Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Hatay’da  yapılan araştırımalar neticesinde  tarihi yaşam bulgularının M.Ö. 100.000’lere kadar uzandığı ve bölgenin orta paleolitik, neolotik, kalkolit dönemlerde ve tunç çağında yaygın bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. İlk tunç çağından itibaren Amik Ovası’ndaki kurulan beylikler sırasıyla Akadların, Yamhad Krallığı´nın, Hititlerin ve Mısırlıların egemenliğine girmiş, Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma döneminde tekrar Hitit egemenliğine girerek, bu durum M.Ö. 13. yüzyıla kadar devam etmiştir. Hitit İmparatorluğu´ndan sonra bölge. Hattena Krallığının,  Urartuların, Pers İmparatorluğuna bağlı Kilikya Satraplığı’nın, Makednların,  Romalıların,  egemenliğinde kalmıştır. M.S. 1. yüzyılın ilk yarısında ortaya çıkan Hristiyanlık, Kudüs dışında ilk defa Antakya’da yayıldı. Hz. İsa’ya inananlara ilk defa Antakya’da “Hristiyan” adı verildi. Hatay, Roma İmparatorluğu döneminde Antakya'nın, Roma ve İskenderiye'nin ardından dünyanın en büyük üçüncü şehri olduğu rivayet edilir.  395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölünmesiyle Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalan Hatay yöresi, 638’de İslam orduları kumandanı Ebu Ubeyde İbn’ül Cerrah tarafından fethedildi. Emeviler döneminde (661-750) Antakya Halep’e bağlandı. Ardından Hatay bölgesi Abbasiler, Tolunoğulları, İkşitlerin, Hamdanoğullarının ve Kutalmışoğlu Süleyman Bey tarafından da Selçukluların hakimiyetine girmiştir.  1. ve 2. Haçlı seferleri sırasında bölge mahalli Müslüman Beylikler ile Latinler arasında paylaşılan Bölge, daha sonra Memluklerin ve 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. 1. Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938’de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939’da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu. Aynı yıl Hatay iline bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Ülkemizin güneyinde Akdeniz bölgesinde bulunan Hatay, İskenderun körfezinin doğu kıyılarında yer alır. Hatay, batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir. il topraklarının %46,1’ini dağlar, %33,5’ini ovalar ve %20,4’ünü platolar oluşturur.  Amanos Dağları’nın doğusunda, dağların uzanışına paralel graben alanı yer alır. Bu grabenin tabanında Amik Ovası bulunur. Bu ova ilin en önemli ve en verimli tarım alanını oluşturur. Hatay ilinin en önemli akarsuyu, kaynağını Lübnan’daki Bekaa Vadisi’nden alan Asi Nehri’dir.

 Hatay ,  İzmir’e 1091  km, İstanbul’a  1130 km ve Ankara’ya  681  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Hatay’ın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçesi Antakya’nın nüfusu 383.354 ve  il genel nüfusu  1.628.894 olarak tespit edilmiştir. Hatay’ın merkez ilçesi Antakya ile birlikte Altınözü, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Payas, Reyhanlı, Samandağ ve Yayladağı olmak üzere 15 İlçesi ve 589  mahallesi bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü 

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Hatay’da, Antakya, Dörtyol, İskenderun, Samandağ ilçelerinde kışlar ılık ve bol yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçer. Yayladağı’nda ve iç kesimlerde iklim, kıyı bölgelerine oranla daha serttir. Şehirde senede ancak bir kaç gün kar yağar.

Hatay’ın doğal bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Maki türleri, 4-5 m boyunda sert ve tüylü yapraklı bitkiler olup, 800 m’ye kadar rastlanmaktadır. Mersin, defne, kısa meşe, kermes, sakız, keçiboynuzu, yabani zeytin, zakkum, alıç, çitlembik, akçameşe, pırnal yörede en çok rastlanan maki türleridir. Arazinin % 50’sini tarım alanları, % 38’ini orman ve makiler, % 10’unu çayır ve mera arazileri oluşturur.  İlde doğal örtüyü oluşturan ormanlar, Amanos Dağları ile Keldağ’da yoğunlaşmaktadır. Amanos Dağlarının denize bakan yamaçlarında, makilik alanlardan sonra, 800 m’den 1200 m’ye kadar ardıç gibi ibreli ağaçlarla, meşe, kayın, kızılcık, kavak, çınar ve tespih gibi yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar bulunur. 1200 m’nin üzerinde ibreli ağaçlardan kızılçam, karaçam, sedir ve yer yer ardıçlardan oluşan geniş orman alanları vardır. 

 

4-) Ekonomi

Hatay ilinin ekonomik hayatına hâkim sektörler; ticaret, tarım, demir çelik, ulaştırma ve inşaat sanayisidir. Hatay toprakları verimli olup, sulanan ekim alanları çoktur. Modern tarım âletleri yaygındır. Bu bakımdan çok çeşitli ve bol ürün alınır. Tahıl, sebze ve meyve ambarıdır. Antakya sanayisi gelişmiş bir şehirdir. Bölgede ağırlıklı sektörler; ulaştırma (nakliye) yaş sebze meyve ihracatı(en çok narenciye), ayakkabı üretimi ve mobilyadır. Son yıllarda ihracatçı firma sayında ki artış, Hatay ekonomisine çok önemli bir hareketlilik kazandırmıştır. İlde özellikle 1970 yılında faaliyete geçen demir-çelik fabrikasıyla birlikte, İskenderun-Dörtyol-Payas çevresinde demir-çeliğe dayalı sanayi faaliyetleri yoğunluk kazanmıştır. Bu faaliyetlerin, Hatay’daki imalat sanayinin temelini oluşturduğu söylenebilir. Diğer taraftan ilde pamuk ve zeytin gibi tarım ürünlerine bağlı sanayi kolları da gelişme göstermiştir. Hatay’ın ihracat değeri diğer illerle karşılaştırıldığında, son on yılda devamlı ilk 10’da olduğu görülmektedir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Hatay’a ulaşım bakımından karayolu ulaşımı iyi bir alternatiftir. Bu noktada İstanbul’dan hareket edenler 1.117,6 km’lik yolu O-4 VE D750/E90 otobanı üzerinden 12 saatlik bir yolculukla tamamlıyor. Ankara- Antakya arası 7 saat 30 dakika, İzmir- Antakya arası da yaklaşık 10 saat sürmektedir. Karayolu ulaşım ağı ve yollar iyi olduğundan dolayı neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Hatay Otogarı: Çevreyolu üzeri 31000 Antakya / Hatay

Tel: 0(326) 2271705

 

2-) Demiryolu

Hatay ’a doğrudan demiryolu ile ulaşım imkânı bulunmamaktadır. Bu anlamda sadece Adana-Gaziantep arasındaki demiryolu hattından ayrılan bir tali hat İskenderun ilçesine kadar uzanır. Fakat bu hat daha çok yük taşımacılığına dönük olarak kullanılmaktadır.

 

3-) Havayolu

Hatay’da 2007 yılında hizmete açılan Hatay Havaalanı bulunmaktadır. Hatay’dan düzenli olarak Ankara, İstanbul, İzmir ve Kıbrıs/Lefkoşa’ya uçak seferleri düzenlenmektedir. Hatay Havaalanı, şehir merkezine 25 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri ve Hatay Büyükşehir Belediye otobüsleri hizmet vermektedir.

 

Hatay Havalimanı: Paşaköy, Havalimanı Cad 1/1, 31121 Hatay

Tel: 0326 235 13 00 

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Çok eskilere dayanan tarihi, kültürel zenginlikleri ve mutfağıyla Akdeniz Bölgesi’nin kendine has şehirlerinden biri olan Hatay özel ve etkileyici bir coğrafyaya sahiptir. Hristiyanlığın üç hac merkezi olmanın yanında Anadolu’da yapılmış ilk caminin bulunduğu şehirdir. Akdeniz'in batısından ve Ortadoğu’dan birçok kültürü kapmış olan Hatay, dünya medeniyet tarihi için evrensel bir simge şeklinde öne çıkmaktadır. Asi Nehri boyunca uzanan bereketli toprakların gölgesinde bulunan Hatay, mutfağındaki 600 çeşit yemekle ve dillere destan künefeyle de meşhurdur. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler    

Hatay’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Medeniyetler buluşmasının yaşandığı Hatay’da Uzun Çarşı, Aktarcılar ve Baharatçılar Çarşısı’nda geleneksel  el işçiliğinden, yemeklerine, giyimden, teneke işçiliğine kadar her türlü mesleğin icrasını burada görebilirsiniz.  Bu  Çarşılarda yapacağınız alışverişinizde yörenin dillere destan baharatlarını ve nar ekşisi, biber salçası, domates salçası, kırma yeşil zeytin, tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri (yassı, dil, örgü, çökelek), taze kekik (zahter), almadan dönmeyiniz.

Hatay’ın tarihi çarşılarında ayrıca ipek dokuma ürünler, oyalı dantel ürünler, hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve bölgeye özgü figürler ile  Defne sabunu  bulabilirsiniz.

 Bunun haricinde uzun yolculuklar için özel olarak paketlenmiş Hatay Künefesi alabilirsiniz.