Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan, yüzyıllar boyu canlı bir tarihi ve kültürel yaşam sürmüştür. Tunç Çağı'ndan beri bir yerleşimin olduğu tespit edilen Erzincan, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1071’den sonra Türklerin hâkimiyetine girerek Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır. 1473 yılındaki Oltukbeli Savaşı ile Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Erzincan Doğu Anadolu Bölgesi’nin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında bulunmaktadır. Doğuda Erzurum, Batıda Sivas, Güneyde Tunceli, Güneydoğuda Bingöl, Güneybatıda Elazığ, Malatya, Kuzeyde Gümüşhane, Bayburt ve Kuzeybatıda Giresun illeri ile çevrilidir. Erzincan ili genellikle dağlar ve platolarla kaplıdır. Dağ sıraları arasındaki çukurlarda yer alan ovalar ve düzlükler boğazlarla birbirine bağlanmış durumdadır. Ovalar ile dağ sıraları arasına akarsularca yarılmış, dalgalı platolar yerleşmiştir. Dağlar il topraklarının yaklaşık % 60`ını kaplar. 

Erzincan, İzmir’e 1264  km, İstanbul’a  1038 km ve Ankara’ya  685  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 161.191 ve il genel nüfusu 234.747 olarak tespit edilmiştir. Erzincan’ın merkez ilçesi ile birlikte Çayırlı, İliç, Kemah, Kemaliye, Otlukbeli, Refahiye, Tercan ve Üzümlü olmak üzere 9 İlçesi, 6 Beldesi ve 522 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Erzincan, karasal iklim özelliğine sahiptir. Ancak, yüzey şekilleri, ovaları ve dağlarla çevrili olması yer yer değişik karakterli iklimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Elazığ ve Malatya dışındaki diğer tüm illerden daha ılıman bir iklimi vardır. Kış mevsiminde doğudan gelen Sibirya kaynaklı hava kütlelerinin tesirinde kaldığı için oldukça sert kış günleri yaşanmaktadır.

Erzincan'da ve Tercan çevresinin genel bitki örtüsü steptir. Erzincan`da akarsu boylarında görülen kavak ve söğütlerin dışında genel olarak kısa ömürlü cılız otsu bitkiler yaygındır. Yüksek dağların üzerinde çalılıklara ve meşeliklere rastlanır. Erzincan'ın batısında yer alan ve özellikle Refahiye'den başlayıp Kemah, Kemaliye çevresine kadar çam korulukları, meşelikler ve çalılıklara geniş ölçüde rastlanmaktadır. İlin en büyük akarsuyu Karasu Irmağıdır. İI topraklarının 911.479 ha. yaklaşık yüzde 76.57’si erozyona maruzdur.

 

4-) Ekonomi

Erzincan'ın ekonomi yapısında tarım ve hayvancılık sektörü önemli rol oynamaktadır. Faal nüfusun % 70’i tarım sektöründe çalışır. Her çeşit meyve, sebze ve tahılın yetiştiği Erzincan gerçek bir tahıl ambarıdır. Yetiştirdiği sebzenin üçte birini dışarıya satar. Buğday, arpa, çavdar, fasulye, fiğ, patates, domates, lahana ve havuç ilde yetiştirilen belli başlı tarım ürünleridir. Meyvecilik çok ileridir. Bilhassa kayısı, zerdali, dut, elma, armut ve bâdem bol yetişir. Üzümleri lezzetli ve meşhurdur. Eğin’in bâdemi isim yapmıştır. Hayvancılık tarımdan sonra en büyük gelir kaynağıdır. Geniş mer’a ve çayırları hayvancılığın gelişmesinde rol oynamıştır. Koyun (çoğu karaman), sığır, kıl keçisi, manda, at ve arı kovanı ile hayvan potansiyeli oldukça zengindir. Erzincan’da maden ve sanayi sektörü gelişme hâlindedir. Halıcılık, kilimcilik, orman ürünleri, dokuma ve metal eşya sanayii mevcuttur. Kemaliye’nin “Eğin Halısı” meşhurdur.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Erzincan doğu ile batı arasındaki kara yolu ulaşımını sağlayan devlet kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Ülkenin her yerinden Erzincan'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 5 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Erzincan Otogarı:  Cengiz Topel Mah.  Erzincan

Tel:  0 (446) 214 16 03

 

2-) Demiryolu

Erzincan merkeze demiryolu ulaşımı mümkündür. Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi Erzincan’a yapacağınız gezi için ideal bir ulaşım alternatifidir. Ayrıca Erzincan-Divriği arasındaki yerleşim merkezlerinde ulaşım karma yolcu treni ile yapılmaktadır. Erzincan şehir merkezinin 1.5 km güneyinde yer alan Gardan belediye otobüsleriyle şehir merkezine gitmek mümkündür. 

 

Erzincan Tren Garı: Çarşı Mah. 24040 Erzincan

Tel: 90 446) 223 34 03

 

3-) Havayolu

Erzincan’da 1988 yılında hizmete açılan Erzincan Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Erzincan Havaalanı, şehir merkezine 7 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri hizmet vermektedir.

 

Erzincan Havalimanı: Yoğurtlu Beldesi, Bayrak Mahallesi, 24036 Merkez/Erzincan

Tel: 0 (446) 226 21 06 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kervansaraylar, tarihi güzellikler ve şelaleleriyle ünlü olan Erzincan ülke çapında marka haline gelen tutum peyniri ile meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Erzincan’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bakır işlemeciliğinin eski merkezlerinden bir olan Erzincan’da Dörtyol Yer Altı Çarşısındaki mağazalardan semaver, tepsi, biblo, duvar tabağı, şekerlik, vazo gibi işleme bakır ve turistik bakır eşyalar satın alınabilir.

 Bunun yanında yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan, dokuzuncu aylarda biten, tamamen şehrin yüksek rakımlı, 90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip, temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen, beyaz koyundan (karaman koyun) alınan sütten yapılan Erzincan Tulum Peyniri Erzincan’daki yöresel alışverişlerin vazgeçilmezidir.