Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Bilinen tarihi M.Ö. 1390 yıllarına kadar giden Düzce, tarih boyunca birçok uygarlığın ve devletin istilasına maruz kalmıştır. Düzce’nin de içinde bulunduğu bölge Herodot, Xenophon ve Strabon gibi Antik Çağ yazarlarına göre MÖ 1200-1700 yılları arasında Trakyalı halkların yurdu olarak bilinmektedir. Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti olan Düzce’ye bağlı Konuralp beldesinde bulunan Prusias Ad Hypium Antik Kentinin geçmişi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yöredeki kazı ve incelemelerden Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı uygarlıklarının izlerini görmek mümkündür. Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bey'in 1323 yılında Bizans tekfurları ile yaptığı savaş neticesinde Düzce yöresi Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan Düzce, 1999 yılında il olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Batı Karadeniz havzası içinde yer alan Düzce doğusunda Bolu, batısında Sakarya ve kuzeydoğusunda Zonguldak illeri ile komşudur. Denizden yüksekliği 120-180 metre arasında değişmektedir. İl toprakları, kıyı kesimi dışında ortası çukur, çevresi dağlarla kuşatılmış alanlardan oluşur. Kuzey kesimde Akçakoca Dağları, doğu kesimde Bolu Dağları, güneydoğu ve güney kesimde de Abant Dağları’nın batı uzantıları yer alır. Orta kesimdeki çukur alanda tarımsal üretim açısından büyük önem taşıyan Düzce Ovası yer alır. İlin başlıca akarsuyu Melen Çayı’dır. 

Sınırlarından D –100 ve TEM Otobanının geçmesi nedeniyle ulusal ve uluslararası boyutta önemli bir ulaşım noktasında bulunan Düzce,  İzmir’e 550  km, İstanbul’a  217 km ve Ankara’ya  236  km mesafede yer almaktadır.  TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 247.419 il genel nüfusu ise  392.166 olarak tespit edilmiştir. Düzce’nin, merkez ilçesi dahil olmak üzere Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gökyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca olmak üzere 8 ilçesi, 2 beldesi ve 278 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Genel olarak Karadeniz ikliminin  etkili olduğu Düzce’de yer yer Marmara iklimi etkileri de hissedilmektedir. Kış ve sonbahar mevsimleri yağışın çok olduğu zamanlar olup en kurak mevsim yazdır.

 

Düzce, doğal bitki örtüsü açısından zengin sayılan bir ildir. Karadeniz ikliminin hâkim olduğu ilde, kışın yaprağını döken Ormanlar geniş alanlar kaplar. Kıyı kesimi maki ve yalancı makiler, kıyı ardındaki dağlar ise gürgen, kayın, kestane ve meşelerden oluşan ormanlarla kaplıdır. Düzce Ovası’nı kuşatan dağların alçak kesimlerinde geniş yapraklılardan, yüksek kesimlerinde ise karaçam, sarıçam ve köknarlardan oluşan ormanlar vardır.

 

4-) Ekonomi

Düzce Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerin arasında ve önemli otoyolların geçiş güzergâhında bulunmasından dolayı ekonomik olarak dinamik bir yapıya sahiptir. Deprem nedeniyle bir dönem gerileme yaşansa da tekrar canlanmıştır.  Düzce’de sanayi faaliyetlerinin yanı sıra tarım, hayvancılık, ormancılık ve turizm faaliyetleri temel ekonomik faaliyetler arasındadır.  Düzce ekonomisinde tarım sektörü, Düzce´nin gelir kaynağında önemli yer teşkil etmektedir. Ormanlık saha dışı kalan bölümlerde özellikle fındık, pancar, mısır, buğday, çeltik ve virjinya tütünü ekimi yapılmaktadır. Düzce önemli fındık ekim merkezlerinden biridir.  Düzce ilinde modern yöntemlerle hayvancılık yapılmaktadır. Başlıca hayvancılık etkinliği sığır besiciliği ve tavukçuluktur.  Sanayi sektöründe bölgedeki hammaddeden de kaynaklandığını söyleyebileceğimiz orman ürünleri sektörü başı çekmektedir. Bu alanda irili ufaklı 200´ün üzerinde çalışan firma vardır.  Yine hammadde kaynağı olarak sıkıntısı olmayan bir sektör fındık işlemeciliğidir. Kırılması, kavrulması, piyasaya sunulabilecek düzeyde paketlenmesi için çalışan işletmeler mevcuttur. Bir farklı sektörde yivsiz av tüfeği imalatı ve tabanca üretimidir. Ayrıca bunların tamiri, bakımı, gravürünün yapıldığı yan sektörleri de mevcuttur. Bu konuda Sarsılmaz Silah Sanayi ülke çapında hatta dünya çapında bir kalite ve üretime sahiptir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Batı Karadeniz’in yeşil şehri Düzce, kara yolu ulaşım ağı en geniş illerin başında gelmektedir. Hem İstanbul, hem de Ankara tarafından otobanları kullanarak Düzce'ye rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Düzce ile Türkiye'nin en büyük iki ili olan Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayan TEM otoyolu ve D-100 karayolu üzerinde bulunduğundan ulaşım son derece kolaydır. Düzce güzergahına Türkiye’nin her tarafından otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan Düzce Otogarından Türkiye'nin bütün illerine yolculuk yapabilirsiniz.  Otogar içerisindeki otobüs durakları ve minibüsler sayesinden şehrin farklı noktalarına ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Düzce Otogarı Adres: Azmimilli Mah. 465. Sk. No:11 Merkez/Düzce

Tel:  444 6 781

 

2-) Demiryolu

Düzce’ye demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Düzce’de hava alanı bulunmamaktadır. Bölgeye en yakın havaalanı olan  İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı uzak yerlerden yolculuk yapacak ziyaretçiler için iyi bir alternatif olarak düşünülebilir. 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Düzce tarihi zenginlikleri, doğa harikası yaylaları, şelaleleri, kanyonları, rafting parkurları ve Akçakoca’daki plajlarıyla meşhurdur. Bunun haricinde Düzce Türkiye’deki fındık üretiminin %10 unu gerçekleştirmektedir. En çok ekim yapan beşinci şehirdir. Düzce, gür ormanları sayesinde Osmanlı'da donanmanın kereste gereksinimini karşılamada önemli bir rol oynamıştır. Bugün de ormancılıkta önemli bir konumdadır. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Düzce’nin kendine has yöresel ürünleri de bulunmaktadır.  Düzce'den alınabilecek şeyler olarak yörenin en önemli tarımsal ürünü olan fındık ile tütün kolonyası en önde gelmektedir. Bununla birlikte havlu ve el işi dokumaları, tekstil ürünleri, Düzce'yi anımsatan hediyelik eşyalar ve kurulan yöresel pazarlardan doğal ürünler alabilirsiniz.