Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan İzmir hakkında yapılan araştırmalar, İzmir'in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir. Bir dönem Hitit İmparatorluğu'nun nüfuz alanı içine girse de (M.Ö. 2000-1200), Aiol kenti olma özelliğinin İonialıların kenti ele geçirmelerine kadar sürdürdüğü bilinmektedir. M.Ö. 800 dolaylarında ticari faaliyetlerini İzmir Körfezi'nin son noktasına kadar yaymak isteyen İonialılar sınırlarındaki bu Aiol kentini ele geçirdiler. Kent, ticaret aracılığıyla kısa sürede zenginleşti ve gelişti. Daha sonra Kenti sırasıyla ele geçiren Lydialılar ve Persliler kenti yağmalayıp büyük zarar vermişlerdir. İzmir'in yeniden kurulması, Büyük İskender zamanında olmuştur. Yeni kent, deniz ticareti de düşünülerek Kadifekale yamaçlarından, denize doğru inşa edilmişti. M.Ö. III. yüzyıl başlarında Ion kentleri arasındaki birliğe giren ve daha sonra Bergama Krallığına bağlanan İzmir, M.Ö. 133'te Roma İmparatorluğu'na katılmıştır. Roma döneminde giderek önem kazanan İzmir, Bizanslılar döneminde de bu önemini korumuştur. 1071 Malazgirt Zaferinden kısa bir süre sonra 1076 yılında, İzmir önlerinde Türk kuvvetleri görülmeye başlamıştır. Aynı yıl, İzmir 20 yıl gibi kısa bir zaman sürecek olan Türk egemenliğini de tanıyacaktır. İlk haçlı seferini (1096) izleyen günlerde, Doğu Roma kuvvetleri kenti ele geçirirler. 1317 yılında bir Türkmen Bey'i olan Aydınoğullarının egemenliğine giren şehir 1426 yılımda Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus 

Tarih boyunca coğrafi konumunun öneminden dolayı büyük medeniyetlere merkez olmuş olan İzmir, kuzeyde Madra Dağları ve Balıkesir, güneyde Kuşadası Körfezi ve Aydın, batıda Çeşme Yarımadası ve kendi adı ile anılan İzmir Körfezi, doğusunda da Manisa il sınırı ile çevrilmiş bir coğrafyaya sahiptir. İzmir içinde Ege bölgesinin önemli akarsularından olan Gediz'in aşağı çığırı ile Küçük Menderes ve Bakırçay akış gösterir. Diğerleri sel karakterli küçük akarsulardır. İzmir ilinin yeryüzü şekilleri, yakın jeolojik geçmişin bir sonucudur. Doğu-batı doğrultusunda uzanan sıradağlar arasında yer alan çöküntü ovaları ve akarsu ağızlarındaki birikinti ovaları, yeryüzü şekillerinin ana hatlarını meydana getirirler. İlin en kuzeyinde Madra Dağları bulunur.

İzmir,  Ankara’ya 578  km ve İstanbul’a 480 km mesafede yer almaktadır. İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’in TUİK verilerine göre il genel nüfusu ise 4.367.251 olarak tespit edilmiştir. İzmir iline bağlı 30 ilçe, 1 büyükşehir belediyesi ve 1293  mahalle bulunmaktadır. İzmir’in ilçeleri Balçova, Çiğli, Gaziemir, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Narlıbahçe, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla’dır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

İzmir Akdeniz iklim kuşağında kaldığından yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Dağların denize dik uzanması ve ovaların İç Batı Anadolu eşiğine kadar sokulması denizsel etkilerin iç kesimler kadar yayılmasına olanak vermektedir. Ancak, il bütününde yükseklik, batı ve kıyıdan uzaklık gibi fiziksel coğrafya farklılıkları, yağış, sıcaklık ve güneş açısından önemli sayılabilecek iklim farklılıklarına da yol açmaktadır. Kar yağışı yok denecek kadar az olduğu şehirde temmuz-ağustos ayları en sıcak ve ocak-şubat en soğuk aylardır. Sıcak yaz aylarında “imbat” ismi verilen rüzgâr serinlik getirir. Kara ve denizin gece-gündüz arasındaki ısınma ve soğuma farkından meydana gelen bu rüzgâr sadece İzmir'e aittir. Kavurucu yaz günlerinde İzmir’e tatlı bir serinlik getirir.

İzmir sahip olduğu Akdeniz ikilimin sonucu olarak Akdeniz iklim bölgesinde yetişen geniş, sert ve iğne yapraklı, sürekli yeşil kalan, kuraklığa dayanıklı ağaç ve çalılar, yaygın doğal bitki örtüsünü oluşturur. Bitki örtüsünde kızılçam, fıstık çamı, karaçam, selvi, maki ve zeytin ağaçlarına bol rastlanır. Bağ ve meyve bahçeleri oldukça geniş yer kaplar. Kozak Dağı, Türkiye’nin en büyük çam fıstığı istihsal yerlerinden biridir. Dağlık kesimlerin büyük kısmı ormanlıktır. Ormanlar il içerisinde 431786 hektar bir alanı kaplar. Ormanların kapladığı alan, il arazisinin % 41'idir. Denizden 600 m. yüksekliğe kadar kızılçam, daha yukarılarda karaçam ormanları vardır. Bergama'nın Kozak, Cumaovası'nın Güner, Torbalı'nın Helvacı Köyü çevresinde doğal olarak yetişmiş fıstıkçamı ormanları bulunur.

 

4-) Ekonomi 

İzmir ekonomik büyüklüğü ile Türkiye ekonomisine en fazla katkı veren kentlerin başında gelmektedir. Çok yönlü ekonomik yapıya sahip olan İzmir’in ekonomisi temelde sanayi, tarım, ticaret ve turizme dayanmaktadır. İzmir sanayisinde petrol ve kimyevi ürünler, metal, tekstil, makine, otomotiv ile gıda, tütün ve toprağa dayalı sanayi ön plana çıkmaktadır. İzmir ticaret hayatında gıda, ticaret, inşaat, tekstil-konfeksiyon, ağaç-mobilya, kimya-plastik ve tarım ürünleri ticareti yaygın bir şekilde gözlenmektedir. Tarım ve hayvancılıkta pamuk, üzüm, zeytin, incir, tütün ve sebze-meyve, balık ve hayvansal yan ürünler üretimi üst sıralardadır. Liman kenti olmasının yanında, hammadde kaynakları, nitelikli işgücü ve ulaşım olanaklarının genişliği, sanayinin gelişmesine olanak vererek İzmir’i bölgenin ticaret merkezi konumuna getirmiş durumdadır. Sanayi sektöründe üretilen mallar, dünya standartları ölçüsünde kaliteye sahiptir. Tarım bakımından verimli olan İzmir’de faal nüfusun yarısı tarımla uğraşır. Gayri safi hasılanın (brüt kazancın) % 15’i tarımdan, % 15’i ticaretten ve % 35’i sanayi sektöründen sağlanır. İmalat sanayiinde İstanbul ve Kocaeli’nden sonra üçüncü sırada İzmir yer alır. Türkiye’nin en büyük ihracat limanı İzmir’dir. Tabii güzellikleri ve tarihi zenginlikleri, kara, demiryolu, hava ve deniz ulaşımı ve yeterli konaklama tesisleri ve alt yapıları ile turizm sektörü her geçen gün gelişmektedir.

 

ULAŞIM

İzmir büyükşehir olması nedeniyle ulaşım imkanları en geniş şehirlerin başında gelmektedir. Şehir içi ulaşım metro, hafif raylı sitem, otobüs, dolmuş ve banliyö gibi toplu taşıma araçlarıyla sağlanırken şehirlerarası ulaşımda havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan faydalanılmaktadır. İzmir ulaşım imkanları açısından oldukça donanımlı bir şehirdir. Merkezden her ilçeye otobüsle, metroyla, vapurla ve özel dolmuş seferleriyle ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası ulaşımda da karayolu, havayolu ve demiryolu ulaşımının en işlek olduğu şehirlerin başında gelmektedir.

1-) Karayolu

Ege Bölgesinin bütün illeri ve diğer illerle iyi bir karayolu bağlantısı bulunan İzmir karayolu ulaşımı bakımından en rahat illerdendir. İzmir’i Çeşme (Otoyol 32) ve Aydın'a (Otoyol 31) bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu (Otoyol 30), İzmir İstanbul Otoyolu  bulunmaktadır. İstanbul ve İzmir arasında yakın zamanda hizmete giren otoyol İzmir kara yolu ulaşımını  iyice geliştirmiştir. Bundan dolayı buradan Türkiye’nin her tarafına ulaşım mümkün olduğu gibi Türkiye’nin bütün şehirlerinden günlük karşılıklı otobüs seferlerinin düzenlendiği bir şehirdir. Merkeze 12 km uzaklıkta bulunan İzmir Otogarına  toplu taşıma ve özel araçlarla ulaşım sağlanabilmektedir.

 

İzmir Otogar: Karacaoğlan Mah. Kemalpaşa Cd. 35070 Bornova/İzmir

Tel0 (232) 259 88 62

 

2-) Demiryolu

İzmir demir yolu ulaşımı bakımından da Türkiye’nin en geniş imkanlarına sahip şehirlerindendir. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen tren yolu hatlarının buluşma noktasında yer almaktadır. Bu noktada tarihi İzmir Garı’nı kullanan Ankara ile İzmir'i birbirine bağlayan demiryolu hattı olan İzmir Mavi Trenini; İzmir’i Manisa, Uşak, Afyonkarahisar yoluyla Konya'ya bağlayan Konya Mavi Trenini; İzmir’i Manisa yoluyla Balıkesir'e bağlayan Ege ve Karesi Ekspreslerini; Manisa yoluyla Bandırma'ya - İDO aracılığıyla İstanbul'a bağlayan 6 Eylül ve 17 Eylül Ekspreslerini ve Manisa, Denizli, Aydın’a düzenli seferler yapan bölgesel trenleri kullanarak İzmir’e seyahat edebilirsiniz.

 

Merkez İzmir Basmane Garı:  Etiler Mah., Anafartalar Cad., No:896/F, Konak/İzmir

Tel: 0 232 484 86 38

 

3-) Havayolu

İzmir’de ulaşım için kullanılabilecek bir diğer önemli alternatif ise havayoludur. İzmir Adnan Menderes Havalimanı;  İzmir'i diğer Türk ve dünya şehirlerine bağlayan hem yerel hem de uluslararası bir havalimanıdır. Adnan Menderes Havalimanı, ülkenin en işlek beşinci havalimanıdır. Neredeyse Türkiye’deki havaalanı olan bütün illere doğrudan veya aktarmalı olarak havayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Özellikle İstanbul, Ankara ve turizm merkezlerine gün içinde birden çok sefer düzenlenmektedir. Ayrıca birden fazla özel havayolu şirketi de İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir.

Şehir merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir  ilçe sınırları içinde bulunan Havalimanından şehir merkezine ulaşım taksi, servis, HAVAŞ,  Banliyo ve İZBAN ve EŞHOT otobüsleri ile sağlanmaktadır.

 

İzmir Esenboğa Havalimanı: Sarnıç Mevkii Gaziemir / İzmir

Tel: +90232 274 26 26                                       

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Ege’nin incisi İzmir tarihteki önemli rolü ve kadim kültürü ile Türkiye’de ve dünyada tanınmaktadır. İzmir’in tanınmasını sağlayan tarihi ve turistik mekânların yanı sıra İzmir yöresine has Ege Sultani Üzümü, Ege Pamuğu ve Ege İnciri meşhur ürünleridir. Bunun yanında marka haline gelen Boyoz ve Kumruyu da unutmamak gerekir. Türkiye’de tatilin marka isim olan Çeşme ve Alaçatı ile Efes Antik Kenti İzmir’in sembolleri ve en meşhur yerleridir.  

 

 Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler  

 

İzmir’e yolunuz düştüğünde İzmir’in yöresel ürünlerini bulabileceğiniz ideal mekanların başında Kemeraltı Çarşısı ve Anafartalar Caddesi gelmektedir. Buralardaki dükkanlarda birçok hediyelik eşya ve İzmir temalı ürünlere rastlayabilirsiniz. Urgancılar Çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı da yine alış veriş yapabileceğiniz mekânlardandır. Bu tarihi çarşı ve mekânlardan geçmişten günümüze birçok tarihi unsuru barındıran İzmir’de antik eserleri yansıtan heykelcikler, organik zeytinyağı, Bergama Halısı ve Kilimi,​

İzmir Tulum Peyniri, Nazarköy Boncuğu ve özellikle Şirince şarapları İzmir’den alıp götürebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.

Bunun yanında Kızlarağası Hanı’nda İzmir’e özgü orijinal figürler satın alabilirsiniz. Ödemiş ipeğinden yapılmış tekstil ürünleri de satın alınabilecek yöresel ürünlerdendir.

Teşekkür ederim