Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Karabük ve çevresi, Hititlerin; M.Ö 1200 tarihinde yıkılmasından sonra sırasıyla Friglerin, Kimmerlerin, Lidyalıların, Perslerin, Romalıların ve Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Bizanslıların hâkimiyeti altında kalmıştır. Bizans döneminde Eskipazar ve Safranbolu birer piskoposluk merkezi olarak yörede etkin dinsel yerleşim yeri olmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Süleyman Şah’ın komutanı Emir Karatekin, 1084 tarihinde Ovacık, Eskipazar, Eflani ve Safranbolu’yu ele geçirmiştir. Bu tarihten sonra ele geçen bu topraklar Bizans ve Türkler arasında el değiştirmiştir. Fetret Dönemi sonunda ise Çelebi Mehmet tarafından 1416 yılı itibariyle Osmanlı egemenliğine tamamen geçmiştir. 

Bugünkü Karabük, Safranbolu’ya bağlı Öğlebeli köyünün 13 haneli bir mahallesi iken 1934 yılında Ankara-Zonguldak demiryolunun açılması ile birlikte İstasyon adı olarak ilk kez Devlet Demiryolları haritasında görülmeye başlarmıştır. 1937 yılında Demir-Çelik Fabrikalarının açılmasıyla birlikte Karabük 1939 yılında Belediye, 1941 yılında Nahiye, 1953 yılında İlçe haline gelmiştir. Gelişmeye devam eden Karabük 1995 yılında il olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Karabük, kuzeyinde Bartın, doğusunda Kastamonu, batısında Zonguldak, güney doğusunda Çankırı ve güney batısında Bolu  illeriyle çevrilidir. Karabük vadiler ve platolardan oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 270 m. olmasına rağmen 2000 metreyi bulan tepe ve yaylalar mevcuttur. Türkiye'nin önemli ormanlık alanlarından olan Yenice Ormanları, "Açık Hava Orman Müzesi" olarak belirlenmiştir. Karabük etrafı yüksek dağ ve tepelerle çevrili bir havza karakteri  gösterir. Kuzeyindeki dağlık alandan kaynaklanan tali dereler, şehre  doğru taşıdıkları maddelerle alüvyal bir dolgu oluşturmuştur.

Bölgenin merkezi konumundaki Karabük İzmir’e 729  km, İstanbul’a  396 km ve Ankara’ya  215 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 133.615, il genel nüfusu ise 248.458 olarak tespit edilmiştir. Karabük’ün merkez ilçesi dahil olmak üzere Ovacık, Eskipazar, Yenice, Safranbolu ve  Eflani  olmak üzere 6 İlçesi, 1 beldesi ve 277 köyü bulunmaktadır.   

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Karabük’te Karadeniz ikliminin özellikleri görülmektedir. Yalnız Karabük, kıyıdan içeride kaldığı için, Karadeniz’in nemli havasından yeterince yararlanamamakta, karasal iklimin özellikleri daha ağır basmaktadır. Ancak İç Anadolu'da olduğu gibi şiddetli kış soğukları ile kurak yaz sıcakları görülmez. En çok yağış ilkbahar ve kış aylarındadır.

Karadeniz iklimi hakimiyet sürdüğünden ormanlık alanları geniş bir şehirdir. Dağların  geniş yer kapladığı Karabük’te ormanlar son derece yaygındır. Karabük, Türkiye  geneli ormanlık alan durumlarına göre % 68,8’lik orman alanı ile birinci  sırada yer almaktadır. Merkez İlçe, Safranbolu, Yenice, Eskipazar ormanların gür olduğu alanlardır. Buralardaki yüksek kesimler ormanlarla kaplıdır. Ağaç yetişme sınırının üzerinde ise yüksek dağ çayırları yer almaktadır. İlin en yüksek dağı olan Keltepe'de, 700-800 m. ye kadar kızılçam, sonraki yükseltilerde göknar temel ağaç türleridir. 

 

4-) Ekonomi

Karabük’te ekonominin temeli şehirde bulunan Karabük Demir - Çelik Fabrikasına dayanmaktadır. Şehirde yaşayanlar için bu fabrika ve yan sanayisi ciddi oranda iş olanağı sunmaktadır. Bunun dışından yeşil ormanlarla kaplı olan Karabük’te ormancılıkta bir geçim kaynağıdır. Bir diğer geçim kaynağı ise tarımdır. Orman arazisi olmayan bölgelerde tarım yapılmaktadır. Karadeniz iklimi hakimiyet sürdüğünden bu iklimin elverdiği ölçüde tarım yapılmaktadır. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Karabük karayolu ulaşımı bakımından ana otoyollara yakın bir güzergahtadır.   Karabük güney yönünden Karadeniz ana yolu ve Gerede’den de TEM otoyoluna ve E-5 Karayoluna bağlıdır. Kuzeydoğusundan Bartın’a Güneydoğusundan da Kastamonu’ya bağlıdır. Karabük'e karayolu ile Ankara-İstanbul otoyolunun Gerede sapağından ayrılarak 80 km. sonra ulaşmak mümkündür. Bu nedenle Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok şehirden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezinde bulunan otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

KARABÜK OTOGAR: Ergenekon Mah. Atatürk Blv. No:1, 78200 Merkez/Karabük

Tel: 0 (370) 424 51 58

 

2-) Demiryolu

Karabük demiryolu ulaşım imkanlarına da sahip bir ilimizdir. Karabük'ten Zonguldak ve Ankara'ya demiryolu ile ulaşım mümkündür. Karaelmas Ekspresi ile Ankara-Zonguldak arasında yolcu taşımacılığı yapıldığı gibi, Karabük-Zonguldak arasında da işçi ağırlıklı yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Karabük Tren Garı şehir merkezine 2 km. uzaklıkta olup toplu taşıma ile ulaşım sağlanabilir.

 

Karabük Tren Garı: Hürriyet Mah. Hürriyet Cd. No:20, 78100 Karabük 

Tel : +90 370 424 15 49

 

3-) Havayolu

Karayolu ve demiryolu ulaşımının bulunduğu Karabük'te havaalanı bulunmamaktadır. En yakın havaalanı Ankara Esenboğa Havaalanı 240 km mesafededir.

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Karabük’ün ülke ve dünya turizmi bakımından tanıtımını yapan Safranbolu’nun tarih kokan mekânlarıdır. Karabük bakımından marka haline gelen Safranbolu aynı zamanda en kaliteli Safranın üretildiği yerdir. İlçeye de adını veren ve en pahalı baharat bitkisi olan Safranın bir gramı altının gramına eşdeğer tutulmaktadır. Uzun yıllar boyunca gıda, tekstil ve ilaç sanayinde yoğun olarak kullanılmıştır. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Karabük’te tarihi ve turistik mekân olarak Safranbolu ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla yöresel ürünler bakımından da Safranbolu çarşı ve pazarları ideal mekanlardır. Turizmin yoğun olduğu Safranbolu'da, el sanatları ve hediyelik eşyaların üretilerek satıldığı dükkanlar mevcuttur. Bakırcılar Çarşısındaki bakır eşyalar, ahşap oymalar bunların başında gelir. Yine Safranbulu’dan Safranbolu Lokumu, safran, cevizli bükme, kuru satılan yayım makarnası da alınabilecek hediyelik ürünlerdendir.

 Çarşı bölgesindeki bütün sokaklarda hediyelik eşyaların bulunabileceği pek çok dükkân vardır. Diğer taraftan hem Safranbolu’nun hem de Karabük’ün tarihi gezilerinde öne çıkan alışveriş mekânlarından biri de Safranbolu Yemeniciler Çarşısıdır. Günümüze kadar tarihi dokusunu korumayı başarmış olan Safranbolu Yemeniciler Çarşısının en dikkat çeken ürünleri yemeni ayakkabılar olmakla birlikte, çarşıda yöresel ürün ve hediyelik eşya yönünden zengin seçenekler sunulmaktadır.

 Hafta sonu çarşı ziyaretinde bulunmanız durumunda Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi’ni de ziyaret etmeniz mümkündür.