Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Bolu bulunduğu coğrafi konumdan dolayı tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.  Tarih kaynakların aktardığına göre,  M.Ö. 1200’lü yıllarda Friglerin egemenliğinde bulunan Bolu daha sonra sırasıyla Perslerin,  Makedonyalılar ve Bithynlerin hâkimiyetine girmiştir. Bithynlerin hakimiyetinden dolayı, Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir.  Daha sonra bu topraklara hâkim olan Romalılar tarafından bölgenin adı “Claudio Polis” olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle Bolu isminin de “Polis”ten geldiği iddia edilmektedir. 1071 Malazgirt zaferinden sonra batıya doğru başlayan yayılmalar ve akınlar neticesinde Bolu, Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedilmiştir. Bolu yöresinin Osmanlılar tarafından tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminde olmuştur.  Bolu 1. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında düşman işgaline uğramasa zarar görmüş şehirlerdendir.  

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Bölgeler arası ve büyükşehirlere geçiş güzergâhı üzerinde konumlanmış olan Bolu,  Batı Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Bolunun batısında Sakarya ve Düzce, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı ve Karabük, kuzeyinde ise Zonguldak illeri bulunmaktadır.  Şehrin topraklarının % 56’sını dağlar ve  % 8’ini batı – doğu istikametinde uzanan ovalar oluşturmaktadır. 

Türkiye’nin önemli otoyolların geçiş noktası olan Bolu,  İzmir’e 595  km, İstanbul’a  262 km ve Ankara’ya  191  km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir tarafına giden yolların kavşak noktasında yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 212.358 il genel nüfusu ise 316.126 olarak tespit edilmiştir.

Bolu’nun, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Göynük, Gerede, Dörtdivan, Kıbrıscık, Mengen,  Mudurnu, Seben ve Yeniçağa olmak üzere 9 İlçesi, 4 beldesi ve 511 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Bolu genellikle Batı Karadeniz ve Karadeniz iklim tiplerinin içinde yer almakla birlikte güneybatı bölümlerinde Marmara ve İç Anadolu iklim tipleri de görülmektedir. Karadeniz kenarındaki yerlerde yazlar serin ve kışlar ılık geçer ve yaz ve kış arasında fark azdır. İç kısımlarda ise yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkı çok fazladır. Hatta gece ile gündüz arasında büyük ısı farkı vardır. Bu kısımda kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir.

Bolu'da hâkim bitki örtüsü ormanlardır. İl topraklarının %55'i ormanlarla kaplıdır. Karadere, Seben ve Aladağ Ormanları yurdumuzun en zengin ormanlarıdır. Hâkim ağaç türleri kayın, gürgen, ıhlamur, dişbudak, meşe, kızılağaç, karaağaç, kavak, köknar ve sarıçamdır. Bolu’nun topraklarının % 20'si ekili arazi ve % 16'sı ise çayır ve meralardan oluşmaktadır. İl topraklarının sadece % 10'u tarıma elverişli değildir. Bolu'da meyve ağaçları da çok fazladır.

 

4-) Ekonomi

Bolu ili İstanbul ve Ankara arasında yer alan, zengin tarım ve turizm potansiyeli ile ülke ekonomisi açısından önem arz eden bir ilimizdir. Bolu tarım ve ticaret ağırlıklı bir ekonomik yapıya sahiptir. Gelişmiş sanayi merkezlerine yakın konumda, geleneksel sanayi merkezlerinin ard bölgesinde ve sanayi kuşağı illeri arasında bulunmaktadır. Bolu'nun ekonomisi tarım ve ormancılığa dayanır. Fakat son senelerde sanayi ve turizm sektörü de oldukça gelişmiştir. Toplam brüt gelirin % 40'ı tarımdan elde edilir. Faal nüfusun % 80'i tarımla iştigal eder. Gelirin % 10'u ormancılıktan elde edilir.  Sanayi iş yerlerinin mühim kısmı orman ürünleri ile ilgilidir.  Bolu bir tarım bölgesidir ve en mühim özelliği her çeşit ürünün yetişebilmesidir. Tahıl, tarım ürünlerinin başında gelir. Ayrıca meraların çokluğu sebebiyle hayvancılık gelişmiştir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Bolu, Karadeniz Bölgesi’nin en turistik şehirlerinden biri olmanın yanında büyükşehirlere ve Anadolu’nun diğer şehirlerine ulaşımı sağlayan önemli otoyolların kavşak noktasında bulunmaktadır. D-100 ve TEM otoyollarının güzergahında bulunmaktadır.  Bolu üzerinden devam eden Ankara-İstanbul otobanı karayolu ulaşımı için mükemmel bir imkândır. Ankara ve İstanbul güzergahından gelecekler için en ideal ulaşım imkanını sunmaktadır. Otoban ve diğer devlet karayollarını kullanarak Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerine seferler düzenleyen otobüs firmalarının mola merkezi olan Bolu’da dilediğiniz yere gitme imkânınız bulunmaktadır. Bolu’da şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Bolu otogarından merkeze servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

Bolu OTOGAR:  Paşaköy Mahallesi, 14300 Merkez/Bolu 

Tel0 (374) 274 14 50

 

2-) Demiryolu

Bolu’da demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Bolu’da hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu kapsamda Ankara Esenboğa, Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanları havayolu ulaşımında kullanılabilir. 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Bolu, her evinde bir aşçının bulunduğu, her mevsimde ziyaretin mümkün olduğu, saklı cennetlerin mekanıdır. Bolu’yu sahip olduğu birbirinden güzel milli parkları, ünleri saraylara kadar ulaşan aşçıları, marka haline gelmiş yemekleri bütün dünyaya tanıtmaktadır. Bunun haricinde elma, armut ve üzüm üretiminde üst sıralarda yer alan Bolu, en çok fındık üretiminin yapıldığı üç şehirden biridir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Bolu’da her ilçenin kendine has yöresel ürünleri ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle Mudurnu ilçesinden el işlemesi ipek oyalar,

Gerede’den deri ve bakır eşyalar,

Göynük’ten ağaç işlemeler alınabilir. Ayrıca Bolu’dan çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymak, tereyağı, kabaklı gözleme satın almayı unutmayınız.