1-) Tarihi Doku
İlkçağda Orta Asya’dan bu bölgeye göç eden Traklar tarafından kurulduğu bilinen Edirne, daha sonraları Büyük İskender zamanında Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yeniden kurulmuşçasına imar edilmiştir. Bu dönemde Hadrianapolis olarak anılmaya başlayan şehir, bir aralar Bulgar egemenliğine geçmişse de 1361 yılında I. Murat zamanında Lala Şahin Paşa tarafından fethedilene dek Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar 92 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan şehir, daha sonraki yıllarda “Paşa Sancağı” adıyla Rumeli Beylerbeyliği’ne bağlı bir vilayet olarak kalmıştır. İmparatorluğun üniversite kenti olarak tanınan Edirne 17. yüzyılda İstanbul, Londra, Paris ve Roma’dan sonra Avrupa’nın en büyük beşinci şehri haline gelmiştir. Ancak 1745 ve 1751 yıllarında çıkan iki büyük yangın Edirne’nin gelişmiş yapısını büyük oranda ortadan kaldırmıştır.
2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus
Edirne, ülkemizin Avrupa yakasında, Marmara Bölgesi'nin Trakya kısmında yer almaktadır. Güneyinde Ege Denizi ve Çanakkale, kuzeyinde Bulgaristan, batısında Yunanistan, doğusunda Tekirdağ ve Kırklareli illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 6.098 km² olan Edirne'nin, deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 41 metredir. Edirne’nin Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunmaktadır. Edirne’de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir. Yunanistan ile sınır oluşturan nehrin Türk toprakları ve sınır boyunca uzunluğu 187 kilometredir.
Türkiye’nin batıdaki sınır bölgesini oluşturan şehirlerden biri olan Edirne, İzmir’e 534 km, İstanbul’a 230 km ve Ankara’ya 683 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 185.408 il genel nüfusu ise 413.903 olarak tespit edilmiştir. Edirne’nin, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü olmak üzere toplam 9 İlçesi ve 253 köyü bulunmaktadır.
3-) İklim ve Bitki Örtüsü
Karasal iklimin en sert görüldüğü illerden biri Edirne’dir. Kış ayları çok soğuk ve uzun, yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Yağmur en fazla ilkbaharda yağmaktadır. Sıcaklığın en çok olduğu aylar Temmuz ve Ağustos’tur. En soğuk aylar ise Ocak ve Şubat’tır. Ancak bölge, Karadeniz, Ege ve Marmara denizlerinin de etkisiyle zaman zaman ve yer yer farklı iklim özellikleri gösterebilmektedir.
Edirne bölgesinde hüküm süren karasal iklimin etkilerine bağlı olarak Ergene Havzası, bozkır görünümündedir. Ormanlarında meşe, kızılçam ve karaçam ağaçları çoğunluktadır. Rüzgarlar, bitki gelişimi bakımından artırıcı nitelikte değildir. Meriç havzasında bitki örtüsü iklim, toprak ve rölyef gibi çevre şartlarına uymaktadır. Meriç havzasında yer alanlar Kuru Ormanlar, antropojen step ve maki-psedomaki grupları ile bunların türlerinden ibarettir. Meriç nehri taban arazilerindeki akarsu boylarında söğüt ve kavak türlerine rastlanır. İl topraklarının % 47’si tarım yapılan topraklar, % 13’ü ağaçlık ve ormanlık % 34’ü çayır ve otlaklar, % 6’sı ise ürün vermeyen topraklardan oluşmaktadır. Trakya’da orman yalnız Istıranca dağlarında bulunmaktadır.
4-) Ekonomi
Ekonomik göstergeler incelendiğinde Edirne’nin ekonomisinin ağırlıklı olarak tarıma dayalı olduğu görülmektedir. Faal nüfusun % 73’ü tarım, balıkçılık, avcılık ve ormancılıkla uğraşmaktadır. Tarla tarımı çok gelişmiştir. Tahılda buğday, sanayi ürünlerinde şekerpancarı ve ayçiçeği ön sırayı almaktadır. Çayır ve meraların gittikçe azalmasına rağmen hayvan potansiyeli yüksektir. Gayri safi hâsılasının % 42’si tarımdan elde edilirken kentte Sanayi hızla gelişmektedir. Avrupa’yı Ortadoğu’ya, Anadolu ve İstanbul’a bağlayan transit yolların burada bulunması şehrin ekonomisini canlı tutmaktadır. Yakın zamana kadar Edirne’nin sanayii tarıma dayalı, yağ, un, beyaz peynir ve kaşar peyniri fabrika ve mandıralarından ibaretken şimdilerde sanayi hızla büyümüş ve imalat, gıda, tarım, sıhhi tesisat malzemeleri, dokuma ve deri sanayii önemli bir noktaya gelmiştir. Türkiye’nin ihtiyacının yarısını karşılayacak tabiî gaz rezervleri Trakya’da bulunmaktadır. Edirne’de tabiî gaz ve petrol aramalarına devam edilmektedir.
ULAŞIM
1-) Karayolu
Dünyanın en ünlü ticaret yollarından biri olan İpek Yolu’nun güzergahında bulunan Edirne özellikle kara ve demir yollarının önemli bir geçiş noktasıdır. Bu noktada TEM otobanı ve E5 (D100) uluslararası karayolları ile Türkiye’nin birçok noktasına otobüs seferinin yapıldığı Edirne’den özellikle Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere Balkanların bazı bölgelerine de Kapıkule Sınır Kapısı üzerinden ulaşmak da mümkündür. Edirne’ye Türkiye’nin neredeyse bütün şehirlerinden seferler düzenleyen otobüs firmaları bulunmaktadır. Aynı şekilde Edirne’den de dilediğiniz yere gitme imkânınız bulunmaktadır. Edirne’de şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Şehir merkezine 9 km mesafedeki Edirne Otogarından merkeze servisler ve belediye minibüsleriyle ulaşım sağlanabilmektedir.
EDİRNE OTOGAR: İskender Köyü Otogar İç Yolu No:22 Pk:22020 Merkez/Edirne
Tel: 0 (284) 26 01 10
2-) Demiryolu
Edirne demir yolu ulaşım imkanları iyi olan şehirlerden biridir. Anadolu’yu, Balkanlar ve Avrupa’ya bağlayan demiryolu güzergâhı Edirne üzerinden işlemektedir. Asya ve Avrupa’nın Marmaray ile bağlanmasının ardından önümüzdeki süreçte Edirne’ye gelecek olan hızlı tren de hesaba katıldığında Edirne, demiryolu ulaşımında da önemli duraklardan biri haline gelecektir. Edirne, Türkiye’nin Avrupa ile demir yolu bağlantısını da sağlayan bir şehirdir. İstanbul (Halkalı) – Sofya – İstanbul (Halkalı) arasında her gün karşılıklı çalışan İstanbul – Sofya Ekspresi ile Kapıkule’den Bulgaristan’a trenle geçiş mümkündür. Ayrıca Edirne ile İstanbul arasında düzenli tren seferleri yapılmaktadır. Halkalı-Kapıkule bölgesel tren her gün karşılıklı olarak İstanbul ve Edirne arasında seferler düzenlemektedir.
EDİRNE TREN GARI: İstasyon Mah. 22020 Edirne Merkez/Edirne
Telefon: (284) 235 26 74
3-) Havayolu
Edirne’de hava alanı bulunmamakla birlikte çevre havaalanları bu noktada ulaşım için kullanılabilir. Bu noktada uzak şehirlerden gelecekler bakımından Edirne merkeze 213 km mesafede bulunan İstanbul Havaalanı kullanılabilir. İstanbul Havaalanından Edirne’ye seferler düzenleyen özel otobüs firmaları bulunmaktadır. Hava yolu ulaşımı bakımından bir diğer alternatif ise Edirne’ye 151 km mesafede bulunan ve şimdilik sadece yurtiçi Ankara uçuşlarının yapıldığı Çorlu Havaalanıdır.
Şehrin Meşhur Yönleri
Edirne denildiğinde yerli yabancı herkesin aklına ilk olarak elbette Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camisi gelmektedir. Bunun yanında yüz yıllardın canlılığını koruyan tarihi çarşıları ve arastaları gelmektedir. Yöresel lezzet denince de ünü bütün ülkeye yayılmış olan tava ciğeri ve badem ezmesi gelir.
Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler
Tarihi ve doğal güzellikler bakımından zengin olduğu kadar yöresel ürünleriyle de adından söz ettiren Edirne geçmişten bugüne canlılığını koruyan tarihi çarşılarında yöresel ürünler ve sevdikleriniz için hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Edirne’de alışveriş için en uygun yerlerden biri olan tarihi Ali Paşa Kapalı Çarşısından her türlü aromada ve şekilde Misk Sabunları;
Bedesten Çarşısından Edirne’ye özgü Aynalı Süpürge ve Kavala Kurabiyesi;
Selimiye Arastasından misk sabunundan Edirne peynirine, peynir tatlısından badem ezmesine kadar pek çok farklı lezzeti satın alabilirsiniz. Aynı şekilde bu çarşılar ve diğer çarşı ve mağazalarda el yapımı ürünler, süs eşyaları, hediyelik eşyalar ve takılar ya da Edirne’ye özgü figürler bulabilirsiniz. Ayrıca Edirne’ye özgü ürünlerin satışının yapıldığı Saraçlar Caddesi Atatürk Anıtı yanında bulunan mağazalarda satılan Edirne'nin simgesi haline gelen Edirne Bez Bebeklerini de almayı unutmayınız.

