Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Tarihten önceki devirlerden beri önemli bir yerleşim yeri olduğu bilinen ve  Klasik devirde Klikya olarak adlandırılan Mersin ve yöresinde sırası ile Hititler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüş, XI. yüzyılda Selçukluların, XIV. yüzyılda Karamanoğulları ve Ramazanoğullarının XV. yüzyılda da Osmanlı İmparatorluğunun hâkimiyetine geçmiştir. 1924 yılında Mersin Adıyla Vilayet olmuş, 1933 yılında da Merkezi Silifke olan İçel ile birleştirilerek İçel adını almıştır. 28 Haziran 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla İl’in ismi yeniden Mersin olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Akdeniz Bölgesi boyunca uzanan Toros dağlarının güney eteklerinde, Çukurova deltası üzerine kurulmuş şirin bir sahil şehri olan  Mersin, doğuda Adana, batıda Antalya, kuzeyinde Karaman, Niğde ve Konya illeri ile komşu olup güneyi boydan boya Akdeniz ile çevrilidir. Yalnız Türkiye’nin değil aynı zamanda Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’in de en önemli liman şehirlerinden biri olan Mersin’in büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır. İl yüzölçümünün % 87’si dağlık, % 54’ü ormanlık arazidir. Şehir akarsu bakımından çok zengin  olmayıp en önemli akarsuları Göksu ve Berdan Çay olarak bilinmektedir.

Mersin  İzmir’e 906  km, İstanbul’a  944 km ve Ankara’ya  496  km mesafede yer almaktadır. Büyükşehir olan Mersin’in TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle il genel nüfusu  1.840.425 olarak tespit edilmiştir.  Mersin’in, merkez ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Toroslar,  Yenişehir dahil olmak üzere Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke ve  Tarsus olmak üzere 13 İlçesi ve 805 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Mersin’de genel olarak Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Ancak kıyıdan içeri doğru gidildikçe kara iklimi kısmen etkilerini göstermektedir. Kıyılarda yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yüksek yerlerde yazlar serin ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçer.

Mersin sahip olduğu Akdeniz ikliminin doğal sonucu olarak bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Arazinin sâdece yüzde 5’i tarıma elverişli değildir. Geri kalan toprağın yüzde 55’i ormanlık ve fundalıkla kaplıdır. Yüzde 25’i ekili ve dikili alanlardır. Yüzde 15’i çayır ve meralarla kaplıdır. Ovalar tahıl ve diğer ürünleri yetiştiren tarlalarla, kıyı şeridi muz ve turunçgil bahçeleri ve vadiler meyve ağaçları ile kaplıdır.

 

4-) Ekonomi

Mersin ekonomisi, tarım, ticaret, sanayi, üniversite ve iç turizmin bir arada geliştiği çok odaklı bir ekonomidir. Uluslararası bir limana sahip olması, otoban ile hızlı kara ulaşım olanağı, limanı ve gelişmiş “Serbest Bölge” faaliyetleri Mersin’i dünyanın önde gelen bölgesel kalkınma projelerinden biri olan GAP’ın (Güneydoğu Anadolu Projesi) dünyaya açılan kapısı konumuna getirmiştir. Mersin her yönüyle zengin bir ilimizdir. Gayri sâfi hâsılanın (Brüt gelirin) % 40’ı sanâyi, % 30’u tarım ve % 10’u ticâret sektöründen elde edilir. Mersin Türkiye geneli meyve üretiminde 1. sırada sebze üretiminde 3. sırada örtü altı üretiminde 2. sırada yer almaktadır. Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatının %24’ü, narenciye ihracatının %31’i,  bakliyat ihracatının %86’sı Mersin bölgesinden yapılmaktadır.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Mersin’e, kara yolu ile Türkiye’nin her bölgesinden ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir.  Özellikle Antalya tarafından gelecekler için kara yolunu tercih ederek sahil yolunun eşsiz manzarası ve Torosların muazzam doğası eşliğinde seyahat edebilirsiniz .  Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Mersin Otogar:  Çiftçiler Mahallesi, 33240 Toroslar/Mersin

Tel0 (324) 238 16 48

 

2-) Demiryolu

Adana 6. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olarak Mersin sınırları içinde yolcu ve yük taşımacılığı hizmeti veriyor. Yolcu trenlerinin sevk ve kabulü için 3 adet yolcu peronu ve yük trenleri için 3 adet yükleme rampası olup, Mersin limanına 250 metre demir yolu ile hat bağlantısı bulunuyor. Mersin’den Adana’ya günlük 29 adet karşılıklı sefer düzenleniyor ve bu seferlerin 12 adedi hızlı tren seferleridir. Adana üzerinden de Elazığ-Adana-Elazığ arasında her gün işletilmekte olan Fırat Ekspresini; her gün düzenli olarak Konya-Adana-Konya arasında işlemekte olan Toros Ekspresini; Kayseri-Adana-Kayseri arasında her gün işlemekte olan Erciyes Ekspresini kullanabilirsiniz.

 

Mersin Tren Garı: İstiklal Cad. Yeni Mah. Akdeniz /Mersin

 Tel: 0 324 231 12 67

 

3-) Havayolu

Mersin’de havaalanı bulunmamaktadır. Havayolu ulaşımı Mersin’e 67 km mesafede olan Adana Şakirpaşa Havaalanı’ndan sağlanmaktadır. Toplam kurulu alanı 2.105.510 m2 olan Adana Uluslararası Havalimanı 1937 yılından beri hizmet veriyor. Yıllık 5 Milyon yolcu kapasitesine sahip olan Şakirpaşa Havalimanı’ndan yurt içi İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir; yurt dışı Suudi Arabistan, KKTC ve Almanya’ya direkt uçuş bulunabilir.

 

Adana Havalimanı: Adana- Mersin Yolu, Şakirpaşa Cad. Seyhan/Adana

 Tel: 0 322 435 03 80

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Akdeniz’in incisi konumunda olan Mersin tarih ve turistik mekanları  ile her daim adından söz ettirmektedir. Bunun yanı sıra Mersin, Türkiye’nin en büyük limandır.   Mersin Türkiye geneli meyve üretiminde 1. sırada sebze üretiminde 3. sırada örtü altı üretiminde 2. sırada yer almaktadır.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Mersin  yöresel ürünlerin bol olduğu şehirlerden biridir.  Alışveriş merkezleri açısından son derece zengin olan Mersin'in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. Özellikle kendinize ve sevdiklerinize başta Cezerye

olmak üzere, yöresel halılar, kilimler ve rengarenk yazmalar satın alınabilir. Ayrıca Tarsus Ulu Camii yanında bulunan Kırkkaşık Bedesteninden Tarsus'a özgü başta Şahmeran olmak üzere çeşitli hediyelik eşyalar alınabilir.