Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Kırşehir yöresinin verimli toprakları, nehrin sağladığı imkânlar ve buradan geçen ticaret yolları sayesinde her dönemde önemli bir konumda olmuştur. 5.000 yıllık tarihî bir geçmişe sahip olan Kırşehir, Hititler döneminde Akua Saravena (Su Şehri), Persler döneminde Katpatukya (Kapadokya-Güzel Atlar Ülkesi), Roma döneminde Makissos, Bizans döneminde Justinianapolis ve Anadolu Selçuklu döneminde Gülşehri adını almıştır.  


2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alan Kırşehir’in, kuzeyinde Yozgat, güneyinde Aksaray ve Nevşehir, doğusunda Yozgat ve Nevşehir, batısında Kırıkkale ve Ankara illeri yer almaktadır. İl toprakları güney ve güneybatıda Kızılırmak, batı ve kuzeybatıda Kılıçözü deresi, kuzey ve kuzeydoğuda Delice ırmağı, doğuda Seyfe Gölü çöküntü alanı ile çevrilidir. Kırşehir, ortalama yüksekliği 1000 metreye ulaşan geniş bir yayla görünümündedir.
Kırşehir,  İzmir’e 736  km, İstanbul’a  630 km ve Ankara’ya  190  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 157.635 il genel nüfusu ise 242.938 olarak tespit edilmiştir. Kırşehir’in, merkez ilçesi dahil olmak üzere Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman ve Mucur olmak üzere 7 İlçesi, 3 beldesi ve 252 köyü bulunmaktadır. 


3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Kırşehir'de karasal iklim görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Gece-gündüz sıcaklık farkı fazladır. İldeki dağlık ve ovalık alanlar arasında yıllık ortalama sıcaklık farkı ise fazla değildir.

İç Anadolu Bölgesi'nin bozkır kuşağı içinde kalan Kırşehir, genellikle orman örtü­sünden yoksun olup, hâkim doğal bitki örtüsü bozkırdır. Çok eski çağlarda ormanlarla kaplı olan yöre olumsuz insan etkileri ve yağış rejiminin düzensizliği sonucu orman örtüsünü kaybetmiştir. Ormanlık alan, ilin toplam yüzölçümünün % 2'sini kaplarken, son yıllardaki çalışmalar sonucu bu oran % 3,7'ye çıkmıştır. 

 

4-) Ekonomi
Kırşehir ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80’i tarım, hayvancılık, ormancılık, avcılık ve balıkçılıkla uğraşır. Tarım ilin mühim ekonomik kaynağı olup, başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, mahlut, fasulye, mercimek, patates, şekerpancarı ve ketendir. Kışların sert ve uzun geçmesi ve bitki örtüsünün cılız olması sebebiyle hayvancılık ancak ikinci derecede bir geçim kaynağıdır.  Sanayi bakımından en az gelişmiş iller arasındadır. Sanayi sektöründe çalışanlar % 7’dir. 

 

ULAŞIM
 

1-) Karayolu 

Doğudan batıya, kuzeyden güneye giden karayolu ulaşım ağının üzerinde bulunan Kırşehir, yurdumuzun kara yoluyla en kolay ulaşılabilen illeri arasındadır. Kırşehir’in günümüzdeki ulaşımı karayoluyla yapılmaktadır. Batı bölgelerini doğuya bağlayan önemli karayollarından olan Ankara-Kayseri karayolu Kırşehir’in içerisinden geçmektedir. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 3 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye otobüsleri ve dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.


KIRŞEHİR OTOGAR:  Ahi Evran Mahallesi, 40100 Merkez/Kırşehir

Tel: 0 (386) 252 65 10


2-) Demiryolu

Kırşehir’e doğrudan demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.  Demiryolu bakımından tek ulaşım seçeneği il merkezine 73 km uzaklıktaki Yozgat-Yerköy’deki demiryolu istasyonundan ve 88 km uzaklıktaki Kayseri Himmetdede demiryolu istasyonundan karşılanmaktadır.  


3-) Havayolu

Kırşehir’e doğrudan havayolu ulaşımı bulunmamaktadır.  Havayolu bakımından tek ulaşım seçeneği 84 km mesafede bulunan Nevşehir-Kapadokya Havaalanıdır. Özellikle uzak mesafelerden yapılacak seyahatler bakımından bu havaalanı ulaşım için kullanılabilir. 

 

Şehrin Meşhur Yönleri 

Binlerce yıl çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Bozkırın Tezenesi, Ahi şehri, geçmişin büyük zatlar Ahi Evran ve Aşık Paşa’nın, günümüzün en önemli halk ozanlarından Neşet Ertaş’ın memleketi, tarih ve kültür kenti Kırşehir; yalnız çeşitli tarihi eserleri, yeraltı şehirleri ve zengin coğrafyası ile değil, bol termal kaynakları, Seyfe Gölü gibi doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir. Kırşehir Ahi Evran’ın önderliğinde ahilik teşkilatını kurulduğu yerdir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler    

 Kırşehir yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Terme Caddesi ve devamındaki Mehmet Ali Yapıcı Bulvarı turistler için merkezi ve nezih caddelerdir. Yani bu caddelere gittiğinizde rahatlıkla alışverişinizi yapabilir, yemek yiyebilir, yöresel ürünler satın alabilirsiniz. Uzun Çarşı'dan Kırşehir’de meşhur olan pekmez ve baharat alabilirsiniz.

 Ayrıca Kaman Cevizi de Kırşehir’de alabileceğiniz yöresel ürünlerdendir.

 Yine Kırşehir’den Gördes düğümü kullanılarak dokunan halılar oldukça meşhurdur. Gelmişken kendinize ve sevdiklerinize benzersiz dokuma halılardan seçebilirsiniz.