Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Doğu Anadolu'nun en büyük kenti olan Erzurum'un M.Ö. 4900 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Tarih boyunca pek çok medeniyeti barındırmış olan Erzurum’da ilk önce  Hurriler, Asurlar, Kimmerler, İskitler (Sakalar) hâkimiyet kurmuşlardır. Medler tarafından kuşatılamayan bölge Persler tarafından M.Ö. 6. yüzyılda istilâ edilmiştir. M.Ö. 4. yüzyılda İran'ı mağlup eden Makedonya Kralı İskender bölgede hüküm sürmüştür. Daha sonra bölge sırasıyla Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Emeviler, Selçuklular, Moğallar, İlhanlılar, Safeviler ve Osmanlıların hâkimiyeti altına girmiştir. Anadolu’da ilk Türk Beylerbeyliği olan Saltukoğulları Beyliği Erzurum’da kurulmuştur. Tarih boyunca hep önemli bir konumda olan Erzurum, Milli Mücadele döneminde de önemli bir rol oynamıştır. Modern Türk Devleti`nin temellerinin atıldığı Kurtuluş Savaşı kararı, Atatürk`ün başkanlığında toplanan Erzurum Kongresi`nde alınmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Erzurum, kuzeyinde Rize, Artvin ve Bayburt, güneyinde Bingöl ve Muş, batısında Erzincan, doğusunda Ağrı, Kars ve Ardahan illeri ile komşudur. Toplamda 9 ille komşu olan Erzurum, Konya ile birlikte Türkiye'de en fazla komşuya sahip olan ildir. Erzurum ilinin bir bölümü Karadeniz Bölgesinde, diğer bir bölümü ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Türkiye’nin en geniş yüzölçümüne sahip dördüncü ili olan Erzurum, genel olarak yüksek ve plato özelliği göstermektedir. Yerleşme alanı yer yer 2000 metreye kadar yükselen bir ova üzerinde bulunur. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı dağları ile çevrilidir. Erzurum’un en önemli gölü Tortum Çayı üzerinde oluşmuş, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük heyelan-set gölü olan Tortum Gölü'dür. Erzurum yüzölçümünün; %64'ü dağlık, % 20'si plato ve %12'si yaylalardan oluşmaktadır.

Erzurum İzmir’e 1454 km, İstanbul’a 1228 km ve Ankara’ya 875 km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir statüsünde bulunan Erzurum’un TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçelerin toplam nüfusu 422.832 ve il genel nüfusu 762.062 olarak tespit edilmiştir. Türkiye'nin toprak bakımından dördüncü büyük ili olan Erzurum’un Aziziye, Palandöken ve Yakutiye merkez ilçe olmak üzere, Aşkale, Çat, Hınıs, Horasan, İspir, Karaçoban, Karayazı, Köprüköy, Narman, Olur, Oltu, Pasinler, Pazaryolu, Şenkaya, Tekman, Tortum ve Uzundere olmak üzere 20 İlçesi ve 1186 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü 

Türkiye’nin en yüksek şehirlerinden biri olmasından dolayı Erzurum’da Türkiye’nin en nadir iklimlerinden olan sert karasal iklim görülmektedir. Baharları yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçer, kışları soğuk ve karlıdır. İl topraklarının kuzey kesimlerinde, yüksekliği yaklaşık 1000 ila 1500 metrelere inen vadi içleriyle çukur sahalarda iklim, büyük ölçüde sertliğini yitirir. Sıcaklık farkından dolayı fiziksel (mekanik) çözülme fazladır. Erzurum’un en yağışlı mevsimi ilkbahar sonu yaz başıdır. Bu yağışların çoğu konveksiyonel veya kırk ikindi yağışları şeklinde görülür. En kurak mevsimi ise kıştır. Senenin yaklaşık 150 günü kar görülür. Yağış rejimi düzensizdir.

Erzurum’a egemen olan doğal bitki örtüsü, bozkırdır. Bitki örtüsü olarak genellikle dağ çayırları bulunmakla birlikte yer yer iğne yapraklı ormanlarda bulunmaktadır. Erzurum’da yaz yağışlarından dolayı bitki örtüsü olarak Alpin Çayırları ve yüksek kesimlerinde Tayga Ormanları görülür. Orman örtüsü, pek yaygın değildir. Başlıca orman örtüsü alanları, Oltu, Olur ve Şenkaya ilçelerindeki sarıçam ve meşe ormanlarıyla Erzincan-Aşkale sınırlarında rastlanan meşe ormanlarıdır. Orman ve fundalıklar yüz ölçümün % 9' unu, çayır ve meralar ise % 68'ini oluşturur. İl arazisinin % 60’tan biraz fazlası bozkırlarla kaplıdır. Bu doğal bitki örtüsü, yer yer keven topluluklarıyla verimsiz hale gelse de geniş alanlarda mera hayvancılığına uygun verimli çayırlıklar durumundadır.

 

4-) Ekonomi

Erzurum'un ekonomisini temel olarak tarım, hayvancılık, sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Geçmiş dönemlerde ipek yolu üzerinde olan bölge, günümüzde de bölge ticaretinin merkezi konumundadır. Erzurum, Türkiye’nin ve Doğu Anadolu bölgesinin en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Bölgede, Oltu ilçesinde çıkarılan ve yarı kıymetli maden özelliğinde olan Oltu taşı ve bu taştan yapılan özel aksesuarlar, takı ve benzeri eşyalar bölge insanı ve esnafı için geçim kaynağıdır. Daha önceleri bölgede mevcut olup, Palandöken dağı kış spor tesisleri ile sınırlı olan kış turizmi, özellikle son yıllarda önemli kazanımlar elde etmiş ve bölge geneline yeni altyapı ve tesisler olarak dağılmıştır. Bu özelliği ile Türkiye sınırlarını aşarak alanında dünyanın sayılı merkezlerinden biri haline gelmiştir. Ekonominin önemli bir kısmını ise tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Faal nüfusun % 80’i tarım, hayvancılık, ormancılıkla uğraşmaktadır. Geniş çayır, mera ve yaylalar hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca kış turizmi son yıllarda Erzurum için önemli bir sektör konumuna gelmiştir. Palandöken Dağı kış turizmi açısından uluslararası bir önem arz etmektedir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Tarih boyunca yolların buluştuğu bir noktada bulunan Erzurum, geçmiş dönemlerde ipek yolu üzerindeyken günümüzde de bölge ticaretinin merkezi konumunda olması nedeniyle kara yoluyla ulaşım imkanları geniş olan bir şehirdir. Bu noktada Erzurum-Erzincan D -100, Erzurum Ağrı D -100, Erzurum Kars 080-01, Erzurum Bayburt 915-04, Erzurum Rize 925-03, Erzurum Artvin 950-02 ve Erzurum Bingöl 950-04 Devlet Karayolları Erzurum’da buluşmaktadır. Dolayısıyla ülkenin her yerinden Erzurum'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 7 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Erzurum Otogarı: Çiftlik Mah. Kuzey Çevre Yolu Bulvarı No: 31 Yakutiye/Erzurum

Telefon: (0 442) 238 30 02

 

2-) Demiryolu

Erzurum’a demiryolu ile ülkenin dört yanına bağlanmanız mümkündür. Bu noktada Ankara-Kars-Ankara arasında her gün işlemekte olan Doğu Ekspresi, ile keyifli bir yolculukla Erzurum’a ulaşım sağlayabilirsiniz. 

 

Erzurum Tren Garı: Ömer Nasuhi Bilmen, İstasyon Myd., 25200 Yakutiye/Erzurum

Telefon: (0 442) 234 95 32-33 

 

3-) Havayolu

Erzurum’da 1993 yılında hizmete açılan Erzurum Havalimanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 16 km mesafedeki Havalimanından şehir merkezine ve şehir merkezinden havalimanına otobüs seferleri uçak iniş-kalkış saatine göre yapılmaktadır. Otobüs seferleri Erzurum Belediyesi ve HAVAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

Erzurum Havalimanı: Çiftlik, Erzurum Havaalanı Yolu Yakutiye/Erzurum

Tel: (0442) 327 28 37

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren Erzurum, Çifte Minareli Medresesi ve Palandöken Kayak Merkezi ile dünya çapında üne sahiptir. Bunun yanında kendine has lezzetiyle Erzurum’un marka yemekleri haline gelen Cağ Kebap ve Kadayıf Dolması çok meşhurdur. Ayrıca yörede bulunan Oltu taşından yapılma tespihler ve diğer hediyelik eşyalar meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler    

Erzurum’u gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Bu noktada Rüstem Paşa Kervansarayından (Taşhan) Oltu taşından yapılmış, başta tespih, yüzük, gerdanlık olmak üzere, onlarca çeşit hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

 Bunun yanında balmumu, kil, bu yöreye has ehram kumaşı ürünler, bakır ürünleri ve çeşitli halı/kilim dokumalarını alabilirsiniz.

 Ayrıca gideceğiniz yer yakınsa ya da saklama şartınız müsaitse, su böreği, kadayıf dolması, pestil gibi yöresel ürünler de alabilirsiniz.