Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Kahramanmaraş ve çevresinin tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan bir geçmişi bulunmaktadır. İlk yerleşmelerin Paleolitik Çağda başladığı Maraş’ta,  ilk medeniyetin Hititlere (M.Ö.2000-1200) ait olduğu bilinmektedir. Markasi ismi ile bilinen Maraş Hititlerin dağılma döneminde kurulan Hitit devletlerinden Gurgum'un merkeziydi. Gurgum Kent Devleti aralıklarla Urartu ve Asurlulara bağlanmıştır. M.Ö 7. yüzyılda Kimmer ve İskit istilasına uğrayan Markasi, daha sonra sırasıyla Medlerin, Perslerin, Makedonyalıların, Kapadokya Krallığının, Pontus Devletinin, Romalıların ve Bizanslıların egemenliği altına girmiştir. Bizans döneminde Marasion adıyla anılmıştır. 1103'te Selçukluların hâkimiyetine geçen şehir, daha sonra Danişmendli, Haçlı, Kilikya Krallığı, Eyyubiler, Memlükler, Dulkadiroğulları'nın yönetimine girdi. 16. yüzyıl başlarında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı Maraş’a TBMM tarafından 5 Nisan 1925 tarihinde İstiklal Madalyası verilmiş ve  7 Şubat 1973'te şehrin adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Bir bölümü Akdeniz, bir bölümü ise Doğu Anadolu Bölgesinde kalan Kahramanmaraş’ın doğusunda Malatya ve Adıyaman, batısında Kayseri ve Adana, güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, kuzeyinde Sivas yer almaktadır. Kuzey kesimleri oldukça dağlık olan Şehir, genellikle Güneydoğu Torosların uzantıları olan dağlarla, bunlar arasında kalan çöküntü ovalarından oluşmaktadır. İl topraklarında geniş bir akarsu ağı vardır. Bölge, birçok yerde bu akarsuların oluşturduğu vadilerle yarılmış ve parçalanmıştır. İldeki yeryüzü şekillerinin en önemlisi, Kahramanmaraş Ovası'nın yer aldığı çöküntü alanıdır. Toprakların %59,7’sini dağlar, %24’ünü platolar ve %16,3’ünü de ovalar teşkil eder.

Kahramanmaraş, İzmir’e 1092  km, İstanbul’a  1044 km ve Ankara’ya  591  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Kahramanmaraş’ın TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçelerden Dulkadiroğlu’nun  nüfusu 222.673, Onikişubat’ın nüfusu 431.848 ve il genel nüfusu 1.154.102 olarak tespit edilmiştir. Kahramanmaraş’ın merkez ilçeleri Dulkadiroğlu ve Onikişubat ile birlikte Elbistan, Afşin, Türkoğlu, Pazarcık, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Nurhak ve Ekinözü olmak üzere 12 İlçesi ve 707 mahallesi bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine en çok yaklaştığı alanda yer alan Kahramanmaraş, bulunduğu bu coğrafi konumu ve diğer faktörlerin de etkisi ile üç farklı iklim tipi arasında “Bozulmuş Akdeniz İklimi” ne daha yakın bir iklime sahiptir. Şehrin güneyinde Akdeniz iklimi, kuzeyinde kara iklimi görülür. İlde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer.

Kahramanmaraş sahip olduğu iklim çeşitliliği ve coğrafi konumuna bağlı olarak bitki örtüsü bakımından da farklılıklar yaşamaktadır. Kahramanmaraş'ta yükseltiye bağlı olarak bitki örtüsü de değişmektedir. Dağların çoğu orman ve makiliktir. Andırın ve Elbistan ilçelerinde orman alanları zengindir. Ovalar bozkır görünümündedir. Ormanlarda çam, meşe, kayın, ardıç, sedir, köknar ve şimşire rastlanır. Zeytinlik ve bağları oldukça geniş yer tutar. İl topraklarının % 42’si orman ve fundalıklarla, % 27’si ekili-dikili alanlarla, % 24’ü çayır ve mer’alarla kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Kahramanmaraş'ın ekonomi yapısında tarım, hayvancılık ve tarıma dayalı imalât sanayii ile ticaret sektörü önemli rol oynamaktadır. Faal nüfusun % 80’i tarım, ormancılık, hayvancılık ve avcılıkla uğraşır. Gayri sâfi hâsılanın yarısı tarımdan elde edilir.  Türkiye’nin biber tarlası ve çeltik deposudur. Türkiye biber tüketiminin %45‘ini karşılamaktadır. Kahramanmaraş maden bakımından çok zengindir. Ülkenin en zengin linyit havzasıdır. Göksun ilçesinde zengin mermer yatakları bulunur. Türkiye’nin en zengin çimento toprağı bu bölgededir. Afşin-Elbistan arasında 100 km2’lik bir sahada düşük kalorili linyit yatakları mevcuttur. Çıkarılan linyit kömürü Türkiye’nin en büyük kamu yatırımlarından olan Afşin-Elbistan Termik Santralinin 1984’te devreye giren ünitelerinde kullanılmaktadır. Linyit rezervi 3,5 miyar tondur.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Kahramanmaraş karayolu ulaşım ağı bakından önemli bir kavşak noktasında bulunmaktadır. Kahramanmaraş, karayolu ile Antakya, Gaziantep, Urfa, Mersin, Adıyaman, Diyarbakır, Siirt, Malatya, Elazığ, Kayseri ve Ankara illerine bağlanmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 3 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Kahramanmaraş Otogarı: Hacımustafa Mah.

Tel: 0 (344) 212 34 78

 

2-) Demiryolu

Kahramanmaraş’a demiryolu ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. Maraş Tren Garı Köprüağzından ayrılan 28 km’lik bir hat ile Haydarpaşa-Kurtalan hattına bağlanır. İl sınırları içinde Narlı yakınlarından ikiye ayrılan demiryolunun bir kolu Gaziantep’e diğeri ise Malatya’ya uzanır. Bu noktada Elazığ-Adana-Elazığ arasında her gün sefer yapan Fırat Ekspresi ulaşım için kullanılabilir.

 

Turhal Tren Garı: İstasyon Mah. Atatürk Cad. Türkoğlu, Kahramanmaraş

Tel: 0344 618 10 45

 

3-) Havayolu

Kahramanmaraş’ta 1996 yılında hizmete açılan Kahramanmaraş Havaalanı bulunmaktadır. Kahramanmaraş’tan düzenli olarak Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Kahramanmaraş Havaalanı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye otobüsleri hizmet vermektedir.

 

Kahramanmaraş Havalimanı: Erkenez, 46080 Dulkadiroğlu/Kahramanmaraş

Tel: (0344) 236 53 52

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Çok eskilere dayanan tarihi, kültürel zenginlikleri ve mutfağıyla Akdeniz Bölgesi’nin kendine has şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş,  kendine has tadı ve yoğunluğu ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması, Ahir Dağı'nın eteklerinde otlayan keçilerin sütü ile yine aynı dağda yetişen orkidelerin köklerinden elde edilen doğal salebi ve Türk mutfağının vazgeçilmez baharatı olan kırmızıbiberi ile meşhurdur. Bu belirtilenler şehri markası ve sembolü haline gelmiştir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler  

Kahramanmaraş’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Özellikle Kapalı Çarşı ve Bakırcılar Çarşısı birçok yöresel ürünü ve lezzeti bulabileceğiniz bir yerdir. Bu noktada Maraş işi sim sırma işi de alabileceğiniz hatıra eşyalardan biridir.

 Bunun yanında şehir merkezinde bulunan meşhur pastanelerden şoklanmış bir şekilde orijinal Maraş dövme dondurması alabilirsiniz.

 Ayrıca Maraş’ta 'kak' olarak adlandırılan meyve kuruları, vişne ezmesi, nar ekşisi, sumak ekşisi alınabilir.