Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Gaziantep tarih boyunca Anadolu'da kurulan ve Anadolu'ya egemen olan tüm devletler için önemli bir merkez olmuştur. Gaziantep ve çevresinde yapılan araştırmalara göre yöre, Anadolu’nun ilk yerleşilen alanlarından biridir. Yöredeki ilk yerleşimlerin M.Ö. 10.000’lere tarihlenen Paleolitik Çağ’a uzandığı yapılan kazılarda ele geçen buluntulardan anlaşılmaktadır. Ayrıca bölgede Kalkolitik, Tunç, Mitanni, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemleri yaşanmıştır.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan Gaziantep’in doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve güneybatısında Kilis illeri bulunmaktadır. Şehirde genellikle dalgalı ve engebeli araziler yaygındır. Gaziantep'te çok sayıda pınar bulunmasına karşın hiç doğal göl bulunmamaktadır. Bu yüzden şehrin birçok yerine yapay göller ve barajlar inşa edilmiştir. Gaziantep platosu üzerine kurulmuş olan Gaziantep il merkezinin yakınında hiç doğal orman bulunmaz. Bu yüzden il çevresinde kızılçam ağaçlarından oluşan yapay ormanlar oluşturulmuştur.

Bölgelerarası geçiş noktasında bulunan Gaziantep,  İzmir’e 1106  km, İstanbul’a  1126 km ve Ankara’ya  673  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu 2.069.364 olarak tespit edilmiştir.

Büyükşehir statüsünde bulunan Gaziantep’in, merkez ilçeleri Şahinbey ve Şehitkâmil dâhil Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli ve Yavuzeli olmak üzere toplam 9 İlçesi, 4 beldesi ve 511 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

 Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. Şehrin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.

Gaziantep ilinin çok büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu step alanı içinde kalmaktadır. Şehrin Kuzeybatı kesimi ise Akdeniz bitki örtüsü ile Güneydoğu Anadolu step örtüsü arasında bir geçit alanı durumundadır. Şehrin % 99’u tarıma elverişlidir. % 63’ü ekili dikili sahadır. % 22 orman ve fundalıktır. % 14’ü çayır ve meralardan ibarettir. Orman sahası azdır.

 

4-) Ekonomi

Dünya Bankası Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı (CCKB) Projesi kapsamında dünyanın en rekabetçi 7 kentinden biri seçilen Gaziantep, ekonomik açıdan başarılı ve ilginç bir kent olarak değerlendirilmektedir. Gaziantep ulaşım olanakları ve liman kentlerine yakınlığı sebebiyle ekonomik  açıdan Türkiye'nin en zengin kentlerindendir. Coğrafi yönden GAP'ın giriş kapısı, sanayisi ve ticari hacmi ile GAP'ın merkezi olan Gaziantep, ekonomik yönden çevresindeki birçok ili etkisi altında tutarken son yıllarda turizm alanında da ciddi yatırımlar yapmaktadır. Gerçekleştirdiği üretim ve ihracat hacmi ile ülkemiz ekonomisine yön veren illerin başında gelmektedir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Gaziantep, Mezopotamya ve Akdeniz arasında bulunuşu, güneyden ve Akdeniz’den doğuya, kuzeye ve batıya giden yolların kavşağında oluşu, uygarlık tarihine ve bugüne yön vermiştir. Tarihi İpek Yolu’nun da bu bölgeden geçiyor olması ilin önemini ve canlılığını devamlı olarak korumasını sağlamıştır. Gaziantep, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları ile önemli bir geçit noktasıdır. Kara ulaşımında güneyden ve Akdeniz’den doğuya ve kuzeye giden yolların kavşağında ve GAP’ın girişinde bulunmaktadır. Tarsus-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu şehrin kara yolu ulaşımında önemli bir konumdadır. Türkiye’nin her yerinden bu güzel şehre otobüs seferleri düzenlenmektedir.  Şehir merkezine 6 km mesafedeki otogara belediyeye ait otobüs veya firmaların servisleriyle ya da dolmuş kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Gaziantep OTOGAR:  Karacaahmet Mahallesi, 27630 Şehitkâmil/Gaziantep

Tel: 0 (342) 232 58 15

 

2-) Demiryolu

Gaziantep demir yolu ulaşımı bakımından yurt içi ve yurt dışı ulaşıma imkân sağlayacak niteliktedir. Gaziantep Tren Garı; Güneydoğu'da Adana, Malatya, Halep ve Bağdat'a yönelik tren seferlerinde önemli bir merkez halindedir. Irak ve Suriye ile bağlantısı olan demiryolu, ulaşım anlamında önemli olanaklar sağlamaktadır. Gaziantep demiryolu, Adana-Malatya demiryolunun Narlı İstasyonu’nu Halep-Bağdat demiryoluna bağlar. Ayrıca Fevzipaşa’dan geçen Halep Ekspresi de Gaziantep’in İslahiye İlçesi sınır kapısından Suriye topraklarına girmektedir.  Şehir merkezinde bulunan Gaziantep Tren Garı'ndan, pek çok yere kolayca ulaşım sağlamak mümkündür. Şehir merkezine yürüme mesafesinde olan ve Gaziantep Otogarı'na sadece 5 km uzaklıkta bulunan Gaziantep Tren Garı'na, farklı bölgelerden özel araçlar ve çeşitli toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.

 

Gaziantep Tren Garı: Yaprak Mah. 27400 Şehitkâmil/Gaziantep

Tel: +90 342) 323 29 43

 

3-) Havayolu

Gaziantep’te Gaziantep Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale ve Antalya başta olmak üzere birçok noktaya karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Şehir merkezine 20 km. uzaklıkta bulunan havaalanından şehir merkezine toplu taşıma araçlarıyla ve Havaş servisleri ile ulaşım sağlanabilmektedir.

 

Gaziantep Havalimanı: Sazgın Mah. 27900 Oğuzeli/Gaziantep

Tel: 0342 582 11 11

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Gastronominin merkezi olana Gaziantep, yöresel ürünleri olan Baklavası ve Antep fıstığının yanı sıra mutfak kültürüyle de marka bir şehirdir. Tarihi mekân olarak Zeugma Antik Kenti şehrin adeta reklam yüzü olmuş durumdadır.

 

2-) Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     Gaziantep, zengin mutfağı ve eşsiz gezi noktalarının yanı sıra köklü kültürünü yansıtan pek çok hediyelik yöresel ürünü bulabileceğiniz bir şehirdir. Gaziantep seyahati sonrasında tatilinizi sonlandırırken, Gaziantep’te sanattan öte bir yaşam şekline dönüşen bakır işlemeciliğinin en güzel örneklerini, Gaziantep’in deriden yapılma geleneksel “köşker” adındaki pabuçlarını,  Gaziantep şehri ile özdeşleşmiş sedef kakmalı ahşap kutuları ve kutlu kumaşından yapılmış kol çantalarını   Bakırcılar Çarşısından Antep Yemenisi

ve birbirinden değişik tat ve kokuya sahip baharatları Baharatçılar ve Yemeniciler ÇarşısındanGaziantep’in yerel tatlarından biri olan kurutulmuş patlıcanları Elmacılar Pazarı’ndan alabilirsiniz.

Ayrıca Zincirli bedesteni ve diğer yöresel dükkânlardan Antep işi adı verilen kumaş dokumasını, Nizip’ten zeytinyağlı sabunu alabileceğiniz yöresel ürünlerdir.  Gaziantep Baklavası ve Antep fıstığı da Gaziantep gezinizin sonunda yanınızda götürebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.