Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Sinop yöresinde yerleşim Tunç Çağıyla başlamıştır. M.Ö. 7. yüzyılda bir Helen Kolonisi olarak kurulan Sinop, Antik Çağ'da Karadeniz'in en önemli kentiydi. Helenistik dönemde Anadolu'nun yerli kültürleriyle, Helen ve Pers kültürlerini birleştirmek isteyen Pontus Devletinin başkentlerinden biri de Sinop'tu. Bizans döneminde yöre Ortodoks Hıristiyanlığının etkisiyle dilde ve kültürde Helenleşmiştir. Sinop, MÖ. 70 yılında Romalıların,  MS. 395 yılında Bizanslıların, 1214 yılında Selçukluların ve 1461 yılında Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.  Antikçağdan beri parlak ve yoğun bir ticari ve kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, bu niteliğini Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı yönetimlerinde de sürdürmüş, ayrıca kale ve tersanesiyle bölgenin en önemli askeri üslerinden biri olmuştur.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Sinop, Karadeniz Bölgesi'nde Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. Şehrin batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. Dağlar denize paralel olarak uzanmış olup, kuzeybatıda yükselen dağlar Merkez İlçe sahillerine 9-10 km yaklaştıkça alçalır ve sahil ovaları meydana getirir. En yüksek tepeler Ayancık'ta Çangal (1.605 m.) ve Boyabat'ta Dranaz’dır(1.345 m.).

Sinop İzmir’e 1040  km, İstanbul’a  685 km ve Ankara’ya  412  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçenin nüfusu 65.845 il genel nüfusu ise 218.243 olarak tespit edilmiştir. Sinop’un, merkez ilçesi dâhil olmak üzere Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere 9 İlçesi ve 466 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Sinop İli, Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin iç içe geçtiği bir yöredir. Mevsimler arası sıcaklık farkları pek büyük olmadığı şehirde yarı kurak, az nemli bir iklim görülmektedir. Sinop’un kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipi egemendir. İlin güney kesiminde ise kıyıya koşut olarak uzanan dağlar nedeniyle, Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalmaktadır. Bu bölgede yağışlar ve sıcaklık düşer ve bozkır ikliminin etkileri görülür. 

Sinop, her zaman yağış aldığından zengin orman ve bitki örtüsüyle kaplıdır. Ormanlar hem zengin, hem de çeşitlidir. Çam, köknar, meşe, gürgen, kayın, dişbudak, karaağaç ve kavak, başlıca ağaç türleridir. Ağaç denizi olarak nitelendirilen Çangal Ormanları, Ayancık, Türkeli ve Boyabat yörelerini kaplar. Dıranaz, Göktepe, Soğuksu ve Elekdağ Ormanları da hem önemli doğal güzellikler oluşturur hem de ekonomik bakımdan büyük değer taşır. Topraklarının %54,6’sını ormanlar, %74,3’ünü dağlar oluşturmaktadır. Ovaların il toprakları içindeki payı %2,3′ tür. Platolar ise il toprakları içinde %23,4′ lük paya sahiptir.

 

4-) Ekonomi

Sinop ilinin ekonomisi balıkçılığa, ormancılığa, hayvancılığa ve tarla tarımına dayanır. Tarıma elverişli arazisi az olmasına rağmen faal nüfusun % 80’i tarımla uğraşır. Tarım yapılan arazi 200 bin hektarı geçmez. Sinop ilindeki yaylalar hayvancılığa çok müsaittir. Hayvan sayısı gittikçe artmaktadır. Sanayi gelişmemiştir. 

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Sinop coğrafi konumu nedeniyle kara yolu ulaşımı zor olan şehirlerden biridir. Ancak sonrada yapılan sahil yolu sayesinde karayolu ağı genişlemiştir. Orta ve Doğu Karadeniz kıyısını takip ederek Hopa’ya kadar uzanan sahil yolu Sinop’tan başlar. Boyabat-Taşköprü istikâmetine uzanarak Kastamonu’ya ulaşır. Bu yolla İstanbul’a bağlanır. Karadeniz kıyı yolu Samsun’dan ayrılan bir kolla güneybatıya ayrılarak ili İç Anadolu’ya bağlar. Bu bağlantılar üzerinden birçok otobüs firması Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa başta olmak üzere Sinop güzergâhına doğrudan otobüs seferleri düzenlemektedir. Şehir merkezine 6 km mesafedeki Otogara özel araç veya belediye araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Sinop Otogar:  Sinop-Ayancık Yolu üzeri Merkez/Sinop

Tel: 0 (368) 260 03 04

 

2-) Demiryolu

Sinop’a demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

 

3-) Havayolu

Sinop’ta hava yolu ulaşımı 1993 yılında faaliyete geçen  Sinop Havaalanı vasıtasıyla sağlanmaktadır. Havaalanından İstanbul-Sinop-İstanbul arasında seferler düzenlenmektedir. Sinop merkeze 10 km mesafede bulunan havaalanına özel araçla veya HAVAŞ servislerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Sinop Havalimanı: Akliman mevkii, Havaalanı Yolu, 57000 Bostancılı Köyü/Sinop

Tel: (0368) 271 56 08

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Karadeniz'in küçük ve şirin şehri Kestanesi ile bilinmektedir.  Bunun yanı sıra üzerine türküler yakılan tarihi ve Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun en meşhur yerleri arasındadır. Sinop şehri, 3. yüzyıl filozoflarından olan Diyojen’in de doğum yeri olarak bilinmektedir.

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Sinop yöresel ürünler bakımından zengin bir şehirdir. Pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop’ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesidir. Türkiye’nin en lezzetli kestanesi olduğundan mevsiminde gittiyseniz mutlaka tadına bakmanızı ve hediye olarak almanızı tavsiye ediyoruz. 

Sinop'a gelen yerli ve yabancı turistlerin hediyelik olarak aldıkları tekne ve kotra modelleri Sinop' un simgesi haline gelmiştir.

Ayrıca Sinop’ta üretilen dekoratif bıçaklar, mutfak bıçakları ve av bıçakları da alınabilecek yöresel ürünlerdendir.