Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Karaman ve çevresinin M.Ö. 8000 yıllarından itibaren yerleşik iskâna sahip olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılmaktadır. Hititler zamanında bir askeri ve ticaret merkezi olan Karaman daha sonra Firigyalıların, Lidya'lıların, Romalıların, Bizanslıların ve Anadolu Selçuklu Devletinin egemenliğine geçmiştir. Karamanoğulları, Anadolu Selçuklu Devletinin zayıflamasından ve yıkılmasından sonra bağımsızlıklarını ilan edip Karamanoğlu Devletini kurmuşlardır. Şehir Klasik dönemlerde Larende olarak bilinmektedir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Fatıh Sultan Mehmet Döneminde Osmanlı Devletine katılmıştır. Larende Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak Karaman adını almıştır. Karaman 15 Haziran 1989 tarihinde Türkiye'nin 70. Vilayeti olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu Bölgesinin güneyinde yer alan Karaman, kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin, doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya ile çevrilidir. Karaman arazi bakımından genel olarak düzlüktür. Batısında Hacıbaba Dağı, kuzeyinde Karadağ, güneyinde Orta Toroslar mevcuttur. Karaman’ın Karaman Ovası ve Ayrancı Ovası olmak üzere iki önemli ovası bulunmaktadır.  

Karaman İzmir’e 729 km, İstanbul’a  396 km ve Ankara’ya  215  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 138.858 il genel nüfusu ise 448.400 olarak tespit edilmiştir. Karaman’ın, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler olmak üzere 6 İlçesi, 5 beldesi ve 158 köyü vardır.

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Karaman iklim yönünden, kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak olan karasal iklim özelliklerini taşır. Göksu vadisi ile Torosların güney yamaçlarında iklim daha yumuşaktır. Karaman çok az yağış alan bir bölgede bulunmaktadır.

Karaman sahip olduğu iklimden kaynaklı olarak, bozkır alanı içinde kaldığından bölgeye has bitki örtüsü step bitkileridir. Dağlık bölgelerde ağaç ve ağaççıklardan meydana gelen ormanlar da vardır. Ormanlar meşe, ardıç, karaçam, kızılçam, dişbudak ve akasya ağaçları ile kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Karaman’ın ekonomisi temelde tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Faal nüfusun % 58’i tarımla uğraşmaktadır. İl topraklarının % 36’sı tarıma elverişlidir. Çayır ve meralarda hayvancılık yapılır. Karaman ve Akkaraman koyunları meşhurdur. Bu koyunların özelliği kuyruklarının çok büyük olmasıdır. Bereketli topraklara sahip Karaman’da sanayi, daha çok tarıma dayalı olarak gelişmiştir. İmalat-gıda sanayisinin alt grubu olan bisküvi ve çikolata sanayisinde Karaman, ülke üretiminde önemli bir yer kaplar. Türkiye bisküvi üretiminin % 35' i, bulgur üretiminin ise %20’si Karaman’dan karşılanmaktadır. Bisküvi ve gıda sanayisi Karaman’da gıda makineleri imalat sektörünü, ambalaj sektörü gibi sektörleri tetiklemiştir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Karaman ili coğrafi konumu itibariyle ülkenin dört bir yanından geçen yolların merkezi konumunda olmasından dolayı, şehre karayolu ile ulaşımda bir sıkıntı bulunmamaktadır. Ankara’yı Akdeniz’e bağlayan en kısa karayolu Karaman’dan geçmektedir. Günün her saatinde Karaman-Konya arasında karşılıklı otobüs seferleri, Ankara-İstanbul, Mersin-Adana, Niğde-Aksaray güzergâhlarına düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki otogara özel araç, belediye otobüsleri ya da minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

KARAMAN OTOGAR:  Alacasuluk Mh., 70100 Merkez / Karaman

Tel: 0(338) 213 24 65

 

2-) Demiryolu

Karaman’da belli güzergâhlara demir yolu ulaşımı bulunmaktadır. Toros Ekspresi ve Konya-Karaman bölgesel trenleri Karaman Tren Garını kullanmaktadırlar. Günlük olarak Karaman-Adana ve Karaman-Konya-İstanbul güzergâhlarında Mavi Tren, Gaziantep Toros Ekspresi ve Konya-Ereğli-Niğde güzergâhları arasında Ray-büs seferleri yapılmaktadır. Karaman Tren Garı şehir merkezinden 2 km mesafede olup özel araç veya belediye otobüsleri ya da minibüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Karaman Tren Garı: Nefise Sultan Mah., Atatürk Cd. 1-3, 70100 Karaman

Tel: 0 (338) 213 33 60

 

3-) Havayolu

Karaman’da hizmet veren bir havaalanı bulunmamaktadır. Karaman'a en yakın havalimanı 114 km mesafedeki Konya Havalimanı'dır. Özellikle uzak bölgelerden yapılacak seyahatler için Konya Havaalanı kullanılabilir.  

 

Konya Havalimanı: Vali Ahmet Kayhan Cd. 42100 Selçuklu/KONYA

Tel: 0 332 239 13 43

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Türkçeyi resmi dil olarak kabul etmiş ilk Anadolu başkenti karamandır. Karaman’ın yurt içinde tanıtımını sağlayan tarihi ve turistik mekânların yanı sıra Karaman Koyunu, Karaman Elması, Karaman Divle Peyniri, Ermenek Helvası ve Taşkale Halısı şehrin meşhurlarındandır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Yöresel ürün zengini olan Karaman’da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput, çul vb.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, ağaç oyma işçiliği, marangozluk, doğramacılık, mobilyacılık, bayanlar arasında nakış, oya işçiliği, biçki-dikiş işleri ve kitre bebek yapılmaktadır. Yöresel çarşı ve pazarlarda bu ürünlerden alabilirsiniz. Ancak yöresel ürünlerden Karaman’ın Taşkale Halısı ayrı bir yer tutmaktadır. Taşkale kasabasında sarı ve kırmızı renklerin hâkim olduğu ve dünyada tek ters ilmekle dokuma özelliği taşıyan Kızıllar Halısı üretilmektedir. Kasabada Kızıllar Halısı adıyla 40'ın üzerinde geleneksel motif kullanılmaktadır.

 Aynı şekilde Ermenek Helvası da alınabilecek yöresel ürünlerdendir.