlayabilirsiniz. Özellikle Kapalı Çarşı‘dan Türk el sanatları örnekleri, dünyaca ünlü Türk halıları, el boyaması seramikler, bakır ve pirinçten objeler, deri ve tekstil ürünlerini ;

uploaded picture

Mısır Çarşısı‘nda envai çeşit baharatı ; 

uploaded picture

Sultanahmet‘te muhtelif hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz. 

kalabalıksın be istanbul
Güzel ama kalabalık baya ya
güzelmiş ya bu şehir mutlaka gitmeliyim !

Bizimle İletişime Geçin

Pazartesi - Cuma 09:00 - 18:00
istanbul