Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

M.Ö. 8. yüzyılda Azzi kabilesi tarafından kurulmuş olan ve tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan Bayburt, M.Ö. 770-665 yılları arasında Kimmer ve İskitlerin akınlarına uğramıştır. Xenophon’un, Anabasis adlı eserinde büyük, kalabalık ve zengin bir şehir olarak bahsettiği Bayburt,  o zamanki adıyla Gymnias bir İskit şehridir. Bayburt, daha sonra Haldiler, Medler, Persler, Romalılar, Emeviler, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından ele geçirilmiştir. 1927'ye kadar Erzurum'a bağlı olan Bayburt bu tarihte Gümüşhane'ye bağlandı. 21.06.1989 tarihinden itibaren 3578 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan Bayburt doğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, kuzeyinde Trabzon ve Rize, güneyinde Erzincan illeri ile çevrilidir. Anadolu’nun kuzey doğusunda Çoruh Nehri kenarında ve denizden 1550 m. yükseklikte kurulmuş olan Bayburt ve çevresi yeryüzü şekilleri bakımından Bayburt ovası, akarsuların oluşturduğu vadiler ve yörenin etrafını çevreleyen ve doğu yarısında yer tutan dağlık alanlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.

Bayburt, İzmir’e 1353 km, İstanbul’a  1127 km ve Ankara’ya  774  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 68.771 ve il genel nüfusu 84.843 olarak tespit edilmiştir. Bayburt’un merkez ilçesi ile birlikte Demirözü ve Aydıntepe olmak üzere 2 İlçesi, 2 Beldesi ve 170 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Bulunduğu coğrafi konumdan kaynaklı olarak Bayburt’ta doğu Karadeniz iklimi ile doğu Anadolu iklimi arasında, bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Ancak, gerek ortalama yüksekliğin azlığı, gerekse vadiler sisteminin oluşturduğu “Mikro klima” sayesinde Doğu Anadolu’ya göre iklim yumuşaktır. Yaz günleri genellikle Mayıs-Eylül ayları arasında kendini göstermektedir.

Bayburt’ta hâkim olan bitki örtüsü bozkırdır. Bayburt’un arazi varlığında mera alanları önemli bir yer tutmakta olup tarım arazisi oranı ülke ortalamasına denktir. Bayburt’ta arazisinin % 27’si ekilebilir arazi, % 2’si çayır, % 3’ü  orman, % 49’u mera ve yayla, %19’u ise kayalık ve bozkırdır. Şehir 14.631 hektar ormanlık alana sahiptir. Eskiden ormanlarla kaplı yerler, düzensiz kesim ve yangınlar sebebiyle çıplak hale dönüşmüştür.

 

4-) Ekonomi

Sanayinin yok denecek kadar gelişmemiş olması ve tarım arazilerinin azlığı nedeniyle Bayburt ekonomisi temel olarak hayvancılığa dayanmaktadır. Hayvancılık ilin geçim kaynaklarından en önemlisidir. Arazi hayvancılık yapmaya çok elverişli olup yüksek mera varlığı meraya dayalı besi hayvancılığını öne çıkarmıştır. Son yıllarda sulama yatırımlarının artması ve yapılan hayvan ırk ıslah çalışmaları ile süt hayvancılığı da ilgi görmeye başlamıştır. Arıcılık da gelişme gösteren ekonomik faaliyetlerdendir. Tarımsal faaliyetler de ağırlıklı olarak Hart ve Sünür ovalarında buğday ve arpa yetiştiriciliği olarak yapılmaktadır.  

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan Çin - Trabzon tarihsel ipek yolu güzergâhı üstünde olan Bayburt iline doğrudan ulaşım bakımından en iyi alternatif kara yoludur.  Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu’ya bağlayan Erzurum ve Bayburt’tan geçen transit yollar, Kuzey Anadolu dağlarını Kop ve Zigana geçitlerini aşarak Trabzon’a ve Karadeniz’e ulaşmaktadır. Özelikle İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya başta olmak üzere birçok şehirden Gümüşhane’ye doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Bayburt Otogarı: Şingah Mahallesi, Merkez/Bayburt

Telefon: 0 (458) 444 02 69

 

2-) Demiryolu

Bayburt’a demiryolu ulaşımı bulunmaktadır. Ancak her gün Ankara-Kars seferleri düzenleyen Doğu Ekspresi ile Erzurum’a geldikten sonra buradan Bayburt’a düzenli seferler yapan otobüslerle Bayburt’a ulaşabilirsiniz.

 

3-) Havayolu

Bayburt’ta havaalanı bulunmamaktadır. Bayburt, en yakın Erzurum Uluslararası Havalimanına 60 dk. Trabzon Uluslararası Havalimanına 120 dk. mesafededir. Havayolu ile bu şehirlere geldikten sonra bu şehirlerden Bayburt’a düzenli seferler yapan otobüslerle Bayburt’a ulaşabilirsiniz. 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Anadolu’da Türkmenlerin ilk yerleştikleri bölgelerden biri olma ve Dünyanın en ünlü seyyahları Marco Polo ve Evliya Çelebi tarafından ziyaret edilen il olma özelliğine sahip olan Bayburt tarih ve doğal güzelliklerini yanı sıra Türkiye’nin en uzun ve zorlu rafting parkuruna ev sahipliği yapmasıyla da meşhurdur.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Bayburt’u gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bayburt’un yemyeşil yaylarında üretilen Bayburt Balı ziyaretçilerin genel olarak aldıkları yöresel ürünlerin başında gelmektedir.

 Bunun yanında Bayburt yöresinin yöresel kıyafeti olan Ehram da alınan yöresel hediyeliklerdendir.