Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Tarih öncesi çağlardan beri iskâna tabi tutulmuş önemli illerimizden biri olan Kırklareli’nde, Neolitik çağdan itibaren (M.Ö. 6000) Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağları’nda yoğun olarak insanların yaşadığı, ele geçen belgelerden anlaşılmaktadır. Bölgede ilk zamanlar siyasi birlik kuramamış yerli Trak toplumları, daha sonraki dönemlerde birbirinden bağımsız feodal beylikler veya şehir devletleri halinde varlıklarını sürdürmüşlerdir. Daha sonra Kırklareli ve yöresi Perslerin, Makedonların, Keltlerin ve akabinde de Romalıların egemenliğine girmiştir.  M.S. 4. yy’da Ostrogotlar Trakya’yı istila etmiş, bu istila sırasında Kırklareli önemli oranda tahribe maruz kalmıştır.  Kırklareli Sultan 1. Murat Hüdavendigar zamanında Osmanlı hakimiyetine geçinceye kadar Bizans egemenliğinde kalmıştır.
 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Türkiye’nin kuzeybatısı, Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan beş ilden biri olan Kırklareli, kuzeyden 159 km sınır uzunluğu ile Bulgaristan, doğudan 58 km. kıyı uzunluğu ile Karadeniz, batıdan Edirne, güneydoğudan İstanbul, güneyden ise Tekirdağ illeri ile çevrilidir. Toprakların %48'i dağlık, %35'i dalgalı arazi, %17'si ise ovalıktır. Kırklareli ülkemizin ormanları bol illerinden biridir. Yaban hayatı çok zengin olan Kırklareli, önemli av merkezlerindendir. Yıldız Dağları’ndan sonra, Ergene Havzası yönünde vadilerin tabanları genişlemekte ve  Bölgenin hemen hemen tüm ovaları burada toplanmaktadır. Bu ovaların tümüne “Ergene Ovası” denilmektedir. 

Kırklareli İzmir’e 551 km, İstanbul’a 211 km ve Ankara’ya 664 km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 103.042 il genel nüfusu ise 361.836 olarak tespit edilmiştir. Kırklareli’nin, merkez ilçesi dahil olmak üzere Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize olmak üzere 8 İlçesi, 13 beldesi ve 179 köyü bulunmaktadır. 
 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü

 Coğrafik yapısına bağlı olarak Kırklareli iklimi yörelere göre farklılık göstermektedir. Kırklareli merkezinde karasal iklim hakimdir. Yıldız Dağlarının kuzeye bakan kesimlerinde Karadeniz iklimi görülür. Buna bağlı olarak yazlar serin, kışlar ise soğuktur. Denizden uzak iç kesimlerde ise karasal iklim görülmektedir. Yazlar sıcak, kışlar soğuk ve zaman zaman kar yağışlı geçmektedir.

Kırklareli bitki örtüsü ve orman bakımından zengin illerimizden biridir. Kırklareli topraklarının % 57’si orman ve fundalıklarla, % 35’i ekili ve dikili alanlarla, % 7’si çayır ve mer’alarla ve % 1’den biraz fazlası tarıma elverişsiz alanlarla kaplıdır. Istranca Dağları ormanlarla kaplıdır. Ormanlarda meşe, dişbudak, karaağaç, gürgen, kızılağaç, söğüt, kavak ve yaprak döken ağaçlar vardır.  
 

4-) Ekonomi

Temelde ekonomisi tarıma dayanan Kırklareli’nde faal nüfusun % 70’i tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve avcılıkla uğraşmaktadır. Başlıca tarım ürünleri buğday, yulaf, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği ve kozadır. Sebze ve meyvecilik ileri düzeydedir. Orman varlığı zengin, dağları ormanlarla kaplı olup geniş Ergene Ovası ise çok bereketlidir. Bu ilde hayvancılık ikinci derecede bir geçim vâsıtasıdır. Sanayi ise hızla gelişmektedir. Şehrin güneyinde tekstil ve gıda alanında yaklaşık 20.000 işçiyi istihdam eden sanayi üretim merkezleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük cam fabrikalarından Trakya Cam Sanayi ve Kırklareli Cam ile Türkiye'deki ilk şeker fabrikası olan ve hâlen faal durumdaki Alpullu Şeker Fabrikası Kırklareli’nde bulunmaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Kırklareli‘nden karayoluyla İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlere her gün otobüs seferleri mevcuttur. Diğer şehirlerden yapılacak ziyaretlerde İstanbul aktarmalı olarak kara yolu ile Kırklareli’ne ulaşılabilir. Kırklareli’nin Bulgaristan’a açılan Dereköy Sınır kapısı İl sınırları içerisinde olup bu ülkeye ulaşım da kara yolu ile gerçekleştirilmektedir. Şehir merkezine 1 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

KIRKLARELİ OTOGAR:  Karacaibrahim Mah. Mustafa Kemal Blv. No:51 Kırklareli

Tel0 (288) 214 32 09
 

2-) Demiryolu

Kırklareli merkeze doğrudan demir yolu ulaşımı bulunmamakla birlikte ilçelerine demir yolu ulaşımı bulunmaktadır. İstanbul-Edirne demiryolu; Lüleburgaz, Babaeski ve Pehlivanköy’e uğradıktan sonra Edirne istikametine devam etmektedir. Ayrıca İstanbul-Edirne demiryolundan Büyükmandıra Kasabasından ayrılan bir demiryolu da Kırklareli İl merkezine kadar gelmektedir. Ancak bu yol 1989 yılına kadar yolcu taşımacılığında kullanılmakta iken, bu gün yolcu taşımacılığında kullanılmamaktadır.


3-) Havayolu

Kırklareli’nde hava alanı bulunmamaktadır. Ancak en yakın hava alanı olan Tekirdağ İli Çorlu ilçesindeki Çorlu Havaalanı Kırklareli İl merkezine 110 Km mesafededir. Havaalanından Kırklareli İl merkezine düzenli ve ücretsiz otobüs servisi bulunmaktadır.


Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı: Seymen Mah. Havalimanı Cd. No: 27 Çorlu/Tekirdağ

Tel: 0 282 682 40 34

 

Şehrin Meşhur Yönleri 

Doğal güzellikleri ve binlerce yıllık tarihi mirası ile adeta bir turizm cenneti olan Trakya’nın bu şirin kenti kendine has mutfağı, Rumeli ve Anadolu’nun karışımı zengin kültürü ile ön plana çıkmaktadır. Kendine has lezzeti ile marka haline gelen Kırklareli peyniri şehrin en meşhur lezzetidir. Yaban hayatı bakımından çok aşırı zengin olan Kırklareli, önemli av merkezlerindendir. Yıldız dağlarının yoğun ormanlarla kaplı yükseltileri büyük av hayvanlarının, ovalar ise kanatlı av hayvanlarının yaşama alanlarıdır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Kültürlerin harmanlandığı Kırklareli’ne yapacağınız gezinizde alabileceğiniz birbirinden güzel yöresel ürün bulunmaktadır. Kırklareli’nde yöresel alışveriş yapabileceğiniz Hızırbey Bedestenine uğrayıp Poyralı köyü pekmezi, Hardaliye, Kırklareli Peyniri;

 Kavala kurabiyesi ve tahin helvası satın alabilirsiniz.  Kırklareli caddelerinde peynir üretimine paralel olarak, pek çok satış noktası da görmek mümkündür. Ayrıca yöresel çarşılardan Kırklareli’ye özgü kilim, heybe ve el işi dokumaları, tekstil ürünleri, Poyralı Köyü dokumaları satın alabilirsiniz.