Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Kültür ve medeniyetler beşiği Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Aksaray coğrafi konumu ve stratejik önemi nedeniyle tarih boyunca misyon yüklenen merkezlerden birisi olmuştur. Geçmişten günümüze Hitit, Pers, Hellenistik Dönem (Büyük İskender), Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerinde kalmıştır.

Hasandağı’nın zaman zaman püskürtmeleri sonucu bazalt, andezit ve özellikle tüf gibi kayalar yörenin doğal görünümüne büyüleyici bir nitelik kazandırdığı gibi eski kültürlerin yaşamlarında da önemli yapı taşı rolünü oynamıştır. Bütün bölgeyi kaplayan arazide oluşan peri bacaları, kayalar içindeki mağaralar, iskân kovukları Melendiz’in Kozdağı kanyonlarında kayalara oyulmuş kiliseler bunun birer kanıtını oluşturmaktadır.

Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında il olmasına rağmen 1933 yılında çıkarılan kanunla ilçe yapılarak Niğde'ye bağlanmıştır. 15 Haziran 1989 yılında yeniden il yapılmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Geçmişte tarihi İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden birisi olan Aksaray,  günümüzde de, doğu-batı ve kuzey-güney yönleri arasında uzanan ana bağlantı yollarının kavşağında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 980 m. olan kent, kuzeyden Kırşehir, doğudan Nevşehir, güneydoğudan Niğde, kuzeybatıdan Ankara, batı ve güneyden Konya illeri ile çevrilidir. 

Türkiye’nin önemli bir geçiş güzergâhlarından biri olan Aksaray,  İzmir’e 686  km, İstanbul’a 690 km ve Ankara’ya 242  km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir tarafına giden yolların kavşak noktasında yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 301.661 il genel nüfusu ise 416.367 olarak tespit edilmiştir.  

Aksaray’ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi  olmak üzere 8 ilçesi,  41 beldesi ve 151 köyü bulunmaktadır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Aksaray İli orta iklim kuşağında olduğundan, soğuk,  karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuktur. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Yaz-kış ve gece-gündüz sıcaklık farkları çok fazladır.

Aksaray’ın iklimine bağlı olarak tabii bitki örtüsü, ilkbaharda yeşeren çayırlar, gelincik, papatya, keven ve diğer vs. otlarla, yaprakları dikensi bir görünüme sahip, yarı kurakçıl bitkilerdir. Yazları sıcak ve kurak iklim yapısı hâkim olduğundan ilkbaharda yeşeren otlar, sonbaharda kurur ve arazi bozkır yapısını alır. Ayrıca Hasandağı ve Ekecik Dağları üzerinde meşe koruluklarına rastlanır. Bölgede palamut, alıç, kızılcık, kavak, söğüt, yabani armut ve meyve ağaçları yanında keven ve deve dikeni çok sık rastlanan bitki türleridir.

 

4-) Ekonomi

Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır.  Başta buğday olmak üzere arpa, şeker pancarı, burçak, mısır, patates, soğan, fasulye, keten, kenevir, üzüm ve elma yetiştirilir. Platolardaki geniş otlaklarda çok sayıda koyun beslenir. Koçaş Devlet Üretme Çiftliği il merkezine 25 km uzaklıktadır. Tarımsal üretim yanında, bazı yörelerde halı ve kilim dokumacılığı yapılır. Taşpınar köyünün halıları çok meşhurdur.
Aksaray’da madenlere dayalı sanayi ve metal eşya, makina imalatı da gelişmiştir. İlin tek ağır sanayi kuruluşu Otomarsan’ın dizel motor fabrikasıdır. Seramik sanayiinde kullanılan kaolin belli başlı madenidir. Bütün bu belirtilen ekonomik faaliyetlerin  yanı sıra son yıllarda gelişme gösteren turizm sektörü de önemli bir ekonomik kaynak haline gelmiştir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu 

Aksaray, İpek Yolu güzergahı ve doğu-batı, güney-kuzey ana bağlantı yollarının kavşak noktasında, E-90 karayolu üzerindedir.  Bundan dolayı Aksaray, çevre illere ve ülkenin diğer bölgelerine dört devlet yolu ile bağlanmaktadır. Kuzeyde E-90 yolu ile Ankara’ya doğuda Nevşehir’e, batıda Konya’ya ve güneyde  E-90 karayolu ile Niğde ve Adana yolu ile bağlantılar kurulmaktadır. Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin her tarafından Aksaray güzergahını içine alan otobüs seferleri bulunmaktadır. Konya yolu üzerinde yer alan OTOGAR’a toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

Adres: Hacılarharmanı, Mh, 68100 Aksaray

Tel: (0382) 213 78 00

 

2-) Demiryolu

Aksaray’a demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır. Konya Tren Garı üzerinden ulaşım sağlanabilir.

 

3-) Havayolu

Aksaray’da hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu kapsamda Aksaray’a en yakın hava alanı olan ve 74 km uzaklıkta bulunan Nevşehir Kapadokya hava alanı ulaşım amaçlı kullanılabilir. Nevşehir havalimanından Aksaray’a ücretli servisler bulunmaktadır. Her gün İstanbul-Nevşehir-İstanbul seferleri düzenlenmektedir. Aynı şekilde 150 km mesafedeki Konya Havaalanı da kullanılabilecek bir diğer alternatif havaalanıdır.  

Nevşehir Kapadokya Havaalanı:  

Adres: DHMİ Nevşehir Kapadokya Havaalanı Tuzköyü Mahallesi, Nevşehir Kapadokya Havaalanı Girişi, 50900 Gülşehir/Nevşehir

Tel: 0 (384) 421 44 55

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Aksaray belirtiğimiz tarihi, kültürel, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra farklı özelikleriyle de ön plana çıkan bir şehrimizdir.  Mesela Tuz Gölü havzasının devamı olan ova üzerine kurulmuş, 7997 km² yüzölçümü ile de geniş bir alana sahip olmasından dolayı Konya’dan sonra Türkiye’nin en önemli tahıl ambarı durumundadır.

Anadolu’da halk dilinde "allı turna" olarak bilinen flamingoların Akdeniz havzası içinde en fazla yavru dünyaya getirdiği bölge Tuz Gölü’dür 

Bacak ve ayakları kalın, kafası büyük, dudağı sarkık köpek türü olan Aksaray Malaklısı Türkiye'de Aksaray ve çevresinde görülen iri bir köpek cinsidir. Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır.

 Aksaray Selçuklular devrinden beri ünlü bir halı merkezi olma özelliğini devam ettirmiş ve bu kapsamda Taşpınar halıları ile bu alandaki ününü devam ettirmektedir.

 Dünya Yamaç Paraşütü Federasyonu programı içerisinde yer aldığı  World Cup Yamaç Paraşütü Dünya Kupasının gerçekleştirildiği yerlerden biri de Hasandağı’dır.