Mail:info@tayinciler.com

1-) Tarihi Doku

Yeşilırmak havzasının bereketli toprakları üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla 6000 yıllık tarihi boyunca önemli bir ticaret ve  kültür  merkezi  olan Tokat, 14 Devleti  ve  birçok  beyliği  topraklarında  barındırmış önemli bir  Anadolu  şehridir. Tokat’a sırasıyla Hatti, Hititler, Firigler, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler ve Makedonlar hâkim olmuştur. M.Ö. 301 - M.S. 66 yılları arasında Pontus Krallığı’nın hâkimiyet sahasına giren Tokat, M.S. 66’dan M.S. 395’e kadar Roma ve daha sonra Bizans hâkimiyetinde kalmıştır. 1071 Malazgirt Zaferi sonrasında ise, Tokat ve çevresi Niksar merkezli Danişmendli Devleti’nin hâkimiyetine girmiştir. Danişmendlilerden sonra 12. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Devleti’nin hâkimiyet sahası içerişinde yer almış olan Tokat, Anadolu Selçuklu Devleti’nden sonra bazı beyliklerin sınırlarına dâhil edilmiştir. 1240 Baba İshak Ayaklanması’ndan etkilenen yörede, 1243’ten sonra sırasıyla, Moğol, İlhanlı, Eratna Beyliği, Kadı Burhanettin Devleti ve Akkoyunlular hüküm sürmüştür. Tokat, 1398 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı Devleti topraklarına dâhil edilmiştir.

 

2-) Konum, Coğrafi Yapı, Komşu İller, Nüfus

Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Tokat, kuzeyinde Samsun, kuzeydoğusunda Ordu, güneyinde Sivas, güneybatısında Yozgat, batısında ise Amasya ili ile çevrilidir. Yeşilırmak’ın bereketli vadisinin üzerinde kurulmuş olmasının verdiği avantajla, tarihi boyunca önemli bir yerleşim merkezi olma özelliğini göstermiştir. Tokat'ın her türlü tarım yapılabilen bereketli ovaları, il topraklarının yaklaşık %15,4'ünü kaplar. Kazova, Turhal Ovası, Erbaa Ovası, Niksar Ovası, Omala Ovası, Artova Ovası ve Zile Ovası mevcut mümbit yapıya sahip olan verimli arazilerdir.

Tokat İzmir’e 958  km, İstanbul’a  790 km ve Ankara’ya  379  km mesafede yer almaktadır. TUİK verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle merkez ilçe nüfusu 199.805 ve il genel nüfusu 612.747 olarak tespit edilmiştir. Tokat’ın merkez ilçesi ile birlikte Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile olmak üzere 12 İlçesi, 25 Beldesi ve 612 köyü bulunmaktadır. 

 

3-) İklim ve Bitki Örtüsü  

Tokat'ın iklimi; Karadeniz iklimi ile iç Anadolu'daki step iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliği taşır. Genel olarak yaz mevsimi alçak alanlarda sıcak-kurak, yüksek yerlerde serin yer yer yağışlı, kış mevsimi soğuk ve kar yağışlıdır. Tokat'ın iklim özelliğinde denize olan uzaklığın ve yüksekliğin etkisi önemlidir. Bu nedenle ikliminde kuzeyden güneye doğru önemli farklılıklar görülür. Güneye doğru kış mevsimi daha sert bir karakter gösterir. Kelkit vadisinde kışlar ılık ve yazlar sıcak geçerken, Reşadiye’nin güneyinde Akdeniz bölgesi iklimini andıran bir iklim görülmektedir. Tozanlı vadisinde kışlar ılık, yazlar serin geçerken, Çekerek bölümünde, yayla karakteri sert kışlar, serin yazlar görülür.

Türkiye’nin sayılı orman bölgelerinden biri olan Tokat, kuzeyde ve güneyde il topraklarına giren dağların hemen hepsi ormanlıktır. Coğrafyasından ve bölgesel farklılık gösteren ikliminden kaynaklı fazla miktarda çeşitli bitki ve ağaç türlerinin görüldüğü Tokat’ın % 39’ı orman ve fundalıklarla % 38'ı ekili - dikili alanlarla, % 12 çayır ve meralarla kaplıdır. %1,9'u ise tarıma elverişsiz alanlardan oluşur.  Ormanlar daha çok Almus, Reşadiye ve Niksar ilçeleri dolaylarındadır. Karaçam, sarıçam, köknar, gürgen ve sedir gibi ağaç türleri en yaygın olanlarıdır. Artova ve Zile dolaylarında ağaçlar çok seyrekleşir. Bu yörelerde hâkim bitki örtüsü bozkırlardır.

 

4-) Ekonomi

Tokat'ın ekonomi yapısında sanayi, tarım, hayvancılık sektörü önemli rol oynamaktadır. Başta gıda sanayi olmak üzere, taş ve toprağa dayalı sanayi, orman ürünleri sanayi ve son yıllarda tekstil dokuma ve konfeksiyon sektörü, Tokat ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Şeker pancarı, tütün, yaş sebze ve meyve ile diğer endüstriyel tarım ürünleri, buğday ve diğer tahıl ürünleri, şehirde bulunan kamu ve özel sektör kuruluşlarında değerlendirilmektedir. Erbaa İlçesinde faaliyette bulunan Tuğla ve orman ürünlerini değerlendiren özel sektör, komşu iller ve Doğu Anadolu pazarına hâkim konumdadır. Faal nüfusun % 80’i tarım sektöründe çalışmaktadır. Tokat’ın verimli ovalarında her çeşit ürün yetiştirilir. Tokat, hayvancılık da oldukça ileridir.

 

ULAŞIM

 

1-) Karayolu

Eski çağlardan beri kervan yollarının geçiş güzergahında olan Tokat bugün de karayolunun önemli merkezlerinden biridir. Samsun-Sivas karayolu Amasya’nın güneyinden il sınırlarına girer. Turhal’dan sonra Sivas vâsıtasıyla ülkenin her tarafıyla irtibat sağlar. Karadeniz'i Sivas ve Kayseri üzerinden İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine; Doğu Anadolu'yu Erzincan, Reşadiye, Niksar, Erbaa üzerinden İstanbul'a bağlayan karayolları Tokat'tan geçmektedir. Ülkenin her yerinden Tokat'a ulaşmak mümkündür. Bu nedenle neredeyse Türkiye’nin her tarafından şehre doğrudan otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şehir merkezine 2 km mesafedeki Otogara özel araç veya minibüs ve belediye otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Tokat Otogarı:  Yeni Mahallesi, 60200 Merkez/Tokat

 Tel: 0 (356) 214 22 21

 

2-) Demiryolu

Tokat merkeze demiryolu ulaşımı olmamakla beraber, Samsun'u Sivas'a ve diğer Anadolu illerine bağlayan demiryolu Artova, Zile ve Turhal ilçelerinden geçmektedir. Turhal İstasyonu en işlek olanıdır.

 

Turhal Tren Garı: Celal Mah. Yaşvan Sk., 60300 Turhal/Tokat

Tel: 0356 275 50 91

 

3-) Havayolu

Tokat’ta 1995 yılında hizmete açılan Tokat Havaalanı bulunmaktadır. Havaalanından düzenli olarak İstanbul ve İzmir’e uçak seferleri düzenlenmektedir. Tokat Havaalanı, şehir merkezine 17 km uzaklıkta olup havaalanından kent merkezine HAVAŞ servisleri hizmet vermektedir. Tokat Havalimanı genişletme çalışmaları halen devam ettiğimden şu an uçuşlara kapatılmıştır.

 

Tokat Havalimanı Müdürlüğü: Büyükbağlar Köyü D 180 Merkez/Tokat

Tel: 0 (356) 238 72 82

 

Şehrin Meşhur Yönleri

Kendine has kültürü ve doğasıyla adından söz ettiren Tokat’ın en meşhur olduğu şey marka haline gelen Tokat Kebabı ve Zile Pekmezidir. Bunun yanında Türkiye’nin ilk meyve suyu fabrikası, Dimes tarafından Tokat’ta kurulmuştur. Ayrıca “Tuna Nehri akmam diyor, etrafımı yıkmam diyor, şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor’’ sözleriyle hafızalara kazınan Gazi Osman Paşa, Tokat’ın gururudur. Aynı şekilde Çanakkale Cephesi’ne vatanını savunmak için giden 15 yaşındaki çocuklar için yazılan ‘Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı, onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı’ türküsü de Tokat’ın şeref madalyası niteliğindedir. Yine Roma İmparatoru Jul Sezar'ın Veni-Vidi-Viciyi söylediği yer olarak gösterilen Zile Kalesi ile Kazıklı Voyvoda III. Vlad'ın tutsak olarak kaldığı kale olan Tokat Kalesi bu ilimizdedir. 

 

Yöresel Ürünler ve Yapılabilecek Alışverişler     

Tokat’ı gezip gördükten sonra dönüşte kendinize, ailenize ve sevdiklerinize hediye almak isterseniz sizi memnun edecek miktarda yöresel ürün bulacaksınız. Tahta baskı ürünlerinin yapıldığı Yazmacılar Çarşısını ve el dokuma kumaşların ve otantik yöresel giyim kültürünün sergilendiği köyleri ziyaret edebilirsiniz. Bu kapsamda Tokat’a özgü tahta baskı yazma

 alınabilir. Bunun yanında lezzeti dillere destan olan Niksar cevizi, Zile ilçesinin tanınmasında rolü büyük olan Zile Pekmezi ve Tokat sarmasının lezzetini aldığı Tokat yaprağı satın alınabilir