1-) Tarihi Doku
Tarih boyunca Hitit, Frig, Lid, İon, Roma ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetleri sinesinde yaşatmış olan Denizli şehri ilk defa, Suriye Kralı II. Antiokhos tarafından Milattan önce 261 - 245 yılları arasında bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nin adını vermiştir. Şehir M.S. 7. yüzyılda büyük bir depremle yıkılınca, kent bugünkü Kaleiçi mevkiine taşınmıştır. Daha sonra Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı yönetimi yörede hâkim olmuştur. Şehir, Hierapolis, Laodikya, Tripolis, Herakleia, Attuda ve Colossae gibi 30’a yakın antik şehir, 20’den fazla höyük ve Tümülüsleri, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinden kalma çok sayıda tarihî değerleri, beyaz ve kırmızı renkte travertenleri ve termal tesisleri ile önemli bir uygarlık merkezidir.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Denizli, Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit teşkil etmektedir. Denizli ilinin, her iki bölge üzerinde de toprakları vardır. Denizli doğudan Burdur, Afyon, batıdan Aydın, Manisa, kuzeyden Uşak, güneyden Muğla illeri ile komşudur. Şehir yüzey şekilleri bakımından dalgalı bir yapıya sahiptir. Alçak ve yüksek ovalar, yaylalar ve dağlar birbirini tamamlamaktadır. İl topraklarının yaklaşık %47,1’ini dağlar, %28,2’sini ovalar, %23,2’sini platolar ve %1,5’ini ise yaylalar oluşturmaktadır. Yüksek ovalar gerçekte bir yayla gibidir. Arazisi denizden yüksektir. En büyük akarsu Büyük Menderes' tir.
Bölgeler arası önemli bir kavşakta bulunan Denizli, İzmir’e 224 km, İstanbul’a 649 km ve Ankara’ya 477 km mesafede yer almaktadır. Türkiye’nin dört bir tarafına giden yolların kavşak noktasında yer almaktadır. Büyükşehir statüsünde bulunan Denizli’nin TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçesinin nüfusu 212.358 il genel nüfusu ise 1.037.208 olarak tespit edilmiştir.
Büyükşehir statüsünde bulunan Denizli’nin merkez ilçeleri Merkezefendi ve Pamukkale ve diğer ilçeleri Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas olmak üzere toplam 19 ilçesi ve 624 mahallesi bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Denizli’de, Ege Bölgesinde olmasına rağmen, iklim olarak Ege Bölgesi’nin iklimi tamamen görülmez. Kıyı kesimlerinden iç bölgelere geçit yerinde olduğundan az da olsa iç bölgelerin iklimi hissedilir. Denizli’de genel olarak, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Ege Bölgesi ikliminden sıcaklık olarak biraz düşük farklılıklar görülebilir. İlde dağlar daha çok denize dik uzandığından, denizden gelen rüzgârlara açık bulunmaktadır. Tüm bu iklim verileri ve iklim koşullarının uygunluğu Denizli’ye doğal çekicilik katmaktadır.
Denizlinin bitki örtüsünü Akdeniz iklimine has makiler oluşturmaktadır. Denizlinin %59u ormanlarla kaplıdır. Çayır ve meralar %10, ekili ve dikili arazi %43'tir. Ekime müsait olmayan kısmı sadece %1'dir. Ormanlarda karaçam, kızılçam, sedir, ardıç, meşe, kestane, çınar, dişbudak, kızılağaç, günlük gibi ağaç türleri bulunur. Ormanların başladığı sınırların altında kalan dağ eteklerindeki geniş alanlar çalılık ve fundalıklarla kaplıdır.
4-) Ekonomi
Verimli topraklar üzerinde kurulu olan ve tarihi Anadolu'daki en eski uygarlıklara kadar uzanan Denizli bugün, Türkiye'nin nüfusu bakımından, 20., ekonomik aktivitesi bakımından 13., sanayisinin gelişmişliği bakımından 9. ilidir. Tekstilin başkenti olan Denizli, ülkemizin lokomotif illerinden biri olup bir sanayi merkezi olarak ön plana çıkmıştır. Tekstil, turizm ve mermer başta olmak üzere, tüm ekonomik faaliyetlerde dünya ile rekabet edebilir hale gelen Denizli, özellikle dışa açık ve ihracata dayalı sanayileşmesi ile tekstil dışı sektörlerde de ön sıralara gelmiştir. “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” çalışmasında Denizli her yıl en az 10 firma ile temsil edilmektedir. Havlu ve bornoz üretiminde önemli bir merkez olan Denizli, bu alanda ülkenin yıllık ihracatının yaklaşık üçte birini karşılamakta olup pamuklu tekstil alanında dünya başkenti olarak kabul görmektedir. Türkiye’nin 2. büyük mermer havzasına sahiptir.
Enerji Merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Denizli, yenilenebilir enerji potansiyeli açısından zengin bir ildir. Denizli tarımsal ürünlerin ihracatında tüm ülkelere ürün göndermede yetkilendirilen illerdendir. Yaş meyve ve sebzede diğer ülkelere direkt olarak ihracat yapılmaktadır. İç ve dış turizme on iki ay hizmet sunabilen Denizli en çok turist çeken iller sıralamasında ülkemizde ilk 5 il içerisinde yer almaktadır.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Denizli’nin tarihi incelendiğinde konumu itibari ile Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir kavşak noktasında, ticaret ve haberleşmenin merkezi olduğu görülmektedir. Geçiş noktası olmasını nedeniyle de Anadolu’nun en önemli şehirlerinden biridir. Karayolu ulaşım ağının geniş olduğu Denizli’ye Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden seferler düzenlenmektedir. Denizli geçiş güzergâhı olduğu için buradan dilediğiniz yere gitme imkânınız bulunmaktadır. Denizli’de şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Şehir içinde bulunan otogardan, Denizli merkeze servisler ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir.
Denizli Otogarı: Sümer Mah. İzmir Blv. No:32, Merkez/Denizli
Tel: (0258) 261 10 88
2-) Demiryolu
Denizli demiryolu ulaşım imkanları iyi olan bir şehirdir. Denizli Tren Garını kullanan Pamukkale Ekspresi her gün düzenli olarak Denizli-Eskişehir-Denizli arasında hizmet vermektedir. Pamukkale Ekspresi Denizli’den Eskişehir’e giderken Afyon, Kütahya illerinden de geçmektedir. Ayrıca Isparta (Burdur) - İzmir (Basmane) hattında her gün karşılıklı olarak seferler düzenleyen Göller Ekspresi de Denizli’den geçmektedir. Göller Ekspresi güzergahında Isparta, Burdur, Denizli, Aydın ve İzmir illeri bulunmaktadır.
Denizli Tren Garı: Sümer Mah. İzmir Asfaltı Bulvarı No:42, Merkezefendi/Denizli
Tel: (0258) 268 28 31
3-) Havayolu
Denizli havayolu ulaşımı Denizli şehir merkezine 65 km mesafedeki Denizli Çardak Havalimanı üzerinden sağlanmaktadır. Özellikle yaz sezonunda sıkça kullanılan Denizli Çardak Havalimanı, iç ve dış hat uçuşlarına ev sahipliği yapmakta ve yıllık iki milyon beş yüz bin yolcu kapasitesiyle hizmet vermektedir. Havaalanından İstanbul’a her gün, kışın haftada iki gün karşılıklı sefer yapılmaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım taksiler, havayolu yolcu taşımacılığı ve servis araçları ile sağlanmaktadır.
Denizli Çardak Havalimanı: Cumhuriyet Mah., Küme Evler Sk. No:1, Çardak/Denizli
Telefon: 0258 846 11 39
Şehrin Meşhur Yönleri
Denizli’nin ülke ve dünya çapında adından söz ettiren yönleri tarihi ve doğal güzellikleridir. Beyaz cenneti andıran Pamukkale Travertenleri ve Ege’nin en güzel Antik kentlerinden biri olan Hierapolis Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadırlar. Dünyanın 7 Harikası listesinde de adını almış Pamukkale Travertenleri Denizli’nin ve ülkemizin reklam yüzü olmuştur. Yerli ve yabancı milyonlarca ziyaretçi bunlar için Denizli’ye akın etmektedir. Bunun yanında Denizli’nin sembolü haline gelen Horoz da Denizli’nin bir diğer meşhur değeridir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Denizli’de şehri gezmeye gelenlerin ilgisini çekebilecek nitelikte olan çok fazla sayıda dükkân ve hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Ayrıca el sanatlarının gelişmiş olmasından ötürü köy pazarlarında da yöresel ürünler kolaylıkla temin edilebilmektedir. Bu noktada Denizli şehrinin simgesi olan horoz temalı süs eşyaları, tekstilinde öne çıkan havlu ve peştamallar,
Denizli tütünü, Çivril’in elması, Honaz’ın kirazı ve yanık yoğurdu
hediyelik olarak götürülebilecek ürünler arasındadır. Hem hediyelik yöresel ürün alma ve hem turistik gezi yapmak istiyorsanız tarihi Kaleiçi Çarşısına gitmenizi öneririz.
Denizli tarihi ve doğal güzellikleri ve ulaşım imkânlarının kolaylığı nedeniyle tam bir cazibe merkezidir. Yılın her dönemi gezi yapmaya imkân veren Denizli’de gezilecek yerler saymakla bitmez. İşte Denizli’ye gitmenizi gerektiren tarihi ve doğal güzellikler:
1-) Pamukkale Travertenleri
Pamukkale travertenleri Denizli denince akla gelen ve muhakkak ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan ve beyaz cennet olarak adlandırılan Pamukkale travertenlerinde yaklaşık 1000 yıldır kaplıca hizmeti verilmektedir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği travertenler, 50 metre yüksekliğinde yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda ve 250-600 metre genişliğe sahiptir. Sıcak su kaynaklarının oluşturduğu çökelme sonucu 400 bin yıllık bir oluşum süreciyle meydana gelen Travertenler, mermer gibi görünmesine rağmen kireçli, sert bir yapıya sahip olup çok sayıda havuzu barındırmaktadır. Ayasofya’dan sonra en çok ziyaret edilen mekân Pamukkale travertenleridir. Denizli'nin 18 kilometre dışında bulunan Pamukkale travertenlerine özel aracınızla, turlarla veya Denizli merkezden doğrudan buraya seferler düzenleyen toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
2-) Hierapolis Antik Kenti
Hierapolis Antik Kenti, kentte bilinen birçok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından kaynaklı olarak Arkeoloji literatüründe “Holy City” yani Kutsal Kent olarak adlandırılmaktadır. Antik kentin kuruluşuna dair kaynaklar kısıtlı olsa da Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından MÖ. II. yüzyıl başlarında kurulduğu ve Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Amazonlar kraliçesi Hiera’dan dolayı, Hierapolis adını aldığı bilinmektedir. Hierapolis, Roma İmparatoru Neron dönemindeki depreminden büyük zarar görmüş ve tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşadığı bu depremlerden sonra kent, tüm Hellenistik niteliğini kaybetmiş, tipik bir Roma kenti görünümünü almıştır. Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur. M.S. 80 yıllarında, Hz. İsa’nın havarilerinden olan, Aziz Philip’in burada öldürülmesinden kaynaklı olarak bu antik kent M.S. IV. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlığın önemli bir merkezi haline gelmiştir.
12. YY. Sonlarına doğru Türklerin eline geçen kentin en önemli caddesi Frontinus'tur.Bu cadde Apollon Tapınağı'na bağlanmaktadır. 2013 yılında İtalyan arkeologlar Apollon tapınağında çok özel bir kapı fark ederler.Kapı eski Yunanlılar'ın Cehenneme giriş olarak tanımladıkları ve bir yıldız geçidi olduğunu söyledikleri kapıdır. Yüksek rütbeli rahipler, ülke yöneticisi ve saray kahini dışında kimsenin girişine izin verilmeyen kapı ile ilgili olarak bazı Yunan kaynaklarında gizemli yerlere yolculuk yapıldığı anlatılır. Denizli ilinin 18km kuzeyinde Pamukkale Travertenlerinin hemen yanında tüm görkemiyle ayakta duran Hierapolis Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesinde yer almaktadır. Burada bulunan Antik Havuz, suyun sıcaklığı nedeni ile rahatlatıcı bir etkiye sahip olmasının yanısıra birçok hastalığın tedavisinde de etkilidir. Antik kente özel aracınızla ,turlarla veya Denizli merkezden doğrudan buraya seferler düzenleyen toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.
3-) Laodikeia Antik Kenti
MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş olan Antik Kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir. Her dönem önemli bir kent olan Laodikeia, tiyatroları, stadyumu, Zeus Tapınağı, çeşmeleri ve kilisesi ile devrinin en modern şehirlerinden biri olmuştur. Romalılar da Laodikeia'ya özel bir önem vermişler ve Kıbyra (Gölhisar-Horzum) Conventus'unun merkezi yapmışlardır. İmparator Caracalla zamanında Laodikeia'da bir seri kaliteli sikke basılmıştır. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropollük seviyesinde dini bir merkez haline gelmiştir. Bu yönüyle Hıristiyanlık dünyasının en eski ve en önemli kutsal yapılarından biri olma özelliğini korumaktadır ve bu nedenle yapı bir hac kilisesidir. Denizli şehir merkezine 6 km mesafede bulunan özel aracınızla, turlarla veya Denizli Otogardan Pamukkale'ye giden minibüsler veya Korucuk minibüsleri ile ulaşım imkânı bulunmaktadır.
4-) Tripolis Antik Kenti
Menderes nehri arasında yer alan Tripolis, Helenistik dönemde Phrygia, Karia ve Lydia bölgelerinin kesişim noktasında bulunan Tripolis Antik Kenti’nin ilk adının Apollonia olduğu daha sonra Geç Helenistik Dönem de Tripolis olarak adlandırıldığı ve ilk kuruluşunun Lidya Devleti zamanında olduğu tahmin edilmektedir. Tripolis Antik Kenti'nin yaklaşık 8 bin 500 kişilik tiyatro, 20 bin kişilik bir stadyum, iki büyük kamusal hamam, iki agora, şehir meclisi, kiliseler, cadde ve sokaklar ile sivil mimariye ait konutlardan oluşmaktadır. Denizli Merkeze 38 km mesafede bulunan Antik Kente özel aracınızla, turlarla veya Denizli Otogardan Buldan ve Yenicekent Mahallesine giden minibüsler ile ulaşım imkânı bulunmaktadır.
5-) Karahayıt Kaplıcaları
Denizli merkeze bağlı Karahayıt Mahallesinde bulunan Karahayıt Kaplıcaları, yılın her mevsiminde ana kaynağından çıkan kendine has kırmızı renkli şifalı termal suyu, termal çamuru ve içerdiği zengin mineralleri ile eşsiz bir sağlık kaynağıdır. Kaplıcaları bulunduğu yerde yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda kırmızı su travertenleri oluşmuştur. Denizli Merkeze 22 km mesafede bulunan Kaplıcalara özel aracınızla, turlarla veya Denizli Otogardan Karahayıt ve Pamukkale’ye giden minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
6-) Akhan Kervansarayı
Anadolu Selçuklu Devletinin batıdaki son kervansaraylarından olan Akhan Kervansarayı, iki kitabeli olup kare bir avlu ve derinlemesine dikdörtgen bir holden oluşmaktadır. 13. yüzyılla tarihlendirilen Akhan, Selçuk Devleti komutanlarından Kara Sungur’un isteği üzerine inşa edilmiştir. Yapımında beyaz kesme taş kullanılan Kervansaray, açık ve kapalı bölümlerden oluşmaktadır. Özellikle avlusundaki geometrik süslemeler dikkat çekicidir. Akhan Kervansarayı, şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunmakta olup özel aracınızla, turlarla veya Denizli merkezden doğrudan Kervansarayın bulunduğu aynı adlı Akhan mahallesine giden minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
7- Bağbaşı Kent Ormanı
Denizli merkeze bağlı Bağbaşı Beldesi’nde bulunan Denizli Bağbaşı Kent Ormanı, 1984 yılında daha önce var olan ormanlık alana kızılçam, fıstık çamı, sedir, mavi ve kara servi ağaçları ile yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile oluşturulmuştur. Kent ormanında 2 km uzunluğunda 2 adet yürüyüş patikası, tarihi manastır çeşmesi ve Çınarları Denizli halkı tarafından bilinen göz taşı mevkii bulunmaktadır. Yaban hayatı bakımından zengin olan ormanda geyik üretim sahasından doğaya bırakılan geyikler de zaman zaman gezinmektedir. Kent Ormanında bulunan seyir tepesi, şehrin tüm manzarasını görmek için çok uygundur. Bağbaşı Kent Ormanı'ndaki teleferik ile 1400 metre rakıma çıkıp daha sonra Bağbaşı Yaylası’na ulaşacak misafirler için kıl çadırı, restoran, piknik alanı, 10 adet yöresel ürün satış merkezi, büfeler, mescid ve çadır kamp alanı bulunmaktadır. Şehir merkezine 2 km mesafede bulunan kent ormanına özel araç veya belediye otobüsleri ve dolmuşları kullanarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
8-) Kaklık Mağarası
Denizli Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km. mesafede bulunan Kaklık Mağarası, yeraltındaki Pamukkale gibi bir görüntüye sahiptir. Pamukkale'deki travertenlere benzer yapıların yer aldığı mağara içinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Sarkıtları ile de dikkat çekici bir görüntüye sahip olan Mağaranın suyunun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kaklık Mağarasının doğrudan güneş alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında, sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Aydınlanmaya bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaraya ayrı bir güzellik katmıştır. Kaklık Mağarasına özel aracınızla veya Denizli il merkezinden Kaklık Mahallesine giden dolmuşları kullanarak kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
9-) Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesi
Hierapolis Arkeoloji Müzesi, 1984 yılından beri Hierapolis Antik Kenti'nin en büyük yapılarından biri olan Roma Hamamında hizmet vermektedir. Müzede Hierapolis kazılarından çıkan eserlerin yanında Laodikeia, Colossai, Tripolis, Attuda gibi Lycos (Çürüksu) vadisi ile Caria, Pisidya ve Lidya bölgelerindeki antik kentlerinden gelen eserler de sergilenmektedir. Ayrıca Tunç Çağı'nın en güzel örneklerini veren Beycesultan Höyüğü’nden elde edilen arkeolojik buluntular müzenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Pamukkale Ören Yerinde bulunan ve Denizli şehir merkezinin 15 km mesafede bulunan Müzeye özel araç Denizli Şehirlerarası Otobüs Terminalinden minibüs ile ulaşım mümkündür.
10-) Kaleiçi Çarşısı
Denizli’nin en önemli ve turistik yerlerinden biri de şehir merkezinde bulunan Tarihi Kaleiçi Çarşısı, Denizli’nin ilk kurulduğu yerde bulunmaktadır. Kalenin yapım tarihi olarak 1243-1250 yılları olarak gösterilse de yapılan kazılardan çarşının daha önceki devirlerde de çarşı olarak kullanıldığı depremler sonrası yıkıma uğradıktan sonra benzeri bir yapının malzemesinin kullanılarak tekrar inşa edildiği anlaşılmaktadır. Tarihi çarşı, tekstil, ayakkabı, bakır ve demir el sanatları gibi ürünlerin satıldığı Denizli’nin en eski çarşısı olma özelliğine sahiptir. Denizli’ye gelenlerin mutlaka uğradığı çarşı merkezde bulunduğundan ulaşımı kolaydır.
11-)Çamlık Mesire Yeri
2007 yılında Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmeye açılan Çamlık Parkı, Çamlaraltı mahallesinde yer almaktadır. 30 hektarlık bir alan içerisine kurulan ve denizden yüksekliği 400 m olan park şehir merkezine çok yakın mesafededir. 7/24 güvenlikli ve aydınlatmalı parkta Çamlık, Kınıklı ve Kampus olmak üzere üç giriş bulunmakta, ayrıca üç adet de büfe bulunmaktadır. Parkın içinde hayvanat bahçesi, spor alanları ve ateşli piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca parkın ilerisinde Seyir Kalesi (Seyir Tepesi) de yer alır. Bu tepeden bütün şehir görülebilmektedir.
Diğer Yerler
Denizli’nin belirtilen bu tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Acıpayam ilçesinin Dodurga Kasabası sınırlarında yer alan Keloğlan Mağarası; Beyağaç İlçesinin 18 km güneyinde bulunan Topuklu Yaylası; Denizli şehir merkezine 27 km mesafede Yukarı Dağdere Köyünde bulunan Saklı Göl; Denizli’ye 35 km uzaklıkta bulunan ve 55 metrelik bir yükseklikten düşerken sesi doğayı adeta yıkan Yeşildere Şelalesi ve Ağlayan Kaya; Tarihi Buldan Evleri ile Güney Şelalesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Ne Zaman Gidilir? Neler Yapılır?
Denizli iklim ve gezilecek yerlerin travertenler, antik kentler, şelaleler, mağaralar, tabiat parkları olduğu göz önüne alındığında havanın en güzel olduğu, yağışın bulunmadığı Mayıs ve Haziran ayları Denizli gezisi için ideal bir zamandır.
1-) Şehrin Yemek Lezzetleri
Denizli hem tarihi hem de doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfak kültürü ile de ziyaretçilerinin memnun kaldığı şehirlerden biridir. Kendi yöresel yemek kültürünü en iyi şekilde yaşatan Denizli diğer yörelerin de yemeklerinin güzel yapıldığı bir yerdir. Dolayısıyla Denizli’ye gittiğinizde baharatın neredeyse hiç kullanılmadığı ve yaklaşık 1,5 metre derinliğindeki kuyularda saatlerce pişen kuzu etinden yapılan Denizli Kebabını ;
yine diğer yemeklerde olduğu gibi baharatsız ve saatler pişirilen buğday yarması ile yapılan Denizli Keşkeğini ;
Denizli'nin Kale ilçesinde yetişen özel biberlerle yapılan Biber Tatarını; kıyma, soğan, pul biber, kimyon ve karabiberli harçla hazırlanan hamurdan ortaya çıkan Yen Böreğini;
Közde pişen patlıcanın limon, tuz ve zeytinyağı ile salataya dönüştüğü Zeytinyağlı Patlıcan Gömmeyi ;
börülce, sarımsak ve nane de eklenerek yapılan Denizli usulü Tarhan Çorbasını; Patlıcanlı Kapamayı, Tahinli Pideyi ve Çiğ Dolmayı yemeden ve üzerine de Denizli’nin efsane Zafer Gazozundan içmeden ayrılmayınız.
Dünyanın en güzel antik kentlerini, dünyanın 7 harikasından biri olan Pamukkale travertenlerini görmek için Denizli’ye yerli ve yabancı milyonlarca turist gelmektedir. Yılın her mevsimi ziyaretçi ağırlayan Denizli’de gelecek yerli ve yabancı turistlerin konaklama ihtiyacını karşılayacak, her bütçeye uygun oteller ve pansiyonlar bulunmaktadır. Ayrıca Denizli termal otelleri, her mevsim keyifli bir tatil keyfi sunmaktadır. Özel sektöre ait konaklama yerlerinin haricinde Pamukkale ve ilçelerinde öğretmenevi ve polisevi gibi kamu kurumlarına ait konaklama yerleri de bulunmaktadır. Aşağıda kalınabilecek yerlerin listesi verilmiştir.
Denizli Merkez Öğretmenevi: Denizli Zeytinköy Mah. 4083 Sokak. No:17. Denizli
Tel: (258) 266 31 34
Web: http://denizliogretmenevi.meb.k12.tr/
Denizli Polisevi: Üniversite Caddesi. No:26. Kampüs Karşısı. Kınıklı /Denizli
Tel: (258) 213 76 56 – 213 76 57
Web: http://www.denizli.pol.tr/polisevi
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Misafirhanesi: Çamlaraltı Mah. Hüseyin Yılmaz Cad. Pamukkale / Denizli
Tel: 0258 212 54 55
Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü 27. Şube Şefliği Misafirhanesi: İncilipınar Mah. Fevzi Çakmak Bulvarı No:236 Pamukkale / Denizli
Tel: (0258) 212 54 41
Pamukkale Üniversitesi Konukevi: Kınıklı Kampüsü Pamukkale/Denizli
Tel: 0258 296 3788
Denizli zengin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmayı ve korumayı amaçlayan yöresel ve ulusal düzeyde birçok etkinlik ve festivale de sahipliği yapmaktadır. Yapılan bu festival ve etkinliklerden katılmanızı önerdiklerimiz şunlardır:
1-) Festival ve Etkinlikler
Denizli Belediyesi Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali:
Denizli Büyükşehir Belediyesinin organizasyonunda her yıl Mayıs ayında Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi ve Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleşen festival kapsamında birçok amatör tiyatro gösterisi ve söyleşiler düzenlenmektedir.
Uluslararası Denizli Cam Bienali
Yaklaşık 2000 senedir tekstil kenti olarak nam salmış Denizli’yi uluslararası arenada cam kenti olarak da tanıtıp kentin değerini artırma amaçlı olarak düzenlenmen Uluslararası Denizli Cam Bienali her yıl Mayıs ayında Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenmektedir. Türkiye’nin ilk cam bienali olan etkinlik yoğun ilgi görmektedir.
Denizli Uluslararası Ege Âşıklar Bayramı:
Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl Nisan ayında düzenlenen Denizli Uluslararası Ege Âşıklar Bayramına Türk dünyasından ve Anadolu’nun değişik yörelerinden âşıklar katılmaktadır. Ege Âşıklar Bayramı Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'nda düzenlenen ilk etkinlikle başlamaktadır. Katılımcıların çok beğendiği etkinlikte halk ozanları atışma, koçaklama, doğaçlama şiir, doğaçlama türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sunmaktadırlar.
Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali
Her yıl Haziran sonu Temmuz başında Buldan’da düzenlenen festival kapsamında yöresel dokuma ve el sanatları ürünleri sergilenmektedir. Ayrıca festival kapsamında yöreye ait elbiselerin kullanıldığı Buldan Defilesi, Buldan Düğünü ve Kına Gecesi, Yöresel Yemek Yarışması gibi etkinlikler düzenlenmektedir.
Çameli Uluslararası Bisiklet Festivali
Bisiklet ve doğa sporları sayesinde, yörenin doğasının ve yaşam kültürünün tanıtılması, yerel topluma bisikletli yaşamı sevdirmek ve spor alışkanlığı kazandırmak ayrıca doğa tutkunlarının bir araya getirerek farkındalık yaratmayı amacıyla Çameli Belediyesi tarafından her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir.
Bunların haricinde aşağıda belirtilen festival ve etkinliklere de katılabilirsiniz:
Acıpayam Yörük Şenliği: Acıpayam/ Temmuz
Tavas Zeybek Kültür ve Sanat Festivali: Tavas/ Temmuz
Denizli Pati Festivali: Akköy/ Temmuz
Vosvos Festivali: Akköy/ Temmuz
2-) Sosyal ve Kültürel Alanlar
Denizli’de her bütçeye uygun mağazaların bulunduğu alışveriş merkezleri genellikle Denizli’nin merkezindedir. Forum Çamlık, Teras Park, AquaMall ve Sümerpark alışveriş merkezleri, keyifli alışverişler yapacağınız ve güzel vakit geçirebileceğiniz yerlerdir. Alışveriş merkezlerinin yanı sıra Denizli’nin tarihi Kaleiçi Çarşısı da alışveriş ve hoşça vakit geçirmek için ideal yerlerden biridir. Çarşıda yöresel ürünlerin yanı sıra hemen hemen her ihtiyaca cevap veren ve gezilip görülmesi gereken yöresel mağazalar bulunmaktadır.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Denizli’nin sosyal ve kültürel yaşamı da hareketlidir. Denizli'de kültür ve sanat faaliyetleri genellikle Denizli Devlet Tiyatroları, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Pamukkale Belediyesi ve diğer kurumlar tarafından organize edilmektedir. Ayrıca özel organizasyon şirketleri de çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Denizli Devlet Tiyatrosu haftada iki-üç gün oyunlarını sergilemektedir. Diğer etkinlikler (Konser, söyleşi vb.) ise muhtelif mekânlarda ve zamanlarda sıklıkla organize edilmektedir. Kentte çok sayıda kongre ve kültür merkezi, tiyatro ve sinema salonu mevcuttur. Denizli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 25 yıldır hizmet veren Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da yıl boyunca birçok güzel oyunu vatandaşların beğenisine sunmaktadır.
Denizli Devlet Tiyatrosu: Pamukkale Üniversitesi Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi Kınıklı / Denizli
Tel: 0 (258) 296 13 20
Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu: Atalar Mah. Merkezefendi/Denizli
Tel: (0258) 241 0439
3-) Üniversite
Denizli’de 1992 yılında kurulmuş olan Pamukkale Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin mevcut halde, 15 fakültesi, 6 enstitüsü, 3 yüksekokulu, 17 meslek yüksekokulu ve 39 araştırma merkezi bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’deki üniversiteler arasında en büyük ve çok amaçlı spor salonu PAÜ’de bulunmaktadır. Üniversitenin merkez yerleşkesi olan Kınık Yerleşkesi Denizli şehir merkezine 9 km mesafede olup şehir merkezinden kampüse ulaşım Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler ve dolmuşlarla sağlanmaktadır.
Pamukkale Üniversitesi: Çamlaraltı, Kınıklı Yerleşkesi, Üniversite Cd. No:11, Pamukkale
Tel: (256) 296 20 00
Web: http://pau.edu.tr
Kredi Yurtlar Kurumunun bünyesinde Pamukkale Üniversitesi öğrencilerine hizmet veren 7’si merkez ilçelerde 5 tanesi diğer ilçelerde bulunan toplam 12 yurt bulunmaktadır. Devlet yurtları haricinde şehir merkezinde öğrencilere hizmet veren bir çok özel yurt ve apart şeklinde öğrenci evleri de bulunmaktadır.
Bekilli Yurdu: Yeni Mah. Hocalı Cad. No:70 20930-Bekilli/Denizli
Telefon: 0(258) 791-2580, 0(258) 791-2811
Buldan Öğrenci Yurdu: Yeni Mah.Köfündede Sok. No : 20 Buldan /Denizli
Telefon: 0(258) 431-31-11
Honaz Öğrenci Yurdu: Afşinbey Mah. 220 Sokak No 3 Honaz/Denizli
Telefon: 0258 811 2024
Harezmi Öğrenci Yurdu: Asmalıevler Mah. 6627 SK. NO:1 Pamukkale/Denizli
Telefon: 0(258) 212-3230, 0(258) 266-6091
Pamukkale Yurdu: Çamlaraltı Mah.Hüseyin Yılmaz Cad. No:55/A - Pamukkale/ Denizli
Telefon: 0(258) 212-70-95
Biruni Öğrenci Yurdu: Çamlaraltı Mah. Hüseyin Yılmaz Cad. No:55 / 55D Pamukkale/Denizli
Telefon : -
Fatma Yıldız Hanım Öğrenci Yurdu: Çamlaraltı Mahallesi Hüseyin Yılmaz Caddesi No:55/P Pamukkale/ Denizli
Telefon: 0(258) 211-19-61
Prof. Dr. Cevat Akşit Öğrenci Yurdu: Bagbaşı Mahallesi Vatan Bulvarı No:95 Pamukkale/Denizli
Telefon: 0258 266 6774
İbn-i Rüşd Öğrenci Yurdu: Yunus Emre Mah.6409 Sok.No.10 Pamukkale/Denizli
Telefon: 0(258) 213-4975
İbn-i Haldun Öğrenci Yurdu: Zeytinköy Mahallesi 4016 Sokak No:1 Pamukkale Denizli
Telefon: 0(258) 266-2075
Tavas Öğrenci Yurdu: Yaka Mah.Atatürk Bulvarı No:10 Tavas/Denizli
Telefon: 0(258) 613-3325, 0(258) 613-4191, 0(258) 613-4673
Çivril Öğrenci Yurdu: Kızılcasöğüt Mah. Denizli Cad. 44. Sokak No:3 Çivril/ Denizli
Telefon: 0(258) 713-1961
4-) Kütüphane
Denizli ve ilçelerinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren halk kütüphanelerinin yanı sıra Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi bulunmaktadır.
Denizli İl Halk Kütüphanesi: Atalar Mah. 892. Sok. No:3 Pamukkale/ Denizli
Tel : (258) 241 79 27
Web: http://denizli.kutuphane.gov.tr/
Merkezefendi Kütüphanesi: Adalet Mah. 10127.Sokak Merkezefendi/Denizli
Tel: 444 8662
Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi: Kınıklı Kampüsü Denizli
Tel: (258) 296 2170
Denizli Valiliği
15 Mayıs Mah. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No:81/1 DENİZLİ
0258 265 61 00
Denizli Büyükşehir Belediyesi
Altıntop Mah. Lise Cad. No:2 Merkezefendi / Denizli
444 85 20
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü
Deliktaş Mah. 1988-2 Sokak No:2 Denizli
0258 265 14 25
Denizli İl Jandarma Komutanlığı
Mehmetçik Mah. Çamlık Bulvarı Pamukkale/Denizli
0258-264 70 86
https://denizli.jandarma.gov.tr/
Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Mehmet Akif Ersoy Mah. 29 Ekim Bulvarı No174/1 Merkezefendi/Denizli
0258 234 20 00
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü
Sırakapılar Mah. Şehit Albay Karaoğlanoğlu Cad. No:1B Merkezefendi/ DENİZLİ
0258 264 49 06
https://denizliism.saglik.gov.tr/
Denizli Devlet Hastanesi
Sırakapılar Mah. Şehit Albay Karaoğlanoğlu Cad. No:3 Merkezefendi/Denizli
0258 263 93 11
https://denizlidh.saglik.gov.tr/
Servergazi Devlet Hastanesi
Bereketler Mah. Bereket Cad. No: 1 Merkezefendi/Denizli
0258 3613232
![](https://www.tayinciler.com/images/profil-image.png)
![](https://www.tayinciler.com/images/profil-image.png)